Altschul

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stará škola na plánu Prahy, 1769.

Altschul, Altshul nebo Altschuler je židovské příjmení aškenázského původu. Vzniklo ve středověku v Praze.[1][2][3]

Vznik příjmení[editovat | editovat zdroj]

Pochází od pomístního názvu Altschul, tedy německého, potažmo jidiš pojmenování nejstarší pražské pravobřežní synagogy jménem Stará škola, v jidiš אלטשול Altšůl. Ta stávala od počátku 13. století do roku 1686 v bývalém pražském Židovském Městě, dnešním Josefově.[4] Jedná se o první spolehlivě doloženou pražskou synagogu vůbec. Na jejím místě stojí od roku 1868 novorománská Španělská synagoga. Boční ulice za komplexem synagogy se dodnes nazývá U Staré školy (dříve německy Altschulgasse, jidiš אַלטשולגאַס Altšůlgas) a ve tvaru V propojuje ulice Dušní a Vězeňská. Hlavní sídlo dnes zde má světoznámé pražské Židovské muzeum.

Historický vývoj příjmení[editovat | editovat zdroj]

Podle tradice se část provensálských Židů (období známé jakožto tzv. chachmej Provence) někdy mezi lety 13021306 kvůli sílícímu antisemitismu a pogromům (některé prameny udávají přímo vypovězení) uprchla z Provence. Po svolení českého krále Václava III. (nebo Jana Lucemburského) se usadila v Praze, v jejím Židovském Městě, v okrsku U Staré školy (dnes zde stojí Španělská synagoga). Během několika generací z těchto vyhnanců vzešel jeden z nejvlivnějších a nejrozvětvenějších aškenázských rodů střední a východní Evropy, nazývající se podle místa svého pražského usazení příjmením Altschul, popř. Altschuler.[5][6]

Jiná verze rodinné legendy hovoří o možnosti, že rodina přišla do Prahy někdy na poč. 15. stol. přímo z Jeruzaléma, k čemuž by měla údajně odkazovat varianta přídomku "Jerušalmi". Vzhledem k sociohistorickým skutečnostem však tato možnost blíží nule. Jedná se tedy omyl, která vznikla chybným čtením hebrejského akronymu. Tuto legendu spolehlivě vyvrátil[7][8] až na konci 19. století pražský rabín a filolog dr. Alexander Kisch (rabín Maiselovy synagogy a strýc Egona Ervína Kische).

Členové rodiny jsou zhruba od 16. do 20. století doloženi jakožto činní v samosprávě pražského Židovského Města[9], v jeho synagogách (např. Maislově[10][11]) apod.

Několik větví rodiny, patrně v důsledků vyhnání a krutého familantského zákona, se postupem času z Prahy a Českých zemí vystěhovala, zejména do Polska, Slzeska, carského Ruska, či na území dnešní Ukrajiny, ale také do Uher, Vídně, Amsterdamu, Německa, Francie, Anglie, od konce 19. století také do USA.

Paměťové fragmenty[editovat | editovat zdroj]

Na původní synagogu upomíná název ulice U Staré školy a také množství dokumentů, jako např. litografie, plány, mapy, vyobrazení, synagogální opony či stříbro aj; většina z nich ve sbírkách Židovského muzea v Praze, Muzea hl. m. Prahy či Národního archivu, některé v soukromých fondech.

V populární kultuře[editovat | editovat zdroj]

V zimě roku 2014 vyšel román Altschulova metoda[12] od do té doby neznámého spisovatele Chaima Cigana, kombinující prvky románu, sci-fi, psychologie, filozofie, thrilleru, fantasy a historické a náboženské literatury. Dílo a domnělý autor téměř okamžitě vzbudilo u čtenářské obce i odborných kruhů rozruch a podezření, nejedná-li se o dílo vydané záměrně pod pseudonymem[13] až do té míry, že bylo označeno za podvrh[14]. Během krátké doby se pak k autorství veřejně přiznal český vrchní rabín Karol Sidon.

Známí nositelé[editovat | editovat zdroj]

  • Barry Altschul (* 1943) — americký jazzový bubeník
  • Elias Altschul (1797–1865) — pražský lékař a homeopat
  • Pavel Altschul (1900–1944) — český novinář, fotograf a vydavatel, oběť nacismu
  • Rudolf Altschul (1927–1945) — český básník, účastník protinacistického odboje
  • Theodor Altschul (1850–1918) — pražský německý lékař-hygienik
  • Walter Altschul (1883–1942) — československý radiolog, vysokoškolský učitel a operní zpěvák

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Altschul na anglické Wikipedii.