Wikipedista:Mossback

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento uživatel si vytvořil globální účet a jeho hlavní stránka je na Wikipedii (cs).
Ty/Vy Tykej mi, budu Ti taky tykat.

Vykejte mi, budu Vám také vykat.

Od první editace tohoto uživatele uplynuly 11 let a 47 dní.
Tento uživatel je účastníkem WikiProjektu Letectví.
Tento uživatel přispívá především do článků o vojenství.
Uživatel se zajímá o historii československé armády, letectva a loďstva.
Vyznamenání Wikivyznamenání 2. třídy za sérii povedených článků z oblasti letectví a vojenství udělil Miďonek 28. 3. 2014.
„Níže podepsaní lékaři bazírují na vrozeném zeleném mozku
tohoto uživatele...“
Všichni jsou blázni,
jenom já jsem letadlo!
Tento uživatel je pastafarián.
Tento uživatel je zapadlý vlastenec.
Tento uživatel žije v Česku, ale narodil se ještě za války s Hejslováky.

Vítejte na osobní stránce uživatele Mossback (diskusepříspěvkypočítadločlánkyshrnutízablokovánívšechny projekty).

Anglické slovníkové heslo mossback nás poučí, že se jedná buď o želvu, která je tak stará, že jí na krunýři rostou řasy, nebo (přeneseně) o velmi konzervativního či reakcionářského člověka se staromódními názory. Oblast mého zájmu na Wikipedii výstižně definoval kolega, který mě tady označil za jednoho „vojensko-historických wikipedistů.“

Pokud jde o můj přístup k wikiprojektům, ve své podstatě jsem exopedianista. Co do (ne)aktivity jsem se našel i v charakteristice WikiZlobra nebo v následujícím úryvku z pera A. C. Doyla: „návaly vášnivé energie, v nichž vykonal pozoruhodné činy ... vzápětí vždy vystřídala letargická reakce, při níž se nečinně povaloval po bytě s ... knihami, doslova líný na krok...“[1] Jinak co se týče mého názoru na současný stav (nejen) české Wikipedie, mohl bych ocitovat výrok z této diskuse: „Slavné proměně wikipedie v diskusní fórum už nestojí nic v cestě. Každý čtenář to jistě ocení.“ Jakožto nenapravitelný optimista však i nadále věřím v lepší zítřky.

Na Wikimedia Commons se vyskytuji jako Mossback nebo CS92 – tento účet, který ze setrvačnosti občas stále používám, jsem založil ještě před vznikem globálního účtu za účelem přidávání obsahu na Commons, kde v té době účet jménem Mossback (byť neaktivní) bohužel existoval.

Kontakt[editovat | editovat zdroj]

Chcete-li mne kontaktovat jinak než zde na Wikipedii, pište na mossback92 (zavináč) gmail.com.

Pískoviště[editovat | editovat zdroj]

Wikipedista:Mossback/Pískoviště
Wikipedista:Mossback/Příručka

Nástěnka[editovat | editovat zdroj]

„...[l]aciné opěvování a upřednostňování impotentního multikulturalismu před vlastní bohatou kulturní výbavou, která zmizela z povědomí národa a jež by současníka poučila, že být univerzálním předpokládá nejprve znalost a vědomí hodnotového významu vlastních kořenů, k čemuž nepotřebuje být nacionalistickým. S oblibou proklamovaný kosmopolitismus a post-pozitivismus nikdy nebyl a není skutečnou snahou o světoobčanské pojetí společnosti, ale únikem před zodpovědností za vlastní prostředí. Tím jsme dospěli často až k odmítání vlastní identity (...) z důvodů, které jsou pohrdavě označovány za „čecháčkovské“, ačkoli jsou něčím podobně samozřejmým, jako je respekt a úcta syna k otci. Ostatně pouze za tohoto předpokladu můžeme být tvůrčí a přínosnou součástí světa i sami sobě, opak znamená splynutí s šedým průměrem a vytracení se do zapomnění. Přesto, cítit se být Čechem je v očích českých „světoobčanů“ něco jako naivní, zašlá obrozenecká veteš, proměnivší se ve společenské faux-pas.“

Úryvek z článku Vladimíra Hirsche pro internetový časopis Klaudyán[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DOYLE, Arthur Conan. Vzpomínky na Sherlocka Holmese [online]. Překlad J. Zábrana. 1. vyd. Praha: Městská knihovna v Praze, 2012 [cit. 2016-10-19]. Dostupné online. 
  2. Hirsch V.: Pokus o analýzu odporu proti jednoslovnému názvu českého státu; Klaudyán: internetový časopis pro historickou geografii a environmentální dějiny, ročník 10/2013, č.1–2, str.1–12 (http://www.klaudyan.cz/dwnl/201301/2013_1-2_1_1-12_Hirsch.pdf)