Wikipedie:Wikizpravodaj MU/2015-04/Události

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto vydání rubriky „Události“ Wikizpravodaje MU zachycuje dění na projektech hnutí Wikimedia se vztahem k Masarykově univerzitě a Brnu ke konci dubna 2015. Některé texty vznikly úpravou odkazovaných článků; pro dohledání autorství navštivte historii editací příslušného článku.

Populární témata[editovat | editovat zdroj]

Souhrnný počet zobrazení článků souvisejících s Masarykovou univerzitou dosáhl v tomto měsíci hodnoty 150 009 návštěv, tj. 5001 zobrazení denně, což znamená oproti březnu pokles o 5 %. Nejoblíbenějšími články celé Wikipedie v tomto měsíci byly Amyotrofická laterální skleróza (98 730 návštěv, nemoc, na kterou 16. dubna zemřel Stanislav Gross), Velikonoce (58 983 návštěv, letos připadly na 5. dubna) a Mistrovství světa v ledním hokeji 2015 (55 273 návštěv, jeho zahájení v Praze a Ostravě bylo na programu 1. května). Do první desítky nejsledovanějších článků vztahujících se k MU se v tomto měsíci probojovalo těchto deset mužů:

Pořadí Článek Návštěv Měsíční trend Obrázek Popis Aktuálně
1 Tomáš Garrigue Masaryk 16 227 -19,9 %
Filozof a první prezident Československé republiky, který se již od roku 1885 a později i jako poslanec rakouské říšské rady zasazoval o zřízení druhé české univerzity. K němu nakonec došlo až v roce 1919 na základě jednoho z prvních československých zákonů. Socha T. G. Masaryka od Vincence Makovského stojí před budovou MU na Komenského náměstí. V tomto měsíci 43. nejčtenější článek české Wikipedie.
2 Václav Havel 11 515 -4,3 %
Dramatik, první český prezident a držitel čestného doktorátu Masarykovy univerzity z roku 1995. Ve svých úvahových textech navazuje mj. i na dílo Tomáše Garrigua Masaryka. V tomto měsíci 89. nejčtenější článek české Wikipedie.
3 Jiří Holík 8417 +1885,1 % Bývalý československý hokejista a trenér, obdobně jako jeho bratr Jaroslav. Třikrát s národním týmem vyhrál mistrovství světa a je rekordmanem v počtu tam odehraných zápasů. Jako významný absolvent (pedagogické fakulty) obdržel v roce 2009 od rektora Masarykova univerzity ocenění. Téměř šest tisíc návštěv zaznamenal v jediný den 17. dubna, kdy zemřel jeho bratr, hokejista Jaroslav Holík.
4 Edvard Beneš 6585 +1,1 %
Právník, který byl spolupracovníkem a nástupcem Tomáše Garrigua Masaryka v prezidentské funkci. Dnes je znám především pro roli, kterou sehrál ve druhé světové válce a bezprostředně po ní. Jeho socha byla před právnickou fakultou instalována teprve nedávno, ovšem titul dr. h. c. mu univerzita udělila již 16. března 1937.
5 Leoš Janáček 5794 +7,0 %
Tento skladatel patří mezi nejoblíbenější osobnosti brněnské kulturní historie. Vyniká také tím, že je vůbec prvním nositelem čestného doktorátu Masarykovy univerzity (v oboru filozofie), který mu byl udělen za jeho celoživotní tvůrčí odkaz na sklonku jeho života v roce 1925.
6 Josef Škvorecký 3594 -12,2 %
Josefa Škvoreckého, držitele čestného doktorátu Masarykovy univerzity v oboru vědy o umění z roku 1991, spisovatele a zakladatele torontského exilového nakladatelství '68 Publishers.
7 Petr Nečas 2895 +131,4 %
V letech 2010–2013 předseda vlády České republiky a předseda Občanské demokratické strany. Na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity získal v roce 1988 malý doktorát z fyziky. Zvýšený zájem zaznamenal článek o něm 13.–16. dubna, kdy pokračovalo hlavní líčení v kauze Nagyová.
8 Bohuslav Sobotka 2745 -30,1 %
Úřadující předseda vlády a České strany sociálně demokratické, absolvent brněnských práv.
9 Jan Masaryk 2273 -26,6 %
Syn T. G. Masaryka a tehdejší ministr zahraničí obdržel od Masarykovy univerzity čestný doktorát jen několik týdnů před událostmi tzv. Vítězného února, jež do dvou týdnů přivodily jeho dosud úplně neobjasněnou předčasnou smrt.
10 Josef Suk starší 1634 -61,8 %
Český skladatel a houslista, který byl žákem a zeťem Antonína Dvořáka. Dva roky před smrtí, v roce 1933, mu byl Masarykovou univerzitou udělen titul dr. h. c. v oboru filozofie.
15 Masarykova univerzita 1401 -17,8 %
Počet přístupů k článku Masarykova univerzita v jednotlivých dnech (klikněte pro zvětšení)
Ke konci měsíce mírně zvedlo zájem o MU na Wikipedii znovuzvolení Mikuláše Beka do funkce rektora a otevření Kybernetického polygonu na FI a ÚVT.


