Římskokatolická církev ve Spojeném království

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Římskokatolická církev ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska je organizována zvlášť pro Anglii s Walesem a pro Skotsko; severoirská katolická církev je součástí celoostrovní irské katolické církve. Souhrnně se ve Velké Británii hlásí ke katolické církvi necelých 5 milionů obyvatel (asi 8,5 %).[1] Většinu tvoří irští imigranti a jejich potomci, nezanedbatelný podíl však tvoří protestantští konvertité (a jejich potomci).

Před nástupem krále Jindřicha VIII na trůn byla Británie římskokatolickou zemí, která v náboženských záležitostech podléhala Vatikánu v Římě. V roce 1533, poté co mu Vatikán odmítl svolení k rozvodu s první ženou, založil král Jindřich VIII. anglikánskou církev.

Římskokatolická církev je v jednotě s papežem. Má osm arcidiecézí, 29 diecézí a jeden vojenský ordinariát. Dále má jeden personální ordinariát. Mimo ukrajinskou eparchii, která má byzantský ritus, a personálního ordinariátu Our Lady of Walsingham s anglikánským ritem slouží všechny arcidiecéze a diecéze mše v latinském ritu. Působí zde také tři biskupské konference – Anglie a Wales: Bishops’ Conference of England and Wales, předsedou této konference je Vincent Gerard Nichols. Irsko má Irish Episcopal Conference, předsedou je kardinál Seán Brady a poslední je Skotsko – Bishops’ Conference of Scotland, předseda je arcibiskup Philip Tartaglia.

Římskokatolická církev v Anglii a Walesu[editovat | editovat zdroj]

Zde se hlásí k římskokatolickému vyznání něco přes 4 miliony obyvatel (cca 8 %).[2]

Struktura[editovat | editovat zdroj]

Mapa církevní provincie Westminster
Mapa církevní provincie Southwark
Mapa církevní provincie Birmingham
Mapa církevní provincie Cardiff

Anglie a Wales se člení na pět církevních provincií složené celkem z 22 diecézí.[3] Organizačně mimo provincie stojí vojenský ordinariát, který je společný pro Velkou Británii. Obnově diecézí v roce 1850 předcházela struktura církevní správy ve formě apoštolských vikariátů, založených roku 1688, resp. 1840.

Římskokatolická církev ve Skotsku[editovat | editovat zdroj]

Zde se hlásí k římskokatolickému vyznání necelých 700 000 obyvatel (cca 14 %).[2]

Struktura[editovat | editovat zdroj]

Skotsko se člení na dvě církevní provincie složené celkem z osmi diecézí.[4] S Anglií sdílí společný vojenský ordinariát, stojící organizačně mimo provincie. Obnově diecézí v roce 1878 předcházela struktura církevní správy ve formě apoštolských vikariátů, založených roku 1727, resp. 1827.

Římskokatolická církev v Severním Irsku[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Římskokatolická církev v Irsku.

Římskokatolická církev v teritoriích Zámořského území Spojeného království[editovat | editovat zdroj]

V britských zámořských teritoriích existují následující církevní oblasti, které ovšem nespadají pod žádnou z biskupských konferencí Spojeného království:

Diecéze východních katolických církví[editovat | editovat zdroj]

Ukrajinská řeckokatolická Eparchie Svaté Rodiny v Londýně (zal. 2013 – to měla 10 210 věřících v 16 farnostech, 14 kněží – 11 diecézních a 3 řeholní, 3 řeholníky a 1 řeholnici) spadá pod Vyšší archieparchii Kyjev–Halyč. Dne 28. 7. 2016 vznikla syromalabarská katolická Eparchie Velké Británie, a zároveň byl jmenován její eparcha a 9. 10. 2016 vysvěcen.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Statistics by Country, by Name [Catholic-Hierarchy]. www.catholic-hierarchy.org [online]. [cit. 2023-01-23]. Dostupné online. 
  2. a b Great Britain, Statistics by Diocese, by Name [Catholic-Hierarchy]. www.catholic-hierarchy.org [online]. [cit. 2023-01-23]. Dostupné online. 
  3. Dioceses / The Church in England and Wales / Catholic Church / Root - The Catholic Church for England and Wales. web.archive.org [online]. 2010-02-12 [cit. 2023-01-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-02-12. 
  4. The Scottish Dioceses. web.archive.org [online]. 2007-08-09 [cit. 2023-01-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-08-09. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]