Wikipedistka:Svehlovka/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hydroptéra je druh lodě, přesněji křídlového člunu, pohybující se díky patentovanému systému podvodních nosných křídel nad vodní hladinou. Byl vyvinutý ve Francii. Systém pod kýlem minimalizuje tření, vytvoří vztlak, a tím je zvýšena rychlost, hydroptéra "letí" nad vodní hladinou. Pohon je především plachtami, ale může být i přidaným motorem.

Základními materiály konstrukce jsou uhlíková vlákna a slitiny titanu. Vysoké rychlosti je dosaženo snížením smáčeného povrchu se zvýšením rychlosti. V optimálním režimu pohybu se trimaran opírá o tři body: dvě boční křídla na plovácích a ocasní jednotku. Plocha smáčeného povrchu je asi 2 metry čtvereční.

Slovo hydroptéra pochází z francouzského názvu plavidla L’Hydroptère. Jde o spojení starořeckého ὕδωρ (voda) a πτερόν (křídlo). Anglicky se užívá název hydroptére.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tvůrcem nové konstrukce triamaranu je Francouz Alain Thébault. Rychlá „létající“ loď může být poháněna plachtami i motorem. Má jedinečnou konstrukci - s pomocí podvodních křídel, používaných dosud jen  u motorových lodí, byl kontakt lodního tělesa s vodou snížen na nejnižší možnou míru.

V roce 2024 by měla být patentovaná konstrukce THE JET s nulovými emisemi. Myšlenka na stavbu plachetního křídlového triamaranu pochází od francouzského jachtaře jménem Éric Tabarly a ten pro její uskutečnění hledal odborníky již od počátku 90. let.

Projekt Hydroptère řídil Alain Thébault (nar. 1962 v Dijonu) od počátku 80. let. S návrhem pomohli designéři i konstruktéři lodí a výrobu zajistila skupina francouzských high-tech společností. Konstrukce s vícetrupými křídly umožňuje i plavidlu poháněnému pouze plachtou dosáhnout na vodě vysokých rychlostí.

V roce 2019 musela být tato rekordní loď prodána v aukci kvůli insolvenci majitelů. Kupci (Chris Welsh (USA) a Gabriel Terrasse (Francie) byla loď částečně opravena a byla doplněna výstroj (GPS navigace, plachty a dieselový motoru Lombardini). V lednu 2019 byla loď vedená profesionální jachtařem kapitánem Mikem Pricem přesunuta z Honolulu do San Francisca a zde probíhá její další renovace.[1]

Rychlostní rekordy[editovat | editovat zdroj]

Dosahované zrychlení je pro loď rekordní: z 37 na 83 km/h během 10 vteřin.[2]

Již dne 5. října 2008 dosáhla hydroptéra rekordní rychlosti 97,90 km/h (52,86 námořních uzlů; 60,83 mph), avšak tato vzdálenost byla kratší než 500 m nutných ke kvalifikaci na oficiální světový rekord. Loď opakovaně překonala pomyslnou „zvukovou bariéru“ plachetnic, za kterou je považována rychlost 50 uzlů za hodinu (cca 92 km/h). Od té doby získaly jednotlivé modely několik rekordů, rychlost se vždy blížila 100 km/h.

21. prosince 2008 dosáhla Hydroptéra rychlosti 56,3 uzlů (104,3 km/h), ale převrátila se a rekord také nebyl zaznamenán.

4. září 2009 překonal Hydroptéra stávající světový rychlostní rekord pro plachetnice, když dosáhl průměrné rychlosti 52,86 uzlů (97,90 km/h) na 500 metrů při větru o síle 30 uzlů.

Během července 2015 se nová velká Hydroptéra plavila 2215 námořních mil z Los Angeles do Honolulu a zakotvila v přístavu Kewalo a později v Keehi, kde zůstala zakotvena 3 roky a byla tam i částečně vykradena. Měla to být první etapa ambiciózního pokusu o nejrychlejšího obeplutí Země (plánováno bylo méně než 40 dnů plavby).

V roce 2016 byla loď na druhém místě v tabulce světových rychlostních rekordů plavby na vzdálenost jedné námořní míle, v tabulkách rychlostních rekordů ji nahradila Sailrocket.

Maximální dosažená rychlost je 112 km/h (61 uzlů).[3]

  1. You say you want a revolution?. sailing anarchy [online]. 2019-11-24 [cit. 2023-5-5]. Dostupné online. 
  2. Létající plachetnice. www.ceskykorzar.cz [online]. [cit. 2023-5-3]. Dostupné online. 
  3. C. LEVY. Hydroptere: 61knots and huge crash with 35-38knots, gusts over 45. Catamaran racing [online]. [cit. 2023-5-5]. Dostupné online.