Zdobnická

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdobnická
Střední část ulice Zdobnické, u ulice Želivská (na fotografii za červeným plotem) se lomí vpravo.
Střední část ulice Zdobnické, u ulice Želivská (na fotografii za červeným plotem) se lomí vpravo.
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
ObvodPraha 9
Městská částPraha 14
ČtvrťHloubětín, Kyje
Poloha
Začíná nakřižovatka Slévačská a Sklenská
Končí naulice Černičná
Historie
Pojmenováno poZdobnice
Starší názvydo 1968: K Háji
Další údaje
Délkacca 160 metrů
Počet adres5[1]
PSČ198 00
Kód ulice450723
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zdobnická je ulice v Kyjích a Hloubětíně na Praze 14, která spojuje křižovatku ulic Slévačská a Sklenská s ulicí Černičnou. V katastrálním území Hloubětín leží pouze zástavba na západní straně nejsevernějšího úseku včetně vozovky a chodníku, zbytek přináleží ke Kyjím. Má přibližný severojižní průběh, ale je nepravidelně esovitě prohnutá. Ústí do ní ulice Želivská. Je strmá, její nadmořská výška je přibližně od 235 do téměř 255 metrů.

Historie a názvy[editovat | editovat zdroj]

Jižní úsek od Želivské do Černičné

Do roku 1968, kdy byly Kyje připojeny k Praze, se nazývala K Háji, a to kvůli své poloze ve směru k zeleni na Lehovci. Poté byla nazvána podle řeky Zdobnice, pravostranného přítoku Divoké Orlice u Doudleb nad Orlicí v okrese Rychnov nad Kněžnou.[2] Vedle například Rochovské, Oborské, Krylovecké nebo Kardašovské patří do velké skupiny ulic na východě Hloubětína a v sousedních Kyjích, jejichž názvy připomínají vodstvo (řeky a rybníky).

Zástavba[editovat | editovat zdroj]

Zástavbu tvoří především rodinné jednopatrové domy se zahradami. Pouze v hloubětínském katastru je čtyřpatrový panelový dům (s adresou Slévačská 906/34), který vznikl jako součást sídliště Lehovec. Na západní straně nejjižnějšího úseku je hranice přírodního parku Smetanka, do kterého z ulice vedou pěšiny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Územně identifikační registr ČR [online]. SEAL, s.r.o., Informačního systému o území (ISÚ) [cit. 2019-01-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-01-12. 
  2. LAŠŤOVKA, Marek, a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství, 2. díl (O-Ž). Praha: Libri, 1998. ISBN 80-85983-25-7. S. 463. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKA, Marek, a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství, 2. díl (O-Ž). Praha: Libri, 1998. ISBN 80-85983-25-7. S. 463. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]