Zvol si info

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zvol si info z.s. je nezisková organizace, která se věnuje šíření mediální a informační gramotnosti skrze vzdělávání.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Zvol si info vzniklo na podzim roku 2016 na Fakultě sociálních studií na Masarykově univerzitě v Brně. Organizace začala jako studentský spolek, na jehož vzniku se podílelo 9 studentů a 2 vyučující, kteří se sešli v rámci předmětu orientovaném na vytváření projektů podporujících demokracii[1]. Výstupem byl z předmětu bylo několik přednášek o propagandě pro studenty středních škol. Došlo k však k nečekanému zájmu ze strany medií, odborníků a dalších škol a po přednáškách byla velká poptávka. Studenti se tedy rozhodli pro založení spolku a ponoření se hlouběji do tématu[2].

Spolek vznikl mimo jiné v reakci na tehdejší prezidentské volby v USA, během nichž docházelo k šíření mnoha lží a dezinformací[1][2].

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Snímek ze semináře Práce s informacemi v době AI na Kampusu Hybernská.

V současné době Zvol si info nesídlí pouze v Brně, ale i v Praze, kde je součástí Kampusu Hybernská[3], a v Olomouci[4]. Organizace je zároveň členem České asociace umělé inteligence a Digi.koalice. Mezi členy organizace jsou studenti a absolventi Masarykovy univerzity, Univerzity Karlovy a Univerzity Palackého v Olomouci. Mezi obory, které členové studují či studovali, se řadí například politologie, žurnalistika, mezinárodní vztahy, pedagogika, informační studia a knihovnictví, právo a další[1][5].

Současnou předsedkyní spolku je Veronika Batelková[6].

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Hlavní činností Zvol si info jsou mediálně vzdělávací workshopy a semináře pro různé cílové skupiny. Kromě těchto aktivit se spolek věnuje tvorbě edukativního obsahu na sociálních sítích, publikací, metodik a vzdělávacích aplikací, a pořádání akcí pro veřejnost.

Workshopy[editovat | editovat zdroj]

Nejčastější cílovou skupinou workshopů Zvol si info jsou žáci a studenti základních a středních škol, kterým jsou nabízeny dva workshopy Informační záplava a Sociální Sítě o délce 90 minut. Spolek se však zaměřuje i na mediální vzdělávání učitelů, seniorů, knihovníků a další veřejnosti[1].

Informační záplava[editovat | editovat zdroj]

Účelem tohoto workshopu je seznámit žáky a studenty s důsledky informačního přetížení a naučit je rozpoznávat dezinformace a manipulativní obsah. Verze pro základní školy se zaměřuje především na seznámení s pojmem dezinformace, informační přetížení a s různými manipulativními technikami. Na středních školách se pak workshop věnuje příčinám šíření a důvěry v dezinformace a kritickému zhodnocení strategií v boji s dezinformacemi[1].

Sociální sítě[editovat | editovat zdroj]

Workshop o sociálních sítích učí žáky a studenty udržovat zdravý vztah k sociálním mediím, o vlivu technologií na psychologii a o principu algoritmů sociálních sítí. Na základních školách se workshop zaměřuje především na reflexi studenstva ohledně množství času stráveného na sociálních sítích, seznámení se základními psychologickými koncepty spojených se sociálními sítěmi a hodnotou jejich osobních dat. Varianta pro střední školy tato témata řeší více do hloubky a věnuje se například fenoménu FOMO nebo vlivu dopaminu na vztah k digitálním technologiím[1].

Workshopy pro učitele[editovat | editovat zdroj]

Účelem těchto workshopů je poskytnout učitelům znalosti pro zapojení tématu mediální gramotnosti do výuky. Učitele seznámí s proměnou digitálního světa a jejího vlivu na konzumaci informací, vztahu mladých lidí k sociálním sítím a problematikou dezinformací v širším kontextu[1].

Workshopy pro seniory[editovat | editovat zdroj]

Workshop zaměřený na část populace v důchodovém věku je přizpůsoben specifickým potřebám této cílové skupiny. Věnuje problematice řetězových e-mailů, specifikům internetového prostředí a rozpoznávání důvěryhodnosti zdrojů[1].

Workshopy a webináře pro knihovníky[editovat | editovat zdroj]

Téma workshopů pro knihovníky se většinou váže na poptávku dané knihovny. Jejich účelem je knihovníkům pomoc s konkrétními tipy, jak s tématy v knihovnách pracovat.

Zvol si info uspořádalo v roce 2023 ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze devět webinářů na různá témata pro knihovníky z celé České republiky. Témata těchto webinářů byla Média a dezinformace, Vizuální manipulace, Mediální vzdělávání, Citace a plagiátorství, Principy sociálních sítí a Digitální wellbeing[1].

