Wikipedista:LiborX

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
LiborX působí na české Wikipedii
již 14 let a 356 dní.
Občas jsem WIKI-nasraný
Jazyky
Babylon – informace o uživateli
cs-N Tento uživatel je rodilý mluvčí češtiny.
en-2 This user has intermediate knowledge of English.
sk-1 Tento užívateľ má základné znalosti slovenčiny.
ru-1 Этот участник владеет русским языком на начальном уровне.
Wikipedisté podle jazyka
Pobyt
Tento uživatel žije v Česku.
Tento uživatel je občanem České republiky.
Znak Prahy Tento uživatel bydlí v Praze.
Charakteristika
Tento uživatel potřebuje k životu čistý vzduch.
Používám prohlížeč Firefox.
html-3 Tento uživatel má pokročilé znalosti HTML.


Úvod[editovat | editovat zdroj]

Toto je moje uživatelská stránka, kterou jsem vytvořil na základě doporučení Wikipedie:Uživatelská_stránka, a proto obsahuje:

  • informace o mě a o mojí vedlejší práci (aby mě mohli správci snadněji napadnout kvůli PR v článkách :-)
  • odkazy na často navštěvované články o Wikipedii
  • moje názory na Wikipedii (kritika Wikipedie)

Připomínky napište do mé diskusní stránky.

O mě[editovat | editovat zdroj]

Baví mě elektronika a vytrvale bastlím - pro své potěšení navrhuji různé elektronické přístroje. Protože se mi občas doma nahromadí různé součástky, nadbytky pak prodávám na svém webu Výprodej elektronických součástek.

Zajímám se o Internet a občas něco vytvořím nebo někomu pomůžu s webem, jako např.:

Také rád cestuji, sebevzdělávám se v oblasti psychologie a programování.

Moje WikiOdkazy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie[editovat | editovat zdroj]

Nemám přílišné pochopení pro dogmatické myšlení administrátorů Wikipedie. Vadí mi, když se vyznám v nějakém oboru, nemůžu napsat článek nebo ho podstatně doplnit, protože mi obdobný text nevyšel v obecně uznávaném časopise nebo knize. Nebaví mě být přepisovačem jiných děl. Na jedné straně se pomocí banneru vybízejí k psaní "autoři" (v podstatě se jedná o pseudoautory), a na druhé straně, pokud něco vytvořím (myslím tím sepsání obecných vědomostí), tak je to ihned promazáno. Tím Wikipedie přitahuje "opisovače" a díky tomu mají správci Wikipedie plné ruce práce s autorskými právy (resp. když na ně poškozená strana přijde).

Důvody jsou ponejvíce tyto

  • Nezaujatý úhel pohledu - když jsem např. nechtěně přiznal odbornost v masírování
  • Co soukromé (komerční), to je špatné - soukromé firmy jsou zakládány většinou lidmi, kteří se chtějí živit tím, čemu rozumějí. A tak i kdybyste našli na takovém webu fundované informace, jste označen za spammera. Že většina článků v dnešním tisku je zaplacená (PR) nebo prochází tvrdou cenzurou (nesmí se publikovat určité informace), to nikomu na Wikipedii nevadí.
  • Založil jsem pahýl nebo subpahýl - bohužel jsem se k němu nestihl vrátit, smazání mě předběhlo

Je mi smutno z toho, že podobnou zkušenost má mnoho otrávených wikipedistů, kteří chtěli naivně rozšiřovat Wikipedii. Toto mé tvrzení např. dokumentuje článek Psychotronika, kdy člověk (založil heslo), který se tomuto oboru dlouhá léta věnuje a byl svědkem řady pokusů, dostal od lidí, kteří o tomto oboru kdesi pouze krátce četli, nálepku, že si zde dělá PR a píše nesmysly (pseudověda). Po čase mi došlo, že agenti zpravodajské služby udržují právě kontrolu na obsahem Wikipedie tím, že dehonestují autory, podobně jako to činili zde: Šokující objev předních českých UFO badatelů: Českou ufologickou scénu založila a stále vede zpravodajská služba, má za cíl kazit a diskreditovat skutečnou práci badatelů.

Já jsem se zprvu také domníval, že by se Wikipedie stala jakýmsi Centrem pro informace, ale místo toho nacházíte chyby a papouškované názory, které v podstatě nemůžete změnit. Po těchto osobních zkušenostech již asi žádný nový článek nezaložím. Budiž to výzvou pro ty, kteří mají obdobné zkušenosti, aby se nenechali odradit jako já.

Kritické články o Wikipedii[editovat | editovat zdroj]

Wikina[editovat | editovat zdroj]

Na základě výše uvedených zkušeností jsem založil novou encyklopedii a pojmenoval ji Wikina. Encyklopedie Wikina (na bázi MediaWiki) se v brzké době stane moderní alternativní encyklopedií.