Antoniánský řád svatého Hormisdase chaldejského ritu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Antoniánský řád svatého Hormisdase chaldejského ritu (latinsky Ordo antonianus Sancti Hormisdae chaldeorum) je mužský katolický řeholní řád, jehož zkratkou je O.A.O.C.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen roku 1808 v Alqoshu opatem Gibrailem Danbo s podporou Yohannana Hormizda, chaldejského biskupa Mosulu a budoucího patriarchy Babylónu.

Zakladatel žil od roku 1827 do roku 1830 v Římě, a v tomto období získal první schválení svého kláštera; a další schválení získal roku 1840 opat Hanna Gerra, nástupce Danba.

Po smrti zakladatele se jeho mniši rozptýlili: komunita byla reorganizována biskupem Amádíje Yosepem Audo, který poslal svého zástupce do Říma aby požádal o schválení řádu, které bylo uděleno 26. září 1845.

V polovině 20. století, v důsledku složitých politických okolností, se řád rozpadl. Klášterní život byl obnoven roku 1962 znovuotevřením noviciátu v Bagdádu.

Aktivita a šíření[editovat | editovat zdroj]

Řád se věnuje kněžské službě ve farnostech, v misiích, výuce a péči o sirotky; učinily významný přínos zachování chaldejského ritu a sblížení nestoriánů ke katolicismu.

Dnes se nacházejí v Iráku, Íránu, Sýrii, Libanonu a USA; generální sídlo se nachází v konventu Saint-Antoine v Bagdádu.

K roku 2008 měli 6 komunit s 39 členy a z toho 19 kněží.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ordine antoniano di Sant'Ormisda dei caldei na italské Wikipedii.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • Annuario pontificio per l'anno 2010, Libreria editrice vaticana, Città del Vaticano 2010. ISBN 978-88-209-8355-0.
  • Guerrino Pelliccia e Giancarlo Rocca (curr.), Dizionario degli istituti di perfezione (DIP), 10 voll., Edizioni paoline, Milano 1974-2003.