Univerzita píše Wikipedii[editovat | editovat zdroj]

Záštita spolku Wikimedia Česká republika nad týmem Wikipedie na MU
  • Do WikiProjektu Masarykova univerzita bylo v průběhu dubna zapojeno několik dalších spolupracovníků z řad aktivních wikipedistů, díky čemuž se počet redaktorů zaměstnaných tiskovým odborem rektorátu Masarykovy univerzity zvedl na šest. Práce na zkvalitňování konkrétních článků se teprve rozbíhá, členové týmu ale již začali např. vytvářet novou mapu přesného umístění Mendelovy polární stanice nebo dohledávat podrobnosti k historii kina Scala. Přehled všech článků, jejichž zpracování je plánováno, naleznete na samostatné stránce.
  • Při své činnosti se tým Wikipedie na MU snaží plně respektovat veškerá pravidla přispívání do Wikipedie. Za účelem zajištění větší transparentnosti a pro podobnost cílů navázal kontakt se spolkem Wikimedia Česká republika, který je českou pobočkou provozovatele Wikipedie, americké nadace Wikimedia Foundation. Univerzitní wikipedista Marek Blahuš představil činnost Masarykovy univerzity na Wikipedii na valné hromadě spolku Wikimedia Česká republika 11. dubna v Praze. Nově zvolená rada spolku poté dopisem z 30. dubna 2015 převzala nad aktivitami týmu Wikipedie na MU záštitu.
  • Na podstránce WikiProjektu Masarykova univerzita byl pro spolupracovníky projektu i další zájemce z řad tvůrců Wikipedie připraven stručný popis elektronické databáze absolventů Masarykovy univerzity a možností jejího využití jako zdroje informací při tvorbě článků o významných absolventech na Wikipedii. Součástí je i návrh technického řešení uvádění informace o absolvování v jazykově neutrální databázi Wikidata, odkud ji bude možné přebírat do článků ve všech jazycích, jakož i řešení pro osoby, které sice na univerzitě studovali, ale své studium nedokončili (pro ty byla nově vytvořena kategorie Studenti Masarykovy univerzity).


Novinky z Wikimedia ČR[editovat | editovat zdroj]

Na blogu partnerského spolku Wikimedia Česká republika vyšel v uplynulém měsíci tento článek:

19. 4. 2015
Wikipedisté a jejich hosté navštívili vilu Karla Čapka
Vila Karla Čapka se v roce 2013 stala vlastnictvím Prahy 10. V současné době zde probíhá soupis inventáře. Díky velkorysé nabídce příznivců našeho spolku si mohla skupina wikipedistů a jejich hostů prohlédnout toto mimořádné místo. Přidal se k nám nejen čestný člen Wikimedia ČR, zakladatel české Wikipedie Miroslav Malovec, ale i zástupci sponzorů z firmy Active24. Dostalo se nám podrobného výkladu od předního „čapkologa“, pana Hasana…
(celý článek→)


Kalendář událostí[editovat | editovat zdroj]