Akershus (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Akershus
Účel stavby

královské sídlo a pevnost

Základní informace
Výstavbapřelom 13. a 14. století
StavebníkHaakon V. Norský
Poloha
AdresaOslo, NorskoNorsko Norsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Akershus je hrad a pevnost v norském hlavním městě Oslu. Jeho stavba byla zahájena okolo roku 1300 králem Haakonem V. Pevnost je dodnes využívána armádou, je však částečně přístupná i veřejnosti. Nachází se v ní mimo jiné hrobky několika členů královské rodiny a dvě muzea s vojenskou tematikou. Z hradeb je výhled na přístav a centrum Osla včetně tamní radnice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 1287 se muselo Oslo bránit odbojnému norskému šlechtici Alva Erlingssonovi. Na základě těchto událostí se rozhodlo o vybudování pevnosti. Předpokládá se, že hrad byl postaven v období let 1299–1304 za krále Haakona V. Norského. První písemná zmínka o hradu Askershus pochází z roku 1300. Během staletí pevnost několikrát čelila nepřátelských švédských vojsk.

Během let 1588–1648 byl hrad na popud dánského a norského krále Kristiána IV. Dánského přestavován. V roce 1604 byla dokončena první etapa výstavby, kdy byl hrad obehnán novým opevněním podle italského pevnostního stylu: hliněnými valy s kamennými vnějšími stěnami. Další přestavba probíhala během let 1616–1646, během kterých se středověké sídlo změnilo na renesanční zámek. Zbytky staré hlavní věže byly zbořeny a byly postaveny dvě nové schodišťové věže. Byly vylepšeny a bohatě zařízeny královské pokoje. Kristián IV. Dánský chtěl aby zámek stal součástí města, takže nařídil novou výstavbu města až ke hradbám Askerhusu.

Okolo roku 1750 pevnost zastarala a od té doby neměla žádný zvláštní vojenský význam. Poté co Norsko roku 1814 vstoupilo do unie se Švédskem, byl zrušen statut pevnosti a části vnějších zdí byly zbořeny. V důsledku ztráty vojenské hodnoty objekt od roku 1814 chátral. Vnější části byly uvolněny pro výstavbu nových budov pro veřejné i soukromé účely jako například Christiania Theatre nebo Norges Bank. Budovy pevnosti sloužily k různým účelům, mimo jiné jako sklad norského národního archivu, který zde byl až do roku 1866.

V důsledku pokračujícího chátrání objektu se objevily návrhy na zbourání celého objektu. Ke konci 19. století bylo nakonec rozhodnuto objekt rekonstruovat. Rozsáhlé restaurátorské práce trvaly od konce 19. století až do roku 1960. V prvních letech se obnova soustředila na opravu poškozeného zdiva, sklepů, podlah a střešních konstrukcí. Větší renovace probíhaly až do finálního dokončení v roce 1960.

Areál pevnosti je na ploše kolem 170 akrů. Vnitřní pevnostní areál je obehnán hradbami. Přestože je pevnost Askerhus vojenskou oblastí, je denně zpřístupněna pro veřejnost.

Velitelé pevnosti[editovat | editovat zdroj]

Následující seznam obsahuje jména všech velitelů pevnosti spolu s rokem, kdy se ujali velení:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Akershus slott og festning na norské (bokmål) Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]