V roce 2023 Zvol si info vytvořilo metodickou příručku pro knihovny k šíření mediální gramotnosti, jejíž vznik byl financován Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky[1].

Kroužek ON-life[editovat | editovat zdroj]

Kroužek je cílený na žactvo 3. - 5. třídy a seznamuje děti s fungováním sociálních sítí a zaměřuje se na prevenci rizik spojených s jejich užíváním. Kroužek momentálně funguje v Brně. Ke kroužku vznikla i metodika, která je dostupná pro program O2 chytrá škola[1].

Akce pro veřejnost[editovat | editovat zdroj]

Stánek Zvol si info na Korzu Národní 2023

Zvol si info pořádá řadu akcí pro veřejnost. Na Kampusu Hybernská uspořádalo v roce 2022 výstavu Vždyť to psali na netu… | dezinformace a design , která se věnovala efektivnímu využití designu k šíření mediální gramotnosti[7] a v roce 2024 seminář Práce s informacemi v době AI zaměřený na vliv umělé inteligence na mediální prostor a vzdělávání o umělé inteligenci. V květnu 2024 také spolek pořádal v Brně v Kině Art debatu Krok do budoucnosti o umělé inteligenci ve vzdělávání a kariéře s antropoložkou Sarou Polak a specialistou v oblasti digitálního vzdělávání Radimem Chalupníkem[8].

Spolek se zároveň zapojuje do akcí pořádaných jinými organizacemi jako například Korzo Národní od Díky, že můžem[9], Veletrh mediálního vzdělávání od JSNS[10] nebo Brněnský Majáles[11].

Aktivita na sociálních sítích a internetu[editovat | editovat zdroj]

Zvol si info tvoří edukativní obsah o aktuálním dění v oblasti sociálních sítí a medií pro veřejnost dostupný na jejich facebookových stránkách[12] a instagramovém profilu[13]. Na webových stránkách spolku je vedený i blog [14].

Publikace[editovat | editovat zdroj]

  • 2018 - Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!![15]
  • 2019 - Průvodce po sociálních sítích [16]

Aplikace[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h i j k Výroční zpráva 2023. zvolsi.info [online]. Zvol si info [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  2. a b ČAUI. Veronika Batelková ze Zvol si info o informační gramotnosti, algoritmech, dezinformacích i umělé inteligenci. Česká asociace umělé inteligence [online]. 2023-10-11 [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  3. Které studentské spolky budou mít v Kampusu sdílené kanceláře?. www.kampushybernska.cz [online]. [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  4. Studentské organizace. Univerzita Palackého v Olomouci [online]. [cit. 2024-05-16]. Dostupné online. 
  5. Zvol si info. www.muni.cz [online]. Masarykova univerzita [cit. 2024-04-14]. Dostupné online. 
  6. NOVOTNÁ, Barbora. Cena Karla Velikého 2024: Projekt Zvol si info rozvíjí mediální gramotnost v Česku [online]. 2024-04-18 [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 
  7. Vždyť to psali na netu… | dezinformace a design. www.kampushybernska.cz [online]. [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 
  8. Krok do budoucnosti: Debata o umělé inteligenci ve vzdělávání a kariéře. Kino Art [online]. [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 
  9. Korzo Národní. www.korzonarodni.cz [online]. [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 
  10. JSNŠ. Veletrh mediálního vzdělávání - Týdny mediálního vzdělávání 2024 - JSNS. www.jsns.cz [online]. [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 
  11. Pojďte se s námi podívat na včerejší Majáles. www.instagram.com [online]. [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 
  12. Zvol si info. www.facebook.com [online]. [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 
  13. @zvol_si_info. www.instagram.com [online]. [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 
  14. Blog Zvol si info [online]. [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 
  15. GREGOR, Miloš; MLEJNKOVÁ, Petra; ZVOL SI INFO (PROJEKT). Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!. 1. vydání. vyd. Brno: CPress 142 s. ISBN 978-80-264-1805-4. 
  16. KNOLLOVÁ, Josefína; KÜMPEL, Kateřina; ŠUTOVÁ, Marijana. Průvodce po sociálních sítích [online]. [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 
  17. Infosaurus – Aplikace na Google Play. play.google.com [online]. [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 
  18. Vyřeš pizza záhadu - práce s dezinformacemi. Showcase FMK UTB [online]. [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 
  19. JSNŠ. Příběh: Nenechte se vodit za nos. www.jsns.cz [online]. [cit. 2024-05-20]. Dostupné online. 
  20. Laureáti Ceny Gratias Tibi. Gratias Tibi [online]. [cit. 2024-05-20]. Dostupné online. 
  21. Cena Karla Velikého pro mladé Evropany 2024: Kdo vyhrál za Česko?. Témata | Evropský parlament [online]. 2024-01-18 [cit. 2024-05-17]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]