Aharon Mešulam Zalman Horowitz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aharon Mešulam Zalman Horowitz
Narození1470
Praha
Úmrtí1545 (ve věku 74–75 let)
Praha
Místo pohřbeníStarý židovský hřbitov v Praze-Josefově (50°5′23″ s. š., 14°25′3″ v. d.)
Povolánífinančník, politik a stavitel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Maceva Aharona Mešulama Zalmana Horowitze na Starém židovském hřbitově

Aharon Mešulam Zalman ben Ješaja ha-Levi Horowitz (hebr. אהרון משולם זלמן בן ישעיה הלוי הורוביץ‎), v českých pramenech označovaný jako Žalman Munka nebo jako Žalman Hořovský (kol. 1470 Praha1545 Praha) byl jedna z nejvýznamnějších osobností pražského židovského ghetta na přelomu 15. a 16. století, finančník, politik a stavitel Pinkasovy synagogy.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Pinkasova synagoga

Narodil se ve vzdělané, bohaté a vlivné rodině Horowitzů-Munků (německy Horowitz – tj. z Hořovic) v pražském židovském městě někdy kolem roku 1470. Po smrti svého otce Ješaji Horowitze v roce 1517 převzal vedení rodinného klanu.

Žalman měl jako finančník blízké kontakty s nejvyšším purkrabím panem Zdeňkem Lvem z Rožmitálu. V roce 1534 od něj získal privilegium, na jehož základě měli příslušníci rodiny Horowitzů dostávat místa ve sboru židovských starších a u rabínského soudu. Toto kontroverzní privilegium vyvolalo v židovském městě ostrý politický spor, jenž trval skoro půl století.

Žalman Hořovský zemřel v roce 1545 během vypovězení pražských Židů za vlády Ferdinanda I. Je pohřben na Starém židovském hřbitově v Praze.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historie Pinkasovy synagogy | Pinkasova synagoga. pinkas.jewishmuseum.cz [online]. [cit. 2023-04-27]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PUTÍK, Alexandr: Dějiny Židů v českých zemích v 10. - 18. století, Židovské muzeum v Praze, 2016