Základní umělecká škola Františka Antonína Šporka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Základní umělecká škola Františka Antonína Šporka
Informace
Právní formapříspěvková organizace
ZřizovatelLysá nad Labem
Datum založení28. února 1996
Poloha
MěstoLysá nad Labem
AdresaŠkolní nám. 906/22, Lysá nad Labem, 289 22, Česko
Identifikátory
IČO67673457 (VR)
REDIZO600051013
Obory vzdělání
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Základní umělecká škola Františka Antonína Šporka v Lysé nad Labem, Školní náměsí 906, poskytuje vzdělání v oboru hudebním, tanečním, výtvarném a literárně-dramatickém.

Historie školy[editovat | editovat zdroj]

Škola byla založena v roce 1946, kdy město Lysá nad Labem ustavilo Kuratorium hudební školy s 20 zapsanými žáky. Vyučovalo se na evangelické faře, pak v provizorním dřevěném pavilonu v budově základní školy. V roce 1960 dostala hudební škola od města k užívání samostatnou budovu, ve které je probíhá výuka dodnes. Postupně byla vybavena učebnami pro čtyři vyučované obory a opatřena fasádou a novými okny. Na Základní škole v Kostomlatech nad Labem byla zřízena pobočka hudebního oddělení ZUŠ.

Důležitým mezníkem byl přechod do právní subjektivity od 1. ledna 1998. Škola získala větší autonomii ve vztahu k veřejnosti i ve vztahu ke zřizovateli, ale také větší zodpovědnost a nároky na vedení. V roce 1999 byl škole na základě žádosti udělen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy čestný název „Základní umělecká škola Františka Antonína Šporka Lysá nad Labem“. Škola tak navázala na kulturní aktivity hraběte Františka Antonína Šporka, který je úzce spjat s Lysou nad Labem, kde kromě charity a záliby v myslivosti založil místní hudební tradici italské opery a hry na lesní roh.[1]

Obory[editovat | editovat zdroj]

  • Hudební
  • Výtvarný
  • Literárně-dramatický
  • Taneční

Hudební obor[editovat | editovat zdroj]

Oddělení smyčcových a strunných nástrojů[editovat | editovat zdroj]

Vyučované nástroje: housle; viola; violoncello; kontrabas; kytara; baskytara.

Děti začínají s výukou od 5 let a pokračují na nástrojích velikostí adekvátních jejich tělesnému vývoji. Hra je náročná na koordinaci obou rukou a vyžaduje hudební sluch. Žáci se učí trpělivosti a systematičnost při nácviku skladeb a cvičení. Žáci i absolventi oboru se mohout uplatnit v houslových a komorních souborech a v komorním orchestru. Hrají nejen klasický repertoár, ale učí se i akordickým doprovodům. Pravidelně se účastní soutěží, žákovských koncertů a spolupracují s dalšími odděleními. Jejich vystoupení bývají součástí společných školních mezioborových projektů. S úspěchem školu reprezentují na venisážích výstav nejen školních, ale i pořádaných nejrůznějšími subjekty v Muzeu Bedřicha Hrozného a Okresním státním archívu. Vystoupení kytarového oddělení probíhají rovněž v sále místího kina.[2]

Oddělení klávesových nástrojů[editovat | editovat zdroj]

Vyučované nástroje: klavír; keyboard; akordeon.

Hra na klavír, na elektrické klávesové nástroje a na akordeon patří k nejoblíbenějším předmětům. Žáci jsou připravováni pro sólový projev, ale také v doprovodech pěveckých vystoupení či hře v hudebních souborech. Vysoká úroveň některých žáků je oceňována v v okresních a krajských kolech soutěží ZUŠ, žáci se také zapojují do společných mezioborových představení i mimoškolních vystoupení. Mimo vystoupení na  žákovských koncertech pořádají učitelé tohoto oddělení i vlastní komponované pořady, které svou poetikou a tematickým zaměřením vybočují z rámce pravidelných školních akcí.[3]

Oddělení dechových a bicích nástrojů[editovat | editovat zdroj]

Vyučované nástroje: zobcová flétna; příčná flétna; hoboj; klarinet; fagot; saxofon; trubka; pozoun; tuba; bicí nástroje.

