Alice Koubová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Doc. RNDr. Mgr. Alice Koubová, PhD., PhD
Narození18. května 1974 (49 let)
Roudnice nad Labem
Oborymatematika, filozofie, filozofie umění, fenomenologie, aplikovaná etika, etika veřejné správy, performance a umělecké vzdělávání
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alice Koubová (* 18. května, 1974, Roudnice nad Labem)[1] je česká filosofka působící na Filozofickém ústavu Akademie věd ČR a vysokoškolská pedagožka vyučující na Akademii múzických umění. Od roku 2021 působí na Divadelní fakultě Akademie múzických umění jako proděkanka pro vědu a výzkum. Zabývá se performativní filosofií, post-fenomenologií, empatií, tělesností, uměleckým výzkumem a etikou hry.

Profesní život[editovat | editovat zdroj]

V roce 2001 získala doktorský titul v oboru matematika na Matematiko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy za práci na téma Finite Volume Method for the Compressible Flow, za kterou ji byla udělena Cena Josefa Hlávky.[2] Následně v roce 2003 získala titul DEA (Diplome des Études Approfondies) na Université de Geneve v oblasti Filosofie osoby, fenomenologie, epistemologie, etika (Philosophie de la personne, phénoménologie, epistémologie, ethique). V roce 2005 ukončila doktorské studium na Université Paris X v oboru systematické filozofie. V roce 2020 získala docenturu.

V letech 2000 až 2005 byla vědeckou pracovnicí Centra teoretických studií AV ČR v rámci Centra fenomenologických bádání.

V letech 2005 až 2008 působila jako vědecká pracovnice Katedry filosofie a dějin přírodních věd na Přírodovědecké fakultě University Karlovy v Praze.

Od roku 2008 je jejím působištěm Oddělení současné kontinentální filosofie na Filozofickém ústavu Akademie věd ČR.[3] Od roku 2003 působí rovněž na Divadelní fakultě AMU jako vyučující a od roku 2021 zde působí jako proděkanka pro vědu a výzkum a etická mediátorka. Zasazuje se o rozvoj možností uměleckého výzkumu, etické kultury, nových formátů komunikace poznání. Jedním z klíčových témat, kterému se ve své vědecké práci zabývá, je performance a performativita ve filosofi.[4]

V roce 2017 získala v tomto oboru cenu za popularizaci udělovanou Filozofickým ústavem Akademie věd ČR za její příspěvek k rozvoji spolupráce mezi filosofií a uměleckými scénami a za podporu celospolečenské diskuze aktuálních sociopolitických témat.[2] Svůj výzkum rozvíjí ve spolupráci mnoha českými i zahraničními institucemi, např. Philosophy on Stage, Vídeň; Mbody. Research in Media, Somatics, Dance and Philosophy, Freiburg; Soundcheck Philosophy, Halle; TEAK, Helsinki; Zentrum für Performance Studies, Universität Bremen; Theatre Academy Malmö, Lund University, AVU, JAMU apod. Podílí se rovněž na projektech s českými divadly, festivaly a uměleckými institucemi (Národní Divadlo, Bazaar festival, TANTE HORSE, Palác Akropolis, Studio Alta, Alfréd ve Dvoře, Divadelní ústav, SNG Bratislava, Diera do světa, Ekologické dny Olomouc, Tabook, Divadelní svět Brno), a to především formou přípravy a vedení veřejných diskuzí na politicko-umělecká témata, performativních přednášek, dramaturgie a poskytování zpětné vazby.

Kromě otázek spojujících umění a filosofii se rovněž zaměřuje na výzkumy, které jsou v bezprostředním vztahu k veřejnému prostoru.

V letech 2018-2021 byla členkou řešitelského týmu grantového projektu TAČR TL01000430 „Nástroje rozvíjení etické kultury v české státní správě“, ve kterém se zabývala konkrétními způsoby analýzy a implementace nástrojů etické kultury na konkrétních institucích české státní správy.

Od roku 2020 je koordinátorkou programu Strategie AV21 "Formy a funkce komunikace" a následně od roku 2021 „Odolná společnost pro 21. století“ který zastřešuje spolupráci dvanácti ústavu Akademie věd a mnoha veřejných institucí na dané téma.

Od roku 2022 je jedním ze spoluřešitelů projektu ECELES s názvem Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik, ve kterém vede pracovní tým Systémy resilience.

Je matkou dvou dětí.[5] V roce 2010 se stala zakladatelkou a první ředitelkou lesní školky Cestička v Praze Kbely http://www.spolekcesticka.cz/

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • 2022: Nominace knihy Terény performance na Cenu divadelních novin
  • 2020: Nominace knihy Myslet z druhého místa na Cenu divadelních novin
  • 2019: Cena předsedkyně AVČR Za popularizaci nebo propagaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací pro rok 2019
  • 2017 : Cena za popularizaci FLÚ AVČR, za tvůrčí vědeckou práci v oblasti Performativní filosofie, za rozvoj spolupráce mezi filosofií a uměleckými scénami a za podporu celospolečenské diskuze aktuálních socio-politických témat
  • 2014: Prémie Otto Wichterle udělená AVČR za tvůrčí vědeckou práci v oblasti Performativní filosofie
  • 2008: Cena Libellus Primus, Vzdělávací nadace Jana Husa, za knihu Mimo princip identity.
  • 2001: Udělení Ceny Josefa Hlávky nadací Nadání za disertační práci Finite Volume Method for the Compressible Flow.
  • 1998: Čestné uznání Ministra školství České republiky „Talent 97“ za odbornou práci.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. medvik.cz [online]. [cit. 2021-10-21]. Dostupné online. 
  2. a b KOUBOVÁ, Alice. Životopis [online]. [cit. 2021-10-21]. Dostupné online. 
  3. Lidé. web.flu.cas.cz [online]. [cit. 2021-10-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-10-21. 
  4. Alice Koubová [online]. 1970-01-01 [cit. 2021-10-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Alice Koubová | Academy of Sciences of the Czech Republic - Academia.edu. cas-cz.academia.edu [online]. [cit. 2021-10-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Alice Koubová.
  • Rozhovor o knize Terény performance na ČRo Vltava v pořadu ArtCafé.
  • Časopis Heroine o odolnosti přinesl text Alice Koubové o různých aspektech resilience i rozhovor s ní.
  • Zamyšlení o životě v období zřetězených krizí v časopise VOGUE (22/09) Chceme to jen přežít? .
  • Salón Práva publikoval rozhovor s Alicí Koubovou s názvem Jen sám za sebe žít nelze.
  • Český rozhlas Vltava odvysílal rozhovor s Alicí Koubovou v pořadu Vizitka 30. 11. 2022.
  • O mezinárodním výzkumu resilience v souvislosti s válkou na Ukrajině mluvila Alice Koubová v podcastu 5:59 z 24. 11. 2022.
  • Rozhovor s Alicí Koubovou o tom, jak procházet krizemi na Aktuálně.cz.