Wikipedie:Článek týdne

Tato stránka je zamčena pro neregistrované a nové uživatele
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zkratka:
  • WP:ČT

Článek týdne je takový článek, jehož výňatek byl zveřejněn na Hlavní straně. Samotné články týdne jsou k nalezení v kategorii Wikipedie:Články týdne.

Rubriku od roku 2015 zkouší spravovat Bazi. Najdete-li v právě uveřejněném výňatku na Hlavní straně chybu a nevíte, jak ji opravit, napište sem do diskuse.

Článek 22. týdne roku 2024

Franz Kafka (3. července 18833. června 1924) byl pražský německy píšící židovský spisovatel. Je považován za jednoho z literárně nejvlivnějších spisovatelů 20. století, byl členem Pražského kruhu. Napsal tři romány – Amerika, Proces a Zámek – a řadu povídek a novel (například Proměna). Podle něj vzniklo přídavné jméno kafkovský, jež existuje také v mnoha dalších světových jazycích a je typické pro situace obsažené v Kafkových románech.

Kafka byl plodným spisovatelem, většinu svého volného času trávil psaním, často pozdě v noci. Odhaduje se, že 90 % ze své tvorby sám spálil z důvodu nespokojenosti téměř se vším, co napsal. Velká část ze zbývajících 10 % je ztracena nebo nebyla publikována, za Kafkova života vyšlo jen málo jeho děl. Ve své závěti Kafka nařídil svému blízkému příteli Maxu Brodovi, aby zničil všechna jeho díla, deníky i korespondenci. Brod však tyto pokyny ignoroval a nechal vydat mj. všechny jeho romány v letech 1925, 1926 a 1927. Během nástupu Adolfa Hitlera začalo být Kafkovo dílo známé ve Francii a anglicky mluvících zemích, po druhé světové válce pak i v německy mluvících zemích. V 60. letech 20. století se pak proslavilo celosvětově.

Další články týdne

  • Navržené – články, z nichž se bude vybírat
  • Připravené – články, které se na Hlavní straně v blízké budoucnosti objeví
  • Archivované – články, které se na Hlavní straně již v minulosti objevily

Související rubriky