Adele von Stark

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adele von Stark
Narození14. srpna 1859
Teplice
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí10. září 1923 (ve věku 64 let)
Vídeň
RakouskoRakousko Rakousko
Alma materKunstgewerbeschule Vídeň
Povolánímalířka, designérka, pedagožka
RodičeJohann von Stark
HnutíWiener Werkstätte
Významná dílavlys Stocletova paláce
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Adele von Stark (14. srpen 1859 Teplice10. září 1923 Vídeň) byla česko-rakouská malířka a designérka, specializovaná na práce s technikami emailu, výtvarná pedagožka a průkopnice specializovaného uměleckého vzdělávání žen.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Teplicích v dobře situované rodině vrchního finančního rady a celního ředitele Johanna von Stark (* 26. června 1813 Lermoos), který pocházel z Tyrolska.[1] Adele pro své výtvarné zájmy rodinu brzy opustila a odjela do Vídně. Na Všeobecné škole kreslení ve Vídni byla žákyní Franze Pönningera a od roku 1878 tamtéž navštěvovala Uměleckoprůmyslovou školu (Kunstgewerbeschule), nejdříve u karla Hrachowiny. V letech 1879–1887 tam pokračovala v odborné škole pro malbu, kreslení a ornament u Fridricha Sturma a v letech 1898–1890 v ateliéru pro keramiku, dekoraci a malbu emailem u u Hanse Machta. Potom již soukromě vyučovala kresbu a malbu a zároveň byla činná jako samostatná umělkyně. Podnikla četné studijní cesty do Německa, Švédska, Anglie, Francie a Itálie a pravidelně se účastnila mezinárodních výstav.

Po té, co roku 1896 neúspěšně žádala o povolení k založení školy kreslení pro ženy a dívky, veřejně kritizovala rakouské ministerstvo kultu a vyučování za nedostatečné umělecké vzdělávání žen. V roce 1897 navštěvovala zvláštní školu na vídeňské Uměleckoprůmyslové škole u Feliciana svobodného pána Myrbacha von Rheinfeld, který v roce 1902 požádal na ministerstvu o povolení zřídit samostatný ateliér pro práce s emailem (smaltem). V roce 1903 byla Adele von Stark jako jedna z prvních žen v tomto ateliéru jmenována provizorní učitelkou, s odpovědností za technické řízení. V roce 1914 byla jmenována profesorkou a tuto pozici zastávala až do své smrti v roce 1923. Mezi její žáky patřili Rudolf Kalvach, Felice Rix-Ueno, Mileva Roller, Anny Schröder-Ehrenfest, Franziska Zach a Mathilde Flögl.

Od roku 1908 do roku 1910 byl Stark členkou německého Werkbundu a zakládající členkoum rakouského Werkbundu. Měla také úzké vztahy k dílnám Wiener Werkstätte.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Vlys Stocletova paláce podle návrhu Gustava Klimta, 1905–1914

V rané tvorbě se zaměřila na umění emailu (smaltu). Pracovala hlavně s mědí a zlatem, od destiček a medailonů až po smaltovaný drát. Její zásluhou bylo oživení starých zlatnických technik, jako je jamkový email a přihrádkový email. Dále prováděla malovaný email a okenní vitráže. Ve svých barevných, inovativních secesních a art deco produktech kombinovala moderní motivy s tradičními technikami. Zatímco v její rané tvorbě převládaly šperky, později se zaměřila i na nádobí, lampy, obrazy a monumentální reliéfy. Její styl se vyvíjel od secese přes art déco až k nové věcnosti. Náměty byli jak samotní lidé či zvířata, tak žánrové výjevy, krajiny a ornamenty.

  • V letech 1905–1911 realizovala podle návrhu Gustava Klimta a za spolupráce Leopoldine Königové smaltovaný vlys monumentálních rozměrů 200 x 730 centimetrů na stěnách jídelny Stocletova paláce v Bruselu. Poprvé použila v takto rozměrné mozaice techniku emailu na kovu. Vlys je složen z bronzových desek o tloušťce 2 centimetry, zdobených stříbrem, zlatem, platinou a pestrými barvami.
  • Početný soubor jejího nádobí, šperků i grafických návrhů má Uměleckoprůmyslové muzeum ve Vídni.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adele von Stark na německé Wikipedii.

  1. ÖBL 13, s. 150

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Sabine Plakolm-Forsthuber: Künstlerinnen in Österreich 1897–1938. Malerei. Plastik. Architektur. Picus-Verlag, Wien 1994, ISBN 978-3-85452122-8, s. 44, 275.
  • Adele von Stark. In: BiografiA. Lexikon österreichischer Frauen. Band 3. Böhlau, Wien-Köln-Weimar 2016, ISBN 978-3-205-79590-2.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]