Anna Štolfová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anna Štolfová
Anna Štolfová (okolo r. 1910)
Anna Štolfová (okolo r. 1910)
Rodné jménoAnna Papíková
NarozeníMšeno
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
ÚmrtíChicago, Illinois
USAUSA USA
Národnostčesko-americká
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anna Štolfová (rozená Anna Papíková, anglicky Anne Stolf, 2. listopadu 1853 Mšeno[1] [2]1941[3] Chicago) byla česko-americká aktivistka, spolková činovnice, sufražetka a feministka, dlouholetá členka česko-amerických ženských spolků a také předsedkyně dámského odboru Svobodomyslné pomocné jednoty v Chicagu, členka americké sekce tzv. Prvního československého odboje. Po založení Českého národního sdružení usilujícího o podporu myšlenky vzniku samostatného Československa v USA působila jako jediná žena v nejvyšším vedení tohoto orgánu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Mšeně nedaleko Mělníka v české katolické rodině Janu a Heleně Papíkovým. Rodina Papíkova se roku 1867 přestěhovala do USA, usadila se v patrně v Clevelandu, kde již tehdy žila značná česká komunita. Anna navštěvovala několik let hodiny angličtiny a dále se vzdělávala. Posléze se provdala jako Štolfová a pobytem byla později uváděna v Chicagu.

Předsednictvo dámského odboru Svobodomyslné pomocné jednoty (SPJ) v Chicagu (uprostřed, A. Štolfová, cca 1910)

Spolkové působení[editovat | editovat zdroj]

Byla výraznou osobností spolkového života česko-amerických žen v duchu myšlenek emancipace a rovnoprávnosti, stejně jako posilování českého národního ducha v americkém prostředí. Veřejnou aktivitu rozvíjela od svých šestnácti let. V pozdějších letech se stala spoluzakladatelkou[4] a posléze prezidentkou organizace Velkovýbor Jednoty Českých Dam,[3] sdružující Čechoameričanky v celém státě Illinois. Rovněž byla činná v dobročinné Jednotě podpůrného spolku, kterému po jistou dobu rovněž předsedala. Spolupracovala mj. s herečkou a spolkovou činovnicí Bohuslavou Ludvíkovou.

První československý odboj[editovat | editovat zdroj]

Po vypuknutí první světové války roku 1914 se začala angažovat v podpoře aktivit exilové skupiny Tomáše Garrigue Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika zasazujících se o vyhlášení samostatné ČSR. Jakožto významná činovnice dámských spolků stála při vzniku tzv. Českého národního sdružení, krajanské organizace snažící se dosáhnout podpory k uznání samostatného československého státu nezávislého na Rakousku-Uhersku. Jeho předsedou byl zvolen chicagský lékař Ludvík Fisher, Štolfová pak zastávala funkci místopředsedkyně a rovněž předsedkyně dámského odboru ČNS. Organizace shromažďovala diplomatickou a materiální pomoc snahám o vznik ČSR, jako např. podpora československých legionářů a vyslání vojenského a zdravotnického kontingentu na západní frontu ve Francii roku 1918.

V dalších letech byla pak nadále činná v dámských sdruženích americko-československých kontaktech. Její aktivní spolková činnost se uvádí přibližně do roku 1933.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Anna Štolfová zemřela roku 1941 v Chicagu ve věku 87 nebo 88 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu
  2. BUBENÍČEK, Rudolf. Dějiny Čechů v Chicagu. [s.l.]: Sazba West Side Press,Incorporated 584 s. Dostupné online. Google-Books-ID: ZWBpJjPyCwkC. 
  3. a b JR, Miloslav Rechcigl. Notable American Women with Czechoslovak Roots: A Bibliography, Bio-Bibliographies, Historiography and Genealogy. [s.l.]: AuthorHouse 812 s. Dostupné online. ISBN 978-1-7283-2139-4. (anglicky) Google-Books-ID: 95iyDwAAQBAJ. 
  4. Ženské listy. [s.l.]: Jednota českých dam. 702 s. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Amerikán: národní kalendář na rok. Ročník 1933. Chicago: Aug. Geringer, 1877–1951.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]