Wikipedista:Rioganach/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

PINTO


Jsou pravděpodobně potomky arabských koní dovezených do Ameriky. Často je zaměňováno plemeno pinto s plemenem paint, z důvodu podobného zbarvení. Pokud chce chovatel nechat zapsat koně do registru, musí mít zvíře na těle nejméně 96 cm² kůže růžové barvy, u jednoročků je to 52 cm² a u hříbat 26 cm². Je-li starší 2 let, musí mít na přesně určených místech hlavy bílou srst. U poníků se požaduje velikost poloviční, u miniatur čtvrtinová velikost. Jde zaregistrovat všechny koně kromě appaloosy a tažných koní. Hřebečci poníků a miniatur by měli mít alespoň jednoho rodiče ze zapsaného chovu, kobyly a valachy zapíší jen pod podmínkou předepsaného zbarvení.

Uznávají se 4 kategorie koní:

  • Dobytkářský pinto – vhodný pro western čí terénní jízdu a jiné závody. Stavbu těla má stejnou jako quarter.
  • Lovecký pinto(Hunter) – vhodný pro western, terenní jízdu a jiné soutěže. Stavba těla je jako u anglického plnokrevníka nebo polokrevníka.
  • Pinto pro rekreační jízdy – vhodný pro western a anglický styl ježdění. Je podobný arabovi nebo morganovi.
  • Jezdecký pinto – vhodný k westernu, anglickému stylu a zápřeži do povozu. Stavbou těla je podobný americkému koni, tennesseeskému momochodníkovi či missourskému klusákovi.

Zbarvení: Nejvíce oblíbený typ je piebald= černobílý pinto. Častěji se však vyskytují typy zvané skiebold= červení či tříbarevní strakáči. Dále existuje typ zvaný morocco = tmavá hlava a tmavý krk, ale tělo a nohy jsou bílé.