Aladin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o pohádkové postavě. Další významy jsou uvedeny na stránce Aladin (rozcestník).
Aladin v kouzelné zahradě, ilustrace od Maxe Lieberta z knihy Aladin und die Wunderlampe od Ludwiga Fuldy
Aladdin and the Wonderful Lamp (1917)

Aladin (arabsky ʻAlāʼ ad-Dīn, IPA: [ʕalaːʔ adˈdiːn]) je hlavní postava příběhu Aládin a kouzelná lampa. Patří mezi nejpopulárnější příběhy ze souboru Tisíc a jedna noc, ačkoliv do něj původně nepatří.

Vypráví o chudém chlapci jménem Aladin žijícím v Číně, kterého odvede z domova jeho údajný strýc, ve skutečnosti kouzelník z Maghrebu. Kouzelník Aladinovi přikáže přinést z podzemí lampu, když mu ji však chlapec odmítne předat, zavalí podzemí kameny. Pomocí kouzelného prstenu, který mu dal kouzelník, Aladin bezděky vypustí z lampy džina, jenž se stane jeho sluhou. Poté se vrátí k matce a třením lampy vyvolá ještě mocnějšího služebného džina. Aladin s pomocí lampy zbohatne a ožení se s princeznou Badroulbadour. Vrátí se však kouzelník a z princezny vymámí lampu, Aladin ho a nakonec i jeho mocnějšího bratra porazí s pomocí džina z prstenu.[1]

Do arabské sbírky Tisíc a jedna noc byl tento příběh zařazen až francouzským orientalistou Antoinem Gallandem. Tomu jej vyprávěl maronitský vypravěč Hanna Dijáb.[2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BURTON, Richard. Aladdin and the Magic Lamp. [s.l.]: Digireads.com Publishing, 2009. ISBN 1-4209-3193-8. 
  2. VESELÝ, Josef. Tiscali.cz - Aládina a Alí Babu si do Tisíce a jedné noci přimyslel Francouz [online]. [cit. 2018-05-08]. Dostupné online. 
  3. MARZOLP, Ulrich. The Arabian Nights in Transnational Perspective. Detroit: Wayne State University Press, 2007. ISBN 9780814332870. S. 332. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]