Wikipedista:Sasa.cekanova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zde můžete vidět neorenesanční budovu gymnázia.

Gymnázium Josefa Ressela,jehož zřizovatelem je od roku 2001 Pardubický kraj,sídlí v Chrudimi v Olbrachtově ulici. Lze zde studovat na osmiletém nebo čtyřletém gymnáziu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Gymnázium bylo slavnostně otevřeno v budově hlavní školy 6. října 1863. Prvním ředitelem se stal Josef Šímek a škola měla v tomto roce 106 studentů,kteří byli hodnoceni 12 známkami. V roce 1864 bylo gymnázium přestěhováno do samostatné budovy,která byla postavena podle plánků Františka Schmoranze. V roce 1875 proběhly první maturity,zkouška byla z 8 předmětů a školu úspěšně absolvovalo 17 studentů. Po rozšíření se gymnázium přestěhovalo roku 1878 na Jánské náměstí do nové budovy. Za první světové války počet studentů i kantorů poklesl a gymnázium sloužilo jako vojenská nemocnice. V letech 1939-1945 bylo gymnázium nuceno přesídlit do budov muzea. Roku 1949 se gymnázium stává pouze čtyřletým a v roce 1953 byla zavedena jedenáctiletá střední škola,jejíž poslední 3 ročníky měly nahradit gymnázium. V roce 1959 se gymnázium přemístilo do současné budovy v Olbrachtově ulici. Tuto neorenesanční stavbu nechala vybudovat Kongregace školských sester III. řádu sv.Františka. Roku 1969 gymnázium bylo pojmenováno po Josefu Resselovi a opět se vrátil čtyřletý studijní cyklus gymnázia. Osmileté studium bylo opět zavedeno v roce 1990,přičemž bylo zachováno gymnázium čtyřleté. V roce 2000 budova přešla z majetku Kongregace do vlastnictví státu. Do roku 2001 se gymnázium o prostory dělilo se základní školou.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

http://www.gjr.cz - Oficiální stránky školy

http://theses.cz/id/f6fgrb/Bakalsk_prce.pdf - Monika Lupoměská - Historie školství v Chrudimi se zaměřením na střední školy