Zdeněk Rous

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
por. Zdeněk Rous
Narození23. září 1911
Bystřička
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí2. září 1939 (ve věku 27 let)
Dęblin
PolskoPolsko Polsko
Příčina úmrtíoběť náletu
Místo pohřbenívojenský hřbitov Dęblin
Národnostčeská
Alma materVyšší průmyslová škola Moravská Ostrava
Povolánívoják
RodičeJan Rous
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Por. Zdeněk Rous (23. září 1911 Bystřička2. září 1939 Dęblin) byl československým leteckým pozorovatelem a jednou z prvních obětí československé armády v zahraničí během druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Zdeněk Rous se narodil 23. září 1911 v Bystřičce na Valašsku v rodině kronikáře a národopisného pracovníka Jana Rouse. Vystudoval vyšší průmyslovou školu v Moravské Ostravě v roce 1933 nastoupil prezenční vojenskou službu, v rámci které absolvoval školu pro důstojníky v záloze v Prostějově. Poté jako technik u leteckého pluku ve Kbelích a v roce 1934 v hodnosti četaře aspiranta odešel do zálohy. Do armády se vrátil v roce 1936, kdy byl zařazen jako zástupce spojovacího důstojníka technické letky brněnského leteckého pluku. Absolvoval kurz leteckých pozorovatelů a kurz nočního létání podle přístrojů. Následně sloužil jako letecký pozorovatel v Praze. Z vojenské služby byl propuštěn k 28. únoru 1939. Dosáhl hodnosti poručíka.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci opustil Zdeněk Rous v červenci 1939 Protektorát Čechy a Morava a ilegálně přešel hranici do Polska, kde se přihlásil ke vznikající československé zahraniční jednotce v Krakově. Díky své kvalifikaci byl 29. srpna přijat do polského letectva a společně s dalšími se přesunul na leteckou základnu Dęblin. Ta se hned druhý den po napadení Polska nacistickým Německem stala terčem těžkého náletu, během kterého společně s dalšími dvěma československými vojáky zahynul i Zdeněk Rous. Stali se tak prvními příslušníky československé armády v zahraničí padlými v druhé světové válce.[1] Pohřben byl v Dęblinu na místním vojenském hřbitově.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]