Wikipedista:MalejWikiped

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Čtení pomáhá je projekt, který podporuje rozvoj čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži přímo se podílet na charitativní činnosti.

Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodnou právě dětští čtenáři.

Každý ze čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí.


Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu. Knihy zařazené do projektu jsou vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byli:

…a zástupci partnerů projektu. Knihy však mohli navrhovat také samotní hlasující. Partneři projektu Čtení pomáhá: Česká televize, MF DNES, Lidové noviny, iDnes.cz, Lidovky.cz, Frekvence 1, Evropa 2

Externí odkaz[editovat | editovat zdroj]