Ždiarny potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ždiarny potok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku7,2 km
SvětadílEvropa
Zdrojnice
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Košický kraj)
Úmoří, povodí
Hron
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ždiarny potok je potok na Horehroní, ve východní části okresu Brezno. Je to pravostranný přítok Hronu, měří 7,2 km a je tokem III. řádu.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Pramení v Nízkých Tatrách, v geomorfologickém podcelku Kráľovohoľské Tatry, na jižním svahu Stredné hole (1875,9 m n. m.) v nadmořské výšce přibližně 1500 m n. m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Nejprve teče jihozápadním směrem až po soutok s přítokem (1131,8 m n. m.) pramenícím na jižním svahu Orlové (1840,4 m n. m.) a odtud pokračuje na jih přes lokalitu Ždiarny les. Na středním toku se výrazně esovitě stáčí, přechodně teče více směrem na JZ, pak znovu na jih a vstupuje do Horehronského podolí, do geomorfologického podcelku Heľpianske podolie. Zde se nejprve obloukem stáčí na západ, zprava přibírá přítok z jihovýchodního úpatí Ždiarné (1192,0 m n. m.), vzápětí další pravostranný přítok z jižního úpatí Ždiarné a pokračuje jihozápadním směrem. Konečně podteká železniční trať č. 170 i státní silnici č. 66 a jihovýchodně od Pohorelské Maši ústí v nadmořské výšce cca 703 m n. m. do Hronu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ždiarny potok na slovenské Wikipedii.