Děti v dechovém oddělení zpravidla začínají  s výukou hry na zobcovou flétnu. Jejich další zařazení závisí jednak na jejich výběru a jednak na individuálních fyzických možnostech. V případě, že to fyziognomie dítěte umožňuje, může začít hrát přímo na některý z ostatních dechových nástrojů. Mladí dechaři se uplatní v komorních souborech, v jazzovém orchestru nebo v komorním orchestru. V oddělení bicích nástrojů se žáci seznamují s bicí soupravou nebo s percusemi. Oblíbený je soubor bicích nástrojů Cuban band a své dovednosti mohou žáci předvést v jazzovém nebo komorním orchestru.                                                                 

Oddělení hudební teorie[editovat | editovat zdroj]

Povinnou součástí výuky v hudebním oboru je  hudební přípravka (HP) a hudební seminář (HS), kde žáci poznávají hudební jazyk a základy hudební teorie. Je rozvíjen cit pro rytmus a melodii skladeb, muzikalita. Význam hudebního semináře spočívá v propojení teorie a praktické hudební tvorby. Součástí je výchova ke vnímání a prožívání hudby a schopnost objektivně zhodnotit umělecký výkon. Pro výjimečně nadané žáky, kteří se připravují na přijímací zkoušky na umělecké školy, je zajištěna speciální výuka hudební teorie.

Pěvecké oddělení[editovat | editovat zdroj]

Vyučované předměty: pěvecká hlasová výchova (pro nejmenší); zpěv (pro zkušenější žáky); komorní zpěv.

Lidský hlas je nejpřirozenějším a také nejpohotověji použitelným hudebním nástrojem. Proto se klade důraz na to aby pěvecká technika žáků vycházela z maximální přirozenosti, z měkkého nasazení tónu a s precizní výslovností. Repertoár vždy odpovídá věku a schopnostem dítěte, od lidových a umělých písní s později přechází na skladby operní, muzikálové a populární. Žáci oddělení se pravidelně účastní soutěží ZUŠ, žákovských koncertů a dalších vystoupení, spolupracují s dalšími odděleními i obory ve škole. Jejich vystoupení bývají i součástí společných školních mezioborových projektů.

Hudební soubory[editovat | editovat zdroj]

Komorní soubory, soubor bicích nástrojů Cuban band a Jazz Orchestra[editovat | editovat zdroj]

Na škole působí řada komorních souborů rozdělených podle hudebních oborů, ale i napříč obory hudebními a pěveckými. Nejvýrazněni se profiluje od doby svého vzniku ve školním roce 1999/2000 soubor Jazz Orchestra. Pod vedením zakládajícího učitele Víta Andršta a díky aranžím svého dirigenta zvládají mladí jazzmani souhru tak dobře, že již třikrát získalo vždy 3. místo v Celostátního kola soutěže ZUŠ jazzových orchestrů. Během let se obsazení orchestru obměňuje, ale nadšení a chuť do práce zůstává. Jazz Orchestra pořádá několik koncertů v roce v rámci školních akcí a na pozvání se účastní akcí jiných pořadatelů (Festival jazzových orchestrů v Horních Počernicích aj.). Stejně jako pěvecké sbory a jsou také komorní orchestry a soubory vizitkou naší školy a práce našich vyučujících.[4]

Pěvecké sbory[editovat | editovat zdroj]

QuantumTet, Filiorum musica, Voice Boys, QuantumTet a Ama musica[editovat | editovat zdroj]

Pěvecký sbor vznikl ve školním roce 2006/2007 a pod vedením Jany Erbenové pravidelně vystupuje. Později vznikly dva pěvecké sbory s repertoárem písničkových a muzikálových představení a chlapecký sbor Voice Boys. Samostatný pěvecký sbor QuantumTet pak vznikl z podnětu nadšených maminek mladých sboristů a dnes se zapojují i mužské hlasy.  

