Wikipedista:Phiwy/Devil's Causeway

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Phiwy/Devil's Causeway
Základní údaje
ZačátekCorbridge
KonecBerwick-upon-Tweed
Celková délka89 km
StátAnglie
Regionhrabství Northumberland
Devil's Causeway míří k brodu přes Hart Burn
Devil's Causeway míří k brodu přes Hart Burn

Devil´s Causeway (Ďáblova dlážděná cesta) je starověká římská silnice v hrabství Northumberland na severovýchodě Anglie. Od římské silnice Dere Street odbočuje severně od vesnice Corbridge a v jejích stopách lze jít po tomto hrabství zhruba 89 kilometrů na sever až do města Berwick-upon-Tweed.

Původní římský název se nedochoval, Devil's Causeway pochází až ze středověku.

Ve starověku tato silnice bývala spolu s Dere Street (Watling Street) hlavní komunikací ze severu k jihu na území dnešního hrabství Northumberland.[1] [2]

Základní údaje - starověk[editovat | editovat zdroj]

O této římské silnici se předpokládá, že je starší než Hadriánův val. Začínala asi dva kilometry od opevněné brány Portgate a přibližně šest kilometrů na sever od vesnice Corbridge[3], na místě, kde odbočuje od římské silnice Dere Street (moderní silnice A68) a cestou do Kaledonie pokračovala na sever údolím Redesdal.[4] Vedla až téměř k ústí řeky Tweed ve městě Berwick-Upon-Tweed [5], kde sloužila potřebám předpokládaného vojenského přístavu.

Hunnum - vztah k Devil´s Causeway[editovat | editovat zdroj]

Necelé dva kilometry na východ od Portgate se nachází římská pevnost Onnum (známá také jako Hunnum či Halton Chesters) a je pravděpodobné, že silnici Devil´s Causeway střežila kavalérie která tam sídlila.

Pevnost Hunnum, postavená na Hadriánově valu a orientovaná na sever, ležela v půli cesty mezi pevnůstkami (mílovými kastely) Milecastle 21 a 22, tedy asi 800 metrů na východ od silnice Dere Street. Tato stará pevnost Hadriánova valu měla téměř čtvercový půdorys, měřila asi 134 metrů ze severu na jih a 122 metrů z východu na západ, takže zabírala plochu přibližně půl druhého hektaru.

Stavitelé pevnosti a posádka střežící silnici[editovat | editovat zdroj]

Objevená kamenná deska ze západní brány pevnosti nese písmena LEG VI V P F FEC ("legio VI Victrix, loajální a věrná, vykonala toto"). Je zde uvedena šestá legie jako stavitel pevnosti, ale název původní posádky není znám. Je pravděpodobné, ale nikoli podložené důkazy, že šlo o kohortu cohorts quingenaria equitata, pomocnou jednotku (auxilia) o síle až pěti set mužů, z nichž přibližně polovinu tvořili jezdci. Jednotky tohoto typu byly v mnoha pevnostech valu. Byla to totiž optimální kombinace, pěchota hlídala pevnost a val, kdežto jízda střežila silnice Dere Street a severně od ní Devil´s Causeway.[6]

Popis trasy[editovat | editovat zdroj]

Devil's Causeway na jižní straně brodu přes Hart Burn

Silnice prochází kolem vesnice Great Whittington a pak míří k severovýchodu, k vesnici Hartburn, kde na západ od ní přechází přes Hart Burn, přítok řeky Wansbeck.[7] Pokračuje na východ od Netherwittonu, kde stávala hodně diskutovaná věž.

Za Netherwittonem silnice vede západně od vesnice Longhorsley. Pokračuje k řece Coquet, přes kterou přechází východně od Brinkburnského převorství, kde se stáčí k severozápadu kolem západního okraje vesnice Longframlington. Na severně od ní se dotkne silnice A697, pak ji přejde a poté zamíří na západ od vesnice Edlingham.

Nedaleko vesnice Whittingham bývala v Learchildu římská pevnost, od ní silnice vedla na západ, aby se setkala se silnicí Dere Street v pevnosti Bremenium (High Rochester). Severně od této pevnosti římská silnice znovu přetíná silnici A697, pak projde vesnicí Glanton a dosáhne vesnice Powburn.

Tato polní cesta sleduje Devil's causeway

V této vesnici moderní silnice A697 sleduje starověkou římskou cestu, překračuje řeku Breamish a zůstává na její trase přes tři kilometry. Římská silnice pak míří k Newtownu, pak přetne řeku Till u Hortonu. V Hortonu silnice pokračuje 11 kilometrů jako místní komunikace k vesnici Lowick.

Ta se nachází v severní části hrabství Northumberland, 143 metrů nad mořem, přibližně 14 kilometrů na jih od města Berwick-upon-Tweed a 11 kilometrů severovýchodně od městečka Wooler. Zde se s Ďáblovou dlážděnou silnicí protíná starověká cesta, kterou používali mniši z Lindisfarne cestou do anglického města Durham; právě díky této křižovatce se začal Lowick rozrůstat.[8]

Silnice potom prochází vesnicí Berringtona vydá se směrem k Tweedmouthu (což je část města Berwick-upon-Tweed) a k ústí řeky Tweed.

Doba pozdější[editovat | editovat zdroj]

Římských silnic je v hrabství Northumberland poměrně málo a neexistuje přesná představa, kdy která vznikla a za jakým účelem, ale jejich strategická důležitost pro starověké římské vojsko, později pro středověké vojsko a církev a v době nijak dávné pro obchodování přes anglicko-skotskou hranici, kdy tudy zejména vedly cesty pašeráků, jim dodává na významu a propůjčuje jim romantickou atmosféru, jakou se na území starověké provincie Británie vyznačuje jen málokterá ze silnic.[9]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Devil´s Causeway na anglické Wikipedii.

  1. CARLTON, Richard. EXCAVATIONS ON THE ROMAN ROAD AT HOLYSTONE COMMON, NORTHUMBERLAND, CARRIED OUT BY HOLYSTONE HISTORY AND ARCHAEOLOGY GROUP IN APRIL 2018. www.academia.edu. Dostupné online [cit. 2019-08-10]. (anglicky) 
  2. HASELHURST, S. Rennie. Northumberland. [s.l.]: Cambridge University Press 195 s. Dostupné online. ISBN 9781107677500. (anglicky) Google-Books-ID: FLRvFIqbhFgC. 
  3. CARLTON, Richard. EXCAVATIONS ON THE ROMAN ROAD AT HOLYSTONE COMMON, NORTHUMBERLAND, CARRIED OUT BY HOLYSTONE HISTORY AND ARCHAEOLOGY GROUP IN APRIL 2018. www.academia.edu. Dostupné online [cit. 2019-08-10]. (anglicky) 
  4. Dostupné online. 
  5. Dostupné online. 
  6. Dostupné online. 
  7. https://www.jstor.org/stable/526119?seq=1#page_scan_tab_contents
  8. Dostupné online. 
  9. CARLTON, Richard. EXCAVATIONS ON THE ROMAN ROAD AT HOLYSTONE COMMON, NORTHUMBERLAND, CARRIED OUT BY HOLYSTONE HISTORY AND ARCHAEOLOGY GROUP IN APRIL 2018. www.academia.edu. Dostupné online [cit. 2019-08-10]. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]