Wikipedista:Karolína Kladívková/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Švédský teplokrevník
Základní informace
Země původuŠvédskoŠvédsko Švédsko
Využitívšestranné
Tělesná charakteristika
Hmotnost450 – 550 kg

Švédský teplokrevník je plemeno koní, které bylo vyvinuto ve Strömsholmu a Flyinge ve Švédsku.Tyto koně dovezené do Švédska byli z Dánska, Německa, Anglie, Maďarska, Francie, Ruska, Španělska a Turecka.Tito koně byli velmi rozmanití, ale po vyšlechtění se stali teplokrevní.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Švédský teplokrevník byl vyvinut v 17.století.Dováželi silné a zdravé koně. V 19. a 20. století byla představena krev plnokrevníků,Arabských plnokrevníků,Hanoverských koní a Trakénských koní.Použitím těchto krevních linií byli vyvinuty silnější koně. Heristal byl potomkem anglického jezdeckého koně Hyperion,který měl dominantní vliv na plemeno. Vytvořil 15 hřebců a 44 klisen, které byly zapsány do plemenné knihy.[1]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Švédský teplokrevník se používá jako jezdecký kůň, což je zaměstnání, které je vhodné pro jeho snadné, přímé kroky. Je také rozhodně všestranný.Jsou vyváženy ve velkém množství po celé Evropě a ve Spojených státech .

Chrakteristika[editovat | editovat zdroj]

Švédský teplokrevník může mít jakoukoliv barvu(i když některé barvy spojené s letálními faktory vylučují hřebce od chovného schválení).Nejběžnějšími barvami jsou kaštan, hnědá nebo tmavě hnědá. Praví černí jsou vzácní.Výška se pohybuje od 163 cm do 173 cm.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Swedish Warmblood | The Horse Magazine. www.horsemagazine.com [online]. [cit. 2018-05-29]. Dostupné online. (anglicky) 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Swedish Warmblood na anglické Wikipedii.