Čelákovice (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čelákovice
Nádraží v Čelákovicích
Nádraží v Čelákovicích
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
MěstoČelákovice
Souřadnice
Čelákovice
Čelákovice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice547760[1]
TratěPraha – Lysá nad Labem – Kolín, Čelákovice–Neratovice, Čelákovice–Mochov
Nadmořská výška195 m n. m.
V provozu od4. října 1873
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo ESA 44[1]
Dopravní koleje4 + 1 kusá[1]
Nástupiště (nástupní hrany)3 (4)[1]
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaStanoviště autobusů před nádražní budovou
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechBezbariérové WCVeřejné parkovištěBufet nebo rychlé občerstveníObchody a další služby
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čelákovice jsou železniční stanice v jižní části města Čelákovice v okrese Praha-východ ve Středočeském kraji na řece Labi. Leží na tratích Praha – Lysá nad Labem – Kolín, Čelákovice–Neratovice a Čelákovice–Mochov. Stanice je elektrizovaná stejnosměrnou napájecí soustavou 3 kV (trať Praha–Kolín). Ve městě se dále nacházejí železniční zastávky Čelákovice-Jiřina a Čelákovice zastávka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla vybudována jakožto součást odbočného úseku trati z Lysé nad Labem na nádraží Praha-Těšnov (ještě dříve na provizorní nádraží Praha-Rohanský ostrov) v majetku Rakouské severozápadní dráhy (ÖNWB) primárně spojující Vídeň a Berlín. Autorem univerzalizované podoby stanic pro celou dráhu byl architekt Carl Schlimp. 4. října 1873 zde byl zahájen pravidelný provoz. Staniční budova prošla přestavbou v období mezi světovými válkami, kdy byla rozšířena a obdržela novou fasádu.

Pohled na železniční stanici společnosti ÖLEG pro brandýskou trať (dnes rezidenční objekt)

Počátkem 80. let 19. století obdržela společnost Rakouská společnost místních drah (ÖLEG) koncesi pro stavbu a provozování trati z Brandýsa nad Labem do vsi Mochov asi 4 kilometry jižně od Čelákovic. Základ budované tratě tvořila již existující vlečka do cukrovaru v Kostelci nad Labem. ÖLEG k obsluze své trati vybudovala novou výpravní budovu u brandýského zhlaví. Úplné železniční spojení s dalšími tratěmi v Neratovicích bylo dokončeno v roce 1899. Trať do Mochova zpočátku sloužila jen nákladní dopravě, v letech 1939–2006 a 2018–2021 zde byla provozována pravidelná osobní doprava.

Stanice byla elektrizována v roce 1976.

V letech 2017 až 2018 prošla stanice rozsáhlou rekonstrukcí s úpravou parametrů koridorové stanice: vznikla zde dvě nová nástupiště, jedno hranové a jedno ostrovní krytá přístřeškem s podchody vybavenými výtahy a elektronickým informačním systémem. Podchody je možno podejít kolejiště na opačnou stranu od staniční budovy. Projekt souvisí s přestavbou celého úseku ve směru na Nymburk, má dojít ke zvýšení bezpečnosti cestujících a úpravy úseku pro traťovou rychlost 140–160 km/h.

Od 13. června 2019[2] zde funguje cyklověž, úschovna na jízdní kola pro lidi, kteří na nich dojíždějí. Součástí je převlékárna, úschovna zavazadel či zásuvky s elektřinou.[3]

Železniční stanice Čelákovice se ve 13. ročníku soutěže o Nejkrásnější nádraží roku 2019 umístila na druhém místě za nádražím Rozsochy u stejnojmenné obce v Kraji Vysočina.[4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stanicí prochází dvoukolejná trať Praha – Lysá nad Labem – Kolín a vychází z ní tratě do Neratovic a Mochova. Má 3 nástupiště a nádražní budovu. Kolejiště je nutno podejít podchody.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Plánek stanice Čelákovice. Portál Provozování dráhy. Správa železnic, březen 2022. 
  2. V květnu otevřou novou cyklověž v Kolíně a Čelákovicích. Úspěch už slaví v Poděbradech a Lysé nad Labem. V Nymburce se zatím ani neplánuje [online]. Rádio Patriot, 2019-05-01 [cit. 2019-08-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-08-12. 
  3. Inovovaný model cyklověže označený jako BT 2.1+.. www.dobramesta.cz [online]. Akademie městské mobility – Dobrá města, 2019-06-13 [cit. 2019-08-12]. Dostupné online. 
  4. Toto jsou nejkrásnější nádraží roku. K vítězům vás doveze vlak na Vysočinu. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz, 2019-11-12 [cit. 2019-11-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]