Češi v Izraeli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čeští a slovenští Židé v Izraeli
Gal GadotováCvi AškenaziGerty Coriová
Populace
50 220 (sčítání obyvatelstva z roku 2001)
90 000 osob v roce 2009 (odhad) České země, Československo (původ)
Země s významnou populací
v Izraeli: Jeruzalém, Guš Dan, Kfar Masaryk ad.
Jazyk(y)
čeština (slovenština), hebrejština, jidiš, czenglish
Náboženství
judaismus

Češi a Čechoslováci v Izraeli je označení osob, které se přistěhovaly do Izraele, respektive Palestiny z českých zemí, většinou z bývalého Československa, a také jejich potomků.

Češi, kteří v současné době žijí v Izraeli, jsou převážně aškenázští Židé, kteří během 20. století přišli do země v rámci aliji.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Ve 40. a 50. letech 20. století se židovští přistěhovalci z Československa, mnozí z nich přeživší holokaustu, podíleli na založení dvaceti komunit v Izraeli, např. Kfar Masaryk.

Značný počet osob českého a slovenského původu se také usadil ve velkých izraelských městech, především v Jeruzalémě, Guš Dan aj.

Kromě toho bylo mezi lety 1947 a 1948 v Československu vyškoleno 145 izraelských příslušníků leteckého personálu[1] a do Izraele dodáno několik desítek strojů Avia S-199 a Spitfire S-89. Tato pomoc se stala základem pozdějších Izraelských vzdušných sil, jedné z nejlepších a nejefektivnějších leteckých armád na světě.

V roce 1968 Izrael otevřel hranice pro židovské i nežidovské uprchlíky z Československa okupovaného Sověty a dalšími vojsky Varšavské smlouvy. Mezináboženské rodiny a páry získaly stejná práva a povinnosti jako ostatní přistěhovalci.[2]

Česko-izraelská novinářka Ruth Bondyová napsala knihu o životě českých Židů narozených v Izraeli. Píše, že čeští Židé v Izraeli si vytvořili pověst spořádaných až konvenčních obyvatel dodržujících zákony.[3]

Česká kuchyně[editovat | editovat zdroj]

V Izraeli existuje síť restaurací „Malá Praha“, která nabízí pokrmy tradiční české kuchyně. [4]

Význačné osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Mezi izraelské obyvatele českého původu patří např.:

a další.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Czech diaspora in Israel na anglické Wikipedii.

  1. MINAŘÍK, Pavel. Vaše dotazy: Výcvik leteckého personálu pro Izrael [online]. vojenstvi.cz, rev. 2004-12-05 [cit. 2018-01-13]. Dostupné online. 
  2. Dostupné online. 
  3. Dostupné online. 
  4. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]