Wikipedista:Michaela Szkála/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Eva Machková (* 12. března 1931 jako Eva Kuklínková) je česká vysokoškolská pedagožka, která vytvořila obor dramatická výchova a stála u zrodu Katedry dramatické výchovy na DAMU.

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Narodila se a vyrůstala v Mladé Boleslavi, její otec Josef Kuklínek pracoval jako technický úředník v mladoboleslavské Škodovce. Velký zlom v jejím životě nastal, když jí bylo 8 let. V roce 1939 propukla 2. světová válka a bezstarostné dětství skončilo. V roce 1945 se stala svědkem bombardování její rodné Mladé Boleslavi.

Studium[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě studovala divadelní vědu na DAMU, což předurčilo její celoživotní cestu. Tři roky působila jako lektorka v Městském divadle v Mladé Boleslavi. Po odchodu z divadla začala pracovat jako ústřední metodička pro amatérské umělecké aktivity, organizovala přehlídky dětských souborů a také od roku 1964 dálkově studovala pedagogiku.

Dramatická výchova[editovat | editovat zdroj]

Základnu české dramatické výchovy budovala od 60. let, vytvořila okruh spolupracovníků, redigovala časopis Divadelní výchova a věnovala se publikační činnosti. Jak sama říká: „ukázalo se, že školství bez dramatické výchovy nemůže žít“,[1] a tak již v důchodovém věku v roce 1992 opět nastupuje na DAMU a zakládá Katedru výchovné dramatiky, kterou tři roky vedla. V  roce 2019 obdržela cenu Hlávkovy nadace za celoživotní dílo.[2]

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 2021 je stále publikačně aktivní a spolupracuje s DAMU. Je autorkou mnoha odborných knih a publikací.[3]

  1. Eva Machková. Příběhy našich sousedů [online]. [cit. 2021-04-19]. Dostupné online. 
  2. Eva Machková (1931). www.pametnaroda.cz [online]. [cit. 2021-04-19]. Dostupné online. 
  3. UNIVERZITA, Masarykova. Rozhovor s Evou Machkovou o věčných otázkách pedagogiky. Časopis Komenský v současnosti | MUNI PED [online]. [cit. 2021-04-19]. Dostupné online.