Antoni Choroba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antoni Choroba
Narození20. února 1899
Gliwice
Úmrtí20. století
Oceněnírytíř Řádu znovuzrozeného Polska
Stříbrný záslužný kříž
Medaile nezávilosti
Kříž slezského povstání
Kříž na slezské stuze statečnosti a zásluh
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Antoni Choroba (20. února 1899 Gliwice1. července 1987 Świętochłowice) byl polský plebiscitový aktivista, slezský povstalec a poštář.

Pocházel z dělnické rodiny. Získal základní vzdělání a rychle začal pracovat; do roku 1918 pracoval v továrně na dráty v Gliwicích. Po válce se stal členem gymnastické asociace „Sokół“. Působil také v kulturních organizacích - byl dirigentem, zpěvákem a organizátorem lidových divadel v Gliwicích. Během plebiscitu působil jako agitátor a aktivista, který složil přísahu Polské vojenské organizaci Horního Slezska. Bojoval ve druhém a třetím slezském povstání.

V meziválečném období byl úředníkem katowické pošty. Během druhé světové války zoraganizoval spikleneckou buňku, používal poštovní ambulance a nelegální korespondenci z Krakova do Kielce, Gliwic i Opolí. Jeho pracovníci sledovali německou poštu a předávali z nich informace polským zpravodajským úřadům. Kromě toho zásilky zpožďovali v odesílání, odcizovali nebo je ničili.

Po roce 1945 pracoval jako vedoucí poštovního úřadu v Gliwicích, poté jako pracovník gliwických „Zakładach Urządzeń Technicznych“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wiktor Brzozowski na polské Wikipedii.