Wikipedista:Coloursprague/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lovesong Orchestra[editovat | editovat zdroj]

Lovesong Orchestra je česká pětičlenná hudební skupina hrající pod vedením Tomáše Průši moderní verzi dechové hudby.Vznikla v roce 2008 v Praze. V převážně vlastní tvorbě je volně ovlivněna současnou pop music, balkánskou i tradiční českou dechovkou. Hraje převážně akusticky ve volném prostoru, bez využití zvukaře a aparatury, v blízkém a přímém kontaktu s diváky a posluchači. Poznávacím znamením kapely je unikátní kalhotkový buben, který postavili společně zástupci tří muzikantských generací Průšů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

2008 založení a začátky[editovat | editovat zdroj]

Kapelu vytvořil a vede dlouholetý co-leader legendární skupiny Vltava, saxofonista, skladatel, zpěvák  a entertainer Tomáš Průša. Založil devítičlennou dechovku z osobní potřeby dělat přirozenou a jednoduchou muziku, jako hráli jeho táta a dědové na vesnicích u tancovaček. Iniciační zážitek byl koncert Bobana Markoviče v Paláci Akropolis. Na místě, kde hrával dříve s Vltavou, pochopil, že i samotné dechy mohou přitáhnout současné posluchače podobně jako rock nebo taneční hudba. Posléze sestavu zredukoval na pět členů, což skupině umožňuje větší operabilitu při zachování hudebního a energetického potenciálu.

2010 - 2013 přerušení činnosti, španělská zkušenost Tomáše Průši[editovat | editovat zdroj]

Pracovní a rodinné důvody odvolaly Tomáše Průšu na tři roky do zahraničí. Ve Španělsku prohloubil své poznatky a zkušenosti s pouličním vystupováním. Spoluvytvořil kapelu Million Dollar Mercedes Band s mezinárodním obsazením, se kterou absolvoval desítky vystoupení ve Španělsku i zahraničí, včetně České republiky.

2014 - současnost[editovat | editovat zdroj]

Po návratu obnovil Tomáš Průša Lovesong Orchestra se sestavou špičkových mladých dechařů a synem Ondřejem u kalhotkového bubnu. Postupně si získala širokou oblibu zejména pro kontaktní způsob hraní mezi posluchači, které se stalo jejich poznávacím znamením. Hráli na stovkách venkovních akci, festivalech, v klubech i na svatbách, soukromých oslavách, firemních a korporátních akcích. Během lockdownu v souvislosti s COVID 19 kapela letech 2020 a 2021 získala zájem a obdiv široké veřejnosti, využila své flexibility a zahrála obětavě v Praze a několika dalších městech a obcích, na ulicích, na nádvořích domovů seniorů a dalších místech. S hostujícím zpěvákem a hercem Robertem Nebřenským vystoupili 27. února 2021 v Národním divadle v rámci celovečerního koncertního programu Národ sobě - kultura tobě, který přenášela Česká televize a stal se nejúspěšnějším pořadem kanálu ČT Art v historii.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Skupina vydala v roce 2018 vlastním nákladem album Naživo! (distribuce Indies Scope LO001)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lovesong Orchestra: Tančit se dá všude, na svatbě i na rozvodu - Novinky.cz. www.novinky.cz [online]. [cit. 2021-08-14]. Dostupné online.[1]
  2. Kapela Lovesong Orchestra se vrací do Hybernie. Zahájí další koncerty The Greatest Show | Nová Večerní Praha. www.vecerni-praha.cz [online]. 2019-08-27 [cit. 2021-08-14]. Dostupné online. (česky)[2]
  3. Kapely Lovesong Orchestra a Trio Romano po vystoupení v MasterChefovi natočily společnou písničku | Nová Večerní Praha. www.vecerni-praha.cz [online]. 2020-06-11 [cit. 2021-08-14]. Dostupné online. (česky)[3]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. Lovesong Orchestra: Tančit se dá všude, na svatbě i na rozvodu - Novinky.cz. www.novinky.cz [online]. [cit. 2021-08-14]. Dostupné online. 
  2. Kapela Lovesong Orchestra se vrací do Hybernie. Zahájí další koncerty The Greatest Show | Nová Večerní Praha. www.vecerni-praha.cz [online]. 2019-08-27 [cit. 2021-08-14]. Dostupné online. 
  3. Kapely Lovesong Orchestra a Trio Romano po vystoupení v MasterChefovi natočily společnou písničku | Nová Večerní Praha. www.vecerni-praha.cz [online]. 2020-06-11 [cit. 2021-08-14]. Dostupné online.