Červeňák (most)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Červeňák
Most Červeňák v Pardubicích
Most Červeňák v Pardubicích
Základní údaje
KontinentEvropa
StátyČeskoČesko Česko
KrajPardubický
OkresPardubice
Dopravapěší a cyklisté
PřesChrudimka
Otevřen1935
Souřadnice
Parametry
Typpříhradový obloukový se spodní mostovkou
Materiálocel
Pilíře2
Mapa
Červeňák
Červeňák
Červeňák, Česko
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Červeňák je název pro historický most přes Chrudimku v Pardubicích, který se nalézá v prostoru bývalého armádního cvičiště 1. železničního pluku. Byl řadu let veřejnosti nepřístupný, jelikož se nacházel uzavřeném vojenském prostoru, po opuštění nedalekých Masarykových kasáren armádou ale přestal být střežen a byl využíván pěšími a cyklisty.

Most byl vybudován v roce 1935 pardubickým 1. železničním plukem. Konstrukce střední hlavní části původně stála od roku 1910 v místě dnešního Prokopova mostu asi dva a půl kilometru níže po proudu[1], kde ovšem přestávala vyhovovat provozu. Vojáci 1. železničního pluku konstrukci vysunuli o něco severněji a na jejím místě byl vybudován most nový. Po jeho zprovoznění byla konstrukce rozebrána, přepravena na stávající místo v prostoru vojenského cvičiště a kvůli větší šíři toku doplněna o okrajové části. Svůj název získal podle červeného nátěru, ten se ale do dnešních dnů nedochoval. Most byl dlouho v uzavřeném vojenském prostoru, po opuštění nedalekých Masarykových kasáren armádou ale přestal být střežen a je využíván pěšími a cyklisty. Pro běžnou automobilovou dopravu není včetně příjezdových komunikací sjízdný. V současné době jsou v Pardubicích vedeny diskuse o jeho využití při vybudování silniční propojky mezi Višňovkou a Pardubičkami[2] a zároveň o vzniku stejnojmenného přírodního parku v prostoru málo dotčeného bývalého vojenského cvičiště.[3]

V roce 2023 byl most zcela uzavřen.

Asi 300 metrů severněji po proudu Chrudimky se nachází původně železniční tzv. Kohnův most (název podle dřívější konstrukce).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]