Přeskočit na obsah

Wikipedista:ZKL Group

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ZKL
MottoJsme tvůrci pohybu, jsme ZKL
Právní formaakciová společnost
SídloBrno - Líšeň, Česká republika
Klíčové osobyIng. Jiří Prášil, CSc., předseda představenstva
Hlavní orgánpředstavenstvo
Mateřská organizaceZKL, a.s.
Počet zaměstnanců500+
Oficiální web[[1] www.zkl.cz%20www.zkl.cz]]

Koncern ZKL je tradiční výrobní podnik v Brně-Líšni zabývající se výrobou ložisek

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historické foto výrobního závodu ZKL Brno
Historická propagační fotografie výrobků ZKL
První ložiska v České republice se začala vyrábět v roce 1923 v malém městečku Perštejn poblíž Klášterce nad Ohří, v tehdejším závodě německé firmy Fichtl a Sachs. Tento závod později převzala švédská firma SKF. Po válce byla výroba převedena do Klášterce nad Ohří, kde vznikl v roce 1952 národní podnik ZKL, n. p. Klášterec nad Ohří. Ten byl v 90. letech během procesu privatizace transformován na akciovou společnost. V roce 1999 byla společnost začleněna do koncernu ZKL. Historie výroby ložisek v Brně je o něco mladší. Byla zahájena v roce 1947 na základě využití licence anglické firmy Hoffmann, a to v rámci tehdejšího podniku Zbrojovka v Brně - Líšni. Neustálá potřeba nových druhů ložisek a nové kvalitativní požadavky na technickou úroveň v oblasti konstrukce, technologie a kvality daly následně podnět k vybudování výzkumného ústavu ZKL VÚVL v Brně. Výroba ložisek v tehdejší Zbrojovce Brno a výzkumně vývojová činnost v ZKL VÚVL se staly základem dnešních akciových společností ZKL Brno, a. s. a ZKL - Výzkum a vývoj, a. s. Akciová společnost ZKL, a. s. integruje české ložiskové výrobce vyrábějící ložiska pod ochrannou známkou ZKL. Byla založena v roce 1999 jako čistě česká soukromá společnost integrující tři výrobní podniky - společnosti ZKL Brno, a. s., ZKL Klášterec nad Ohří, a. s. a ZKL Hanušovice, a. s. V roce 2016 byl výrobní podnik ZKL Hanušovice uzavřen a jeho výrobní program převeden do závodů v Brně a Klášterci nad Ohří. Do koncernu patří také specializované společnosti ZKL - Výzkum a vývoj, a. s. a ZKL Bearings CZ, a. s.


Současnost[editovat | editovat zdroj]

Ředitelství koncernu ZKL v Brně-Líšni
Společnost ZKL je výrobce velkorozměrových soudečkových, speciálních a dělených ložisek. Věnuje se výzkumu, vývoji, výrobě a distribuci valivých ložisek, výrobě speciálních ložisek a komponentů pro železniční průmysl. V současné době v koncernu pracuje více než 500 zaměstnanců. ZKL dodává své produkty do nejrůznějších průmyslových odvětví jako je hutnictví, energetika, těžké strojírenství, těžba a zpracování surovin, automobilový průmysl, doprava, zemědělství a mnoho dalších. Výroba ložisek ZKL se soustředí do dvou výrobních podniků – ZKL Brno, a.s. a ZKL Klášterec nad Ohří, a.s. Závod ZKL Brno, a.s. se specializuje na výrobu soudečkových, válečkových a speciálních ložisek (dělená, těsněná nebo velkorozměrová ložiska do průměru 2000mm). ZKL Klášterec nad Ohří, a.s. se zaměřuje na produkci kuličkových, kuželíkových a válečkových ložisek do průměru 400 mm.
ZKL vyváží svoje výrobky do více než 70 zemí světa. Mezi hlavní exportní teritoria patří Turecko, Rusko, Indie, Čína a Německo. Koncern využívá k prodeji svých výrobků širokou distribuční síť, k níž patří také přímá obchodně technická zastoupení ZKL v Argentině, Číně, Indii, Německu, Turecku a na Ukrajině.

Výrobní program[editovat | editovat zdroj]

  • ložiska - soudečková, kuličková, válečková, kuželíková, speciální, velkorozměrová
  • ložiskové díly

Reference[editovat | editovat zdroj]

Technika a trh - leden 2013
Parlamentní listy - květen 2014
Vysílání ČT1 - 12. minuta vysílání

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

www.zkl.cz

www.zkl.eu