Wikipedista:Ondřej Čížek1/Vodňany Střední rybářská škola

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Střední rybářská škola Vodňany rok 1924

Střední rybářská škola Vodňany[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

rybářská škola Vodňany

Střední rybářská škola je škola kde se studenti učí o vodohospodářství, rybách a vodních stavbách.

Škola byla založena v roce 1920. Jedná se o první školu tohoto druhu v střední Evropě. Pro školu bylo toto místo velmi příhodné, už jen kvůli rybníkům v okolí školy. Budova se nachází zhruba 1,5 km severně od centra města Vodňany.

Prvním ředitelem byl Václav Josef Štěpán v letech 1920 až 1934.

současnost[editovat | editovat zdroj]

Střední rybářská škola Vodňany se nachází ve městě Vodňany v Jihočeském kraji v České republice a je jednou z nejvýznamnějších škol v oblasti rybářství a ochrany vodních zdrojů. Škola nabízí kvalitní vzdělání a praktickou zkušenost v oboru, a to jak pro zájemce o rybářské řemeslo, tak i pro ty, kteří se chtějí věnovat ochraně přírody a životního prostředí nebo výstavbě vodních staveb především rybníků.

Střední škola nabízí dvě zaměření a to Chov ryb a Vodní stavby v rybářství. Studenti učí vše o rybářském řemesle, o rybnících, o vodních tocích, o přehradách a o ochraně přírody.

Poskytuje úplné střední odborné vzdělání zakončené maturitní zkouškou. Z odborných předmětů se vyučuje např. obecné rybářství, vodní hospodářství, rybářství ve volných vodách, chov ryb v řízeném prostředí, rybníkářství, nemoci ryb, vodní a vodohospodářské stavby, protipovodňová opatření, revitalizace vodního prostředí, okrasné nádrže aj. Délka studia činí čtyři roky. Absolventi mohou nastoupit do praxe v různých typech rybářských provozů, na vodoprávní úřady, ke správcům toků, do stavebních firem, nebo pokračovat ve studiu na vyšší odborné škole nebo vysoké škole.

V roce 2018 přibylo do školy okrasné jezírko a hned vedle něj je mokřadní biotop, je to uměle vytvořený močál ve kterém se nachází sedmadvacet trsů vodních rostlin, u každé rostliny je popisek s jejím jménem a dalšími informacemi. Škola umožňuje několik zajímavých způsobů vzdělávání například umožňuje žákům vyzkoušet si jaké je to měřit či skenovat terén s geodetickým dronem nebo zjistit jak vypadá potrubí či kanalizace pomocí inspekční kamery.

Hlavní budova rybářské školy

Studium na této škole se skládá jak z teoretické části, tak i z praktického výcviku. Studenti se učí biologii, ekologii, ochraně přírody, chemii a dalších oborech, které souvisejí s vodními zdroji. Kromě toho mají možnost praktického výcviku, kde se učí například techniky rybolovu, chovu ryb, péči o vodní zdroje, práci s rybářským vybavením a mnoho dalšího. Škola také spolupracuje s významnými rybářskými podniky, což umožňuje studentům získat nejen teoretické, ale i praktické zkušenosti a následně si snadněji najít zaměstnání.

Absolventi Střední rybářské školy Vodňany mají velmi dobré šance najít si práci v oblasti rybářství, ochrany přírody, geodézie, realizace vodních staveb a dalších.

externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Kategorie:Vodňany Kategorie:Rybářská škola Vodňany