Amfiteátr Banská Bystrica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amfiteátr Banská Bystrica
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavba1951
Poloha
AdresaBanská Bystrica, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amfiteátr Banská Bystrica Paľa Bielika je svou kapacitou největší na Slovensku a má dokonce největší promítací plochu v někdejším Československu. Jeho činnost se začala kolem roku 1955 a trvala se silným útlumem od 90. let, až do roku 2008. Po více než čtyřletém úsilí o obnovení jeho provozu, byla 4. června 2014 podepsána nájemní smlouva na 30 let. Firma Kolotoče s.r.o. se zavázala amfiteátr, jako majetek města Banská Bystrica, zrekonstruovat a znovu provozovat.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Banskobystrický amfiteátr zahájil svou činnost kolem roku 1955, ještě s klasickou promítací plochou. V roce 1960 byl přestavěn na širokoúhlé promítání filmů, které trvalo až do roku 1973. V roce 1974 byl amfiteátr přestavěn na promítání 70mm panoramatických filmů. V tomto období u příležitosti 30. výr. oslav SNP proběhla kompletní rekonstrukce celého amfiteátru. Vyměnili se sedací lavičky, rozvody elektrické energie, postavila se nová promítací plocha a promítací kabina. Amfiteátr sloužil hlavně jako kulturní stánek pro Filmové festivaly pracujících, které byly v té době kulturní celostátní akcí. Amfiteátr byl při těchto akcích i významným kulturním střediskem setkání různých filmových delegací, pracovníků kultury a tvůrčích pracovníků filmů, kteří se do značné míry podíleli na těchto aktivitách. Kromě filmových představení, pro které amfiteátr sloužil, se zde konaly i různá vystoupení hudebních skupin. Každý rok se na amfiteátru uskutečnilo množství rozličných akcí. Nejmasovější návštěvnost diváků amfiteátr zažil v létě roku 1976, kdy se na Pofestivalovej přehlídce filmů promítal film Čelisti. Tento film vidělo v té době přes 20 000 návštěvníků, kteří tehdy způsobili téměř dvoutýdenní přestávku promítání filmů. Po zániku státního filmového monopolu se v roce 1992 skončilo pravidelné promítání filmů na amfiteátru. Nástupní distribuční filmové společnosti promítaly filmy na amfiteátru nadále až do roku 1996-97. Po tomto období se promítání filmů na amfiteátru ukončilo.

Časová osa[editovat | editovat zdroj]

  • 1953–1955 – výstavba a otevření amfiteátru
  • 1960 – 1. přestavba na širokoúhlé promítání
  • 1974 – 2. přestavba na promítání 70mm filmů
  • 1992 – ukončení pravidelného promítání
  • 1997 – definitivní ukončení promítání
  • 2008 – uzavření amfiteátru po posledním festivalu
  • 2010–2014 – snahy o obnovení provozu
  • 2014 – znovuotevření amfiteátru

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 2014 se podařilo firmě Kolotoče s.r.o. a občanskému sdružení za! amfiteátr znovu zprovoznit amfiteátr. Během léta byla provedena úprava a rekonstrukce amfiteátru. První akce, která proběhla na zrekonstruovaném amfiteátru byl festival Rockspace, který se konal ve dnech 24. - 26. 7. 2014. Festival přinesl interpretů jako: Chiki Liki Tu-A, Buty, Svobodná Evropa, Michael Kocáb a Karpatské hřbety, Bad Karma Boy, Družina a mnoho dalších. Kromě hudebního programu byl součástí festivalu i bohatý doprovodný program.

27. září 2014, se v amfiteátru uskutečnila další akce s názvem 45 Let Woodstock. Šlo o oslavu výročí legendárního festivalu, možná i nejdůležitějšího v historii hudby, a to nejprve koncerty a po setmění filmem. Dne 20. prosince 2014, se uskutečnilo předvánoční promítání filmu Pelíšky. Akce se snažila navázat na tradici zimních promítání na amifteátru.

V roce 2015 byl amfiteátr využíván během celého léta.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Amfiteáter Banská Bystrica na slovenské Wikipedii.