Anthony Asquith

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anthony Asquith
Narození9. listopadu 1902
Londýn
Úmrtí20. února 1968 (ve věku 65 let)
Londýn
Příčina úmrtílymfom
Alma materBalliolova kolej
Winchester College
Summer Fields School
Povolánífilmový režisér, scenárista, herec a režisér
RodičeHerbert Henry Asquith a Margot Asquith
PříbuzníHerbert Asquith, Raymond Asquith, Arthur Asquith, Cyril Asquith, Violet Bonham Carter a Elizabeth Bibesco (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anthony William Lowell Asquith (9. listopadu 1902 Londýn20. února 1968 Londýn) byl britský filmový režisér. Jeho otcem byl premiér Spojeného království Herbert Henry Asquith.[1]

Absolvoval Winchester College a oxfordskou Balliolovu kolej. Byl zakládajícím členem londýnského klubu The Film Society, kde se scházeli přední intelektuálové té doby, v roce 1926 pobýval v Americe u United Artists. Režírovat začal ještě v němém filmu – roku 1928 natočil podle vlastního scénáře svůj první snímek Vražda ve filmovém ateliéru. Je autorem více než třiceti celovečerních filmů, vynikl v kultivovaných přepisech známých literárních děl a ve třicátých letech byl pro svou popularitu srovnáván s Alfredem Hitchcockem.[2]

V roce 1938 zfilmoval Pygmalion George Bernarda Shawa. Za druhé světové války vytvořil propagandistické filmy Příběh jedné z nich a Cesta ke hvězdám. V roce 1951 natočil psychologické drama ze školního prostředí Profesor odchází a o rok později film Jak je důležité míti Filipa podle hry Oscara Wildea. Scénáře k jeho filmům psal spisovatel Terence Rattigan, hráli v nich Laurence Olivier, Michael Redgrave, Rex Harrison nebo Elizabeth Taylorová. Rozloučil se v roce 1965 povídkovým filmem Žlutý Rolls-Royce. Od roku 1937 do své smrti byl předsedou Asociace filmových a televizních techniků.

Podle svědectví současníků byl Anthony Asquith homosexuál.[3] Závěr jeho filmařské kariéry byl poznamenán závislostí na alkoholu, nastupující generace ovlivněná francouzskou novou vlnou navíc Asquithovo dílo zavrhla jako konzervativní a akademické.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. San Francisco Silent Film Festival Dostupné online
  2. British Film Institute Dostupné online
  3. Indiana University Cinema Dostupné online Archivováno 9. 2. 2022 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]