Čierna voda (přítok Popradu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čierna voda
Chybí zde svobodný obrázek
Ústí
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čierná voda je potok na dolní Spiši, na území okresů Poprad a Kežmarok. Je to levostranný přítok Popradu a je tokem IV. řádu.

Čierná voda teče souběžně mezi řekami Biela a Kežmarská Biela voda. Povodí řeky je úzké a protáhlé. Pramení v Belianských Tatrách v oblasti pod chatou Plesnivec.[1] V horním toku, kde protéká Dolinou sedmi pramenů přibírá zprava Milý potok, má charakter bystřiny a ve střední a dolní části vytváří meandry v širším údolí. Významným pravostranným přítokem je potok Krivodol, který pramení v oblasti Velkého lesa, v blízkosti národní přírodní rezervace Mokriny a tvoří hranici mezi katastrálním územím Rakúsy a Strážky.[2] V dolní části Čierná voda protéká denudovanými terasami a glaciál-fluviálními kužely. U Strážek, městské části Spišské Belé, se vlévá do Popradu.[3]

V obci Rakúsy na Čierné vodě byl mlýn mezi romskou osadou a obcí. Svou funkci přestal plnit po odsunu Mathyase Krepse, německých majitelů, později mlýn vyhořel a nebyl obnoven.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Čierna voda (prítok Popradu) na slovenské Wikipedii.

  1. Chata Plesnivec. TURISTICKAMAPA.SK [online]. [cit. 2020-10-22]. Dostupné online. (slovensky) 
  2. Soutok Krivodolu a Čierné vody. TURISTICKAMAPA.SK [online]. [cit. 2020-10-22]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. MAREK, Dušan. Krajinnoekologický plán katastrálneho územia Spišská Belá [online]. 2007 [cit. 2020-10-22]. Dostupné online. 
  4. Hospodárstvo v minulosti a súčastnosti - Oficiálna stránka obce Rakúsy. www.rakusy.sk [online]. [cit. 2020-10-22]. Dostupné online.