Wikipedista:Zita Adamova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Marie Schmolková[editovat | editovat zdroj]

Marie Schmolková, rozená Eisnerová (23. červen 1893 Praha27. března 1940 Londýn) byla česká politička, humanitární pracovnice, sociální demokratka, bojovnice za ženská práva a sionistka. Za druhé světové války zachránila tisíce uprchlíků před nacistickou perzekucí. K jejím spolupracovníkům patřili mimo jiné Milena Jesenská, Max Brod a Sir Nicholas Winton. Jako jediná delegátka Československa se zúčastnila Konference v Évianu.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Pocházela z asimilované židovské rodiny. Narodila se v roce 23. 6. 1893 jako nejmladší ze čtyř dcer manželů Hynka a Julie Eisnerových ve Starém Kníně, kteří vlastnili firmu obchodující s textilem. Rodina se později přestěhovala do Prahy. Po smrti otce Marie společně s matkou vedení firmy převzala. Vystudovala Vyšší dívčí školu ve Vodičkově ulicia od r. 1916 navštěvovala přednášky na Karlově Univerzitě , ale kvůli finanční situaci rodiny ve studiu dál nepokračovala a své schopnosti uplatnila na profesní dráze. Nastoupila do místní menší banky, jejíž vedoucí se posléze stala. V roce 1920 se vdala za advokáta Leopalda Schmolku. Jejich manželské štěstí ale trvalo jen krátce, jelikož Dr. Schmolka v r. 1924 zemřel. Manželství zůstalo bezdětné. Po smrti manžela se pod dojmem ze své návštěvy tehdejší mandátní Palestiny stala aktivní členkou sionistického hnutí a ženské organizace WIZO, kde zastávala fuknci výkonné poradkyně. Byla také členkou Židovské strany.

Po Hitlerově nástupu k moci se stala členkou Pomocného výboru pro uprchlíky a chopila se koordinace pomoci uprchlíkům před nacistickým režimem, kteří hledali útočiště v Československu. Navštěvovala je, shromažďovala potřebné informace, psala výzvy zahraničním diplomatům a účastnila se jednání v zahraničí. Reprezentovala výbor na mezinárodní úrovni. V roce 1937 založila a sama dále vedla Comité Central - spojení organizací, poskytující pomoc Židům, křesťanským komunistům, sociálním demokratům a německým liberálním demokratům. Přispěla k tomu, že Československo bylo vnímáno jako důležitý hlas v uprchlické otázce.

Tato žena zná osobně každého člověka, který v posledních pěti letech přešel hranice. Zná jejich osudy, zná jejich nebezpečí. Pod záplavou těchto osudů, jako by ani jejího vlastního nebylo. Pohybuje se věčně mezi životem a smrtí, mezi úřady londýnskými, pařížskými a pražskými. Vidí skoro samou beznaděj a podaří se jí po strašném úsilí vymoci jen málo naděje: ale je tak podivuhodně klidná, jako bývají věřící lidé
— Milena Jesenská, 1938[1]

Zasloužila se o to, že Britský výbor pro uprchlíky z Československa (British Committee for Refugees from Czechoslovakia, BCRC) spustil projekt na záchranu židovských dětí známý jako Kindertransport, který přivedl do Prahy Sira Nicholase Wintona. Díky němu se podařilo zachránit před deportacemi 669 dětí z Protektorátu. 16. března1939 byla Schomlková za svou činnost zatčena Gestapem. Po protestech Velvyslanectví USA a řady politiků včetně senátorky Františky Plamínkové byla propuštěna a ve své práci pokračovala. Zemřela na srdeční selhání necelý rok po té v londýnském exilu. Na jejím pohřbu se sešli významní představitelé československého exilu včetně Jana Masaryka, který pronesl smutečný řeč.


Místo uložení jejích ostatků není známo. Po válce její jméno upadlo v zapomnění.

Odkaz[editovat | editovat zdroj]

Historici Anna Hájková a Martin Šmok založili Společnost Marie Schmolkové, jejímž cílem je shromažďovat informace, finanční prastředky a podporu k vybudování památníků v Londýně a Praze a ke zřízení Ceny Marie Schmolkové za historickou práci zaměřenou na téma židovských sociálních pracovnic v době holokaustu.


Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JESENSKÁ, Milena. Nad naše síly: Češi, Židé a Němci 1937-1939: Články z týdeníku Přítomnost 1937-1939. 1. vyd. Olomouc: Votobia, 1997. ISBN 80-7198-233-4. S. 155. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SKŘÍDLOVSKÁ, Nina. Ženská mezinárodní sionistická organizace (WIZO) v období První republiky (1918-1938). Olomouc, 2015. Diplomová práce. Univerzita Palackého v Olomouci, Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových. . Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Toto je vaše osobní pískoviště. Můžete si zde bez obav vyzkoušet editační rozhraní nebo rozpracovat nový článek, který po dokončení přesunete přímo do hlavního jmenného prostoru Wikipedie.

Na tuto stránku se můžete kdykoli vrátit pomocí odkazu „Pískoviště“ v záhlaví stránky.

Při editování je nejdůležitější odvaha – nebojte se editovat Wikipedii!