Zabraňte válkám (Antonín Ivanský)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zabraňte válkám
Základní údaje
AutorAntonín Ivanský
Rok vzniku1959
Popis
Materiálbeton
Umístění
UmístěníMichalské náměstí
StátČeskoČesko Česko
AdresaČeskoslovenské armády
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zabraňte válkám, nazývaná také Vietnam, je exteriérová reliéfní plastika/pomník v městském obvodu Michálkovice statutárního města Ostrava v Moravskoslezském kraji v nížině Ostravská pánev. Dílo vytvořil akademický sochař Antonín Ivanský.[1][2][3]

Historie a popis díla[editovat | editovat zdroj]

Zabraňte válkám se nachází na ulici Československé armády u Dolu Michal a Michalského náměstí v Michálkovicích. Dílo vytvořené z litého betonu bylo odhaleno v roce 1959. Reliéf vystupuje ze zadního lichoběžníhového bloku téměř celým objemem oděných postav a tedy působí i dojmem plastiky. Sousoší ženy s dítětem v pravé ruce je „dynamická“ kompozice vytvořená v duchu socialistického realismu, která připomíná hrůzy války. Žena kleká levou nohou na kámen a zvedá levou ruku v gestu ochrany dítěte (nebo bránění válce). Určitým znejistěním může být kontrastní mimika obou postav vzhledem k námětu díla, které se jakoby usmívají. Dílo také barevně vyniká v kontrastu okolní zeleně a červené zdi na pozadí. Na plastice je v dolní části nápis:[1][2][3][4]

Zabraňte válkám

Rozměry díla[editovat | editovat zdroj]

Podle[1]:

Výška sochy 2,80 m
Výška celého díla 3,80 m

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Zmenšenina díla vytvořená z laminátu je ve vstupní hale ZŠ ve Frýdlantě nad Ostravicí (1983) a také v Památníku ostravské operace v Hrabyni (80. léta 20. století).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Zabraňte válkám | Sochy a města. sochyamesta.cz [online]. [cit. 2022-11-21]. Dostupné online. 
  2. a b Antonín Ivanský: Zabraňte válkám / Vietnam [online]. Ostrava: OSTRAVSKÉ SOCHY [cit. 2022-11-21]. Dostupné online. 
  3. a b OstravaBlog.cz | Komentáře - Novodobé madony II.. ostravablog.cz [online]. [cit. 2022-11-21]. Dostupné online. 
  4. BOHUMÍN, Město. Severní Morava a Slezsko očima Antonína Ivanského - Novinové články - Zpravodajství - Město Bohumín. www.mesto-bohumin.cz [online]. [cit. 2022-11-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]