Pěvecký sbor Ama musica vznikl jako dívčí vokální těleso v roce 2014 a sdružuje zpěvačky z Lysé nad Labem a okolí. Má podporu ZUŠ F. A. Šporka a města Lysá nad Labem a jeho spolku Quattuor artes. Vystupuje na mnoha koncertech a společenských akcích ve městě a pořádá výjezdní koncerty. Repertoár sboru tvoří skladby sborové tvorby, úpravy populární hudby i písně lidové. Klasickou koncertní činnost obohacuje spoluúčinkování v komponovaných představeních a muzikálových projektech se ZUŠ. Koncertoval od Břeclavi k Duchcovu, zpíval se špičkovými profesionálními soubory a zúčastnil se úspěšně řady soutěží.

Výtvarný obor[editovat | editovat zdroj]

Budoucí výtvarníci se učí od 5 let nejrůznější techniky (kresbu, malbu, suchou jehlu, linoryt, koláž, objektovou tvorbu, modelování keramiky, práci na hrnčířském kruhu aj.) a seznámí se základy dějin výtvarného umění. V poslední době se škola zaměřila na návrhy a výrobu kulis a rekvizit s přesahem do scénografie pro společná mezioborová představení. Mnozí absolventi pokračují ve studiu na středních školách s uměleckým zaměřením, když úspěšně zvládnou talentové zkoušky. Škola má moderně vybavenou učebnu pro výuku (počítače, televize, DVD aj.), modelovnu s keramickou pecí a hrnčířským kruhem v suterénu budovy a Galerii ve sklepě, kde se pravidelné výstavy se konají dvakrát ročně.

Literárně-dramatický obor[editovat | editovat zdroj]

V literárně-dramatickém oboru se učí děti od 6 let. Po dvouleté dramatické průpravě absolvují předměty dramatika a slovesnost, páce v souboru a dva volitelné předměty (pohyb, přednes, hudebně-hlasová a rytmická průprava, výtvarná průprava). Žáci často vystupují v rámci mezioborových projektů školy (muzikálová představení, koncerty hudebního oboru apod.), vytvářejí také vlastní divadeln představení na motivy známých příběhů či z vlastní tvorby. Pod vedením Mgr. Kateřiny Urbánkové se zapojují do recitačních a divadelních soutěží a přehlídek.

Taneční obor[editovat | editovat zdroj]

Taneční obor je nabízen pro zájemce od 5 let, kteří mají k dispozici baletní sál se zrcadly a šatnu se sprchou. Po taneční průpravě v prvních ročnících budoucí tanečníci absolvují řadu technik a stylů v předmětech taneční praxe, současný tanec, lidový tanec, klasická taneční technika na špičkách, práce v souboru, z dalších technik poznávají Cunningham, Graham, Lemon, tanec lidový (polku, valčík, skočnou, čardáš) a společenský (chacha, jive, samba). Choreografie jsou připravovány Kateřinou Klánovou, ale také samotnými žákyněmi, které mohou uplatnit vlastní invenci a tvořivost. Tyto baletní kreace jsou součástí společných vystoupení s hudebním oborem a větších mezioborových projektů (muzikálová a divadelní představení), kdy se díky baletní složce z příběhu stává skutečné divadlo. Žákyně tanečního oboru se rovněž zapojují do různých tanečních přehlídek a soutěží a vystoupení pro mimoškolní akce.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BORSKÝ, František. In: Lysá nad Labem: Sborník o městě a jeho lidech. [s.l.]: Městský národní výbor a Městské kulturní středisko v Lysé nad Labem, 1982.
  2. Za Šporkem na Kuks – Základní umělecká škola v Lysé nad Labem. snews.cz [online]. 2022-12.13 [cit. 2023-10-31]. Dostupné online. 
  3. KŘÍŽOVÁ, Jana. Mladí klavíristé ze Základní umělecké školy Františka Antonína Šporka v Lysé nad Labem sklízejí úspěchy doma i v zahraničí. Rádio Patriot [online]. 2019-04-30 [cit. 2023-10-31]. Dostupné online. 
  4. TREJBAL, Lukáš. Jazz Orchestra ZUŠ v Lysé nad Labem oslaví své desáté výročí založení. Jazz Orchestra ZUŠ v Lysé slaví deset let! Slavnostní koncert odehraje v kině Luft. Nymburský deník [online]. [cit. 2023-10-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]