Ahmed Chawki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ahmed Chawki
Základní informace
Narození31. května 1982 (41 let)
Tetuán
Žánrypop music
Povolánízpěvák
Nástrojehlas
Vydavatel2101 Records
Oceněnírytíř Řádu za národní zásluhy (2016)
Webwww.chawki.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ahmed Chawki (أحمد شوقي‎, Ahmad Šawqí) vystupující pod jménem Chawki (* 31. května 1982 Tetuán) je marocký zpěvák a autor písní.

Život[editovat | editovat zdroj]

Byl vychován v muslimské věřící rodině. Už v raném mládí psal básně, studoval hudební akademii, zúčastnil se několika pěveckých soutěží v arabské superstar Arab Idol. Vzorem mu byl arabský zpěvák Khaled, který se proslavil hitem C'est La Vie. Chawki se inspiroval jeho singly, chtěl jít v jeho stopách, snil o tom, že se jednou stane dalším slavným zpěvákem na Blízkém východě. Tak Chawki neváhal, sehnal si toho nejlepšího hudebního producenta RedOna, který shodou okolností vyprodukoval i Khaledův hit C'est La Vie, tak dopomohl ke kariéře i Chawkimu.

2013-Začátek hudební kariéry[editovat | editovat zdroj]

Chawki tak s jeho produkcí a ve spolupráci s arabskou zpěvačkou Kenzou Farah a s kubánským rapperem Pitbullem vydal roku 2013 svůj první singl Habibi I Love You, který však neměl úspěch a moc tím na sebe neupozornil.

2014- Velký úspěch[editovat | editovat zdroj]

Avšak i po tom neúspěchu Chawki nezahálel a snažil se dostat na vrchol a nakonec se mu to podařilo. Opět mu pomohl jeho hudební producent RedOne a doporučil mu aby hostoval v 4členné africké černošské skupině Magic System v jejich hitu Magic In The Air. Chawki souhlasil a jeho featuring v Magic In The Air přinesl své ovoce a velký úspěch, Chawki se opět po roce zviditelnil a konečně se mu podařilo dosáhnout svého snu.

Krátce poté vydal Chawki druhý singl Time Of Our Lives, který měl obrovský úspěch a byl hrán na mistrovství ve fotbale FIFA 2014. Byl nazpíván ve 3 různých jazycích (anglicky, francouzsky a arabsky), největší úspěch měla anglická verze.

Půl roku poté vydal Chawki další song s názvem It's My Life. Šlo o předělávku stejnojmenného hitu od krále Eurodance 90's Dr. Albana z 90. let a samotný Dr. Alban tam Chawkimu hostoval.

Na konci roku 2014 vydal Chawki v pořadí už čtvrtý singl s názvem Come Alive, kde mu hostoval přímo jeho producent RedOne. Singl měl velký úspěch a sloužil také jako reprezentativní na mistrovství ve fotbale, tentokrát v Maroku.

Singly[editovat | editovat zdroj]

Rok Singl Umístění
Top 100[1] Top 50[2]
2013 „Habibi I Love You feat Kenza Farah a Pitbull“
2014 „Magic In The Air with Magic System“
„Time of Our Lives“ 43
„It's My Life feat Dr.Alban 6 2 (12×)
„Come Alive feat Red One 50
2018 „Here We Are ft Qusai ft Marrita Hallani“

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČNS IFPI: RADIO TOP100 Oficiální - KLUS TOMÁŠ, ifpicr.cz, 17. 7. 2013
  2. ČNS IFPI: RADIO cz50 Oficiální - KLUS TOMÁŠ, ifpicr.cz, 17. 7. 2013