Přeskočit na obsah

Wikipedista:Lenka Plchová/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kancelář Václava Havla ve Voršilské ulici je prostor, ve kterém působil Václav Havel v letech 2003 - 2011, po odchodu z funkce prezidenta až do konce svého života. Na vzniku interiéru se podílel pan prezident Václav Havel společně s architektem Bořkem Šípkem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kancelář Václava Havla začala plnit své poslání v roce 2003, kdy Václav Havel opustil svou prezidentskou funkci. Po skončení prezidentského mandátu bylo potřeba připravit prostor pro jeho další působení. První tři měsíce působila kancelář v provizorních prostorech na Pražském hradě, poté se přestěhovala do prostor Schwarzenberského paláce ve Voršilské ulici.

Interiér kanceláře si vytvářel Václav Havel sám, společně se svým přítelem Bořkem Šípkem, hlavním architektem správy Pražského hradu z let 1992 - 2002.

Činnost kanceláře byla ukončena v lednu 2012, její prostory jsou nadále spravovány a využívány Nadací Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Známé osobnosti v Kanceláři Václava Havla[editovat | editovat zdroj]

Václav Havel přijal ve své Kanceláři Václava Havla celou řadu známých světových politiků a známých osobností. Kancelář navštívil americký prezident Bill Clinton, tibetský duchovní vůdce Jeho Svátost dalajláma, Joan Baez, Tom Stoppard, Kofi Annan, Lou Reed, Suzanne Vega, Josef Škvorecký a další.

Virtuální prohlídka Kanceláře Václava Havla[editovat | editovat zdroj]

V roce 2003 připravila Nadace Dagmar a Václava Havlových nový kulturní projekt umožňující lidem z celého světa nahlédnout do trojrozměrně ztvárněných prostor kanceláře. V rámci projektu bylo zdigitalizováno více než 70 předmětů, jakou jsou čestná uznání, fotografie či dary.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]