Andrea Stašek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Andrea Stašek (* 2. května 1994) je česká psycholožka a výzkumnice v Institutu pro psychologický výzkum (INPSY) na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Je zakladatelkou spolku Q-Hub, z.s.[1], zabývající se osvětovou, výzkumnou a edukační činností v oblasti sexuální, genderové a vztahové diverzity, a to především z hlediska zdraví a psychologie. Aktuálně realizuje výzkum o zdraví LGBTQ+ lidí v Česku a na Slovensku „Queer zdraví“.[2][3] Dlouhodobě se také věnuje osvětě o této problematice v mediálním prostoru[4] či organizování popularizačních přednášek.[5] Zabývá se také etikou a metodologií výzkumu, good research practice a oblastmi veřejného zdraví a behaviorálních závislostí.

Zajímá se také o kulturu, působí např. jako bubeník v kapele Jinany, vydala také básnickou sbírku špatné básně bídného fenka[6] inspirovanou polévkami z palačinkárny Panksy v Brně. Ve volném čase se věnuje hudbě, psům (především chrtům), vaření či saunování[zdroj⁠?].

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Vybrané publikace[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kdo jsme. Q-Psy [online]. [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  2. Výzkum psychiky příslušníků sexuálních menšin - 24. ledna - Události v regionech (Brno) | Česká televize. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. STAŠEK, Andrea; SEMLEROVÁ, Zuzana; MUSIL, Ondřej; DOLEŽELOVÁ, Tereza F. Queer zdraví: Výzkumná zpráva o zdraví LGBTQ+ lidí v Česku a na Slovensku (2023) [online]. Institut pro psychologický výzkum, Masarykova univerzita, 2024 [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  4. Děti genderové role neřeší. Tady můžou vidět, že je v pořádku být jiný, říká drag queen Ivory Divine. Plus [online]. 2023-06-17 [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  5. Queer psychologie a zdraví. Brno Pride [online]. [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  6. STAŠKOVÁ, Andrea. špatné básně bídného fenka #100. 1. vyd. Brno: Tiskárna Helbich, a.s., 2017. 
  7. PRAGUE PRIDE. Pride Stream | Středa 5. srpna | Prague Pride LIVE 2020. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online.