Wikipedie:WikiProjekt GLAM/Setkání 2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

2. setkání GLAMáků bylo druhým setkáním zájemců o GLAM.

11. března 2012 od 9 hodin.--Juandev 2. 1. 2012, 14:27 (UTC)

Neděle 12. února 2012 od 10 hodin, očekávaná doba trvání 4-5 hodin.

Byt Jirky O., zvonek Ohlídal, Nušlova 2282/29, Praha 5 – Stodůlky, pět minut chůze od stanice metra Nové Butovice (místo valné hromady v dubnu 2011).

  • vlastní přezůvky s sebou
  • vlastní nápoje s sebou

On-line záznam[editovat | editovat zdroj]

Dění na setkání jste mohli aktivně sledovat on-line zde.

Účastníci[editovat | editovat zdroj]

  1. --Gampe 9. 12. 2011, 09:59 (UTC)
  2. --Juandev 10. 12. 2011, 00:47 (UTC)
  3. --2. 1. 2012, 14:33 (UTC), Utar přinese buchtu
  4. --Limojoe 4. 2. 2012, 09:04 (UTC)
  5. --Jana Lánová 4. 2. 2012, 15:35 (UTC)
  • Úvod (5 min)
  • Co se v GLAMu událo a co se chystá
    • Co se zrealizovalo z dohod z minulého setkání – Gampe
    • Report Gampe (TMB, MGB, Opava)
    • Report Juan (NZM, Egon Schiele Artcentrum, Betlém Kuks) – 10 min
  • Přednáška o licencích (Mormegil, asi 1 hod)
    • Info o licencích pro lepší schopnost vyjednávání z GLAMem. Pojem licence, otevřené licence, volné dílo, Creative Commons. Proč projekty WMF mají copyleft a nemají licenci non-comercial. Jak to obhájit před GLAMem. Možno diskutovat a ptát se.
  • První projekt?
    • Diskuse nad tím, kdy bude první projekt. Proč je důležité rozjet jeden projekt a úspěšně ho uzavřít? Motivace členů GLAMu. Co nám schází, co by nám pomohlo. Proč se ještě nepodařilo pořádně rozjet ani jeden projekt? Děláme něco špatně? Co by nám pomohlo? Jak motivovat instituci, aby se aktivněji zapojila. – volná diskuse asi 30 minut
  • Motivace a vyjednávání (Juan, 1:20 i s diskusí)
    • Přednáška o tom, jací lidé jsou a co je v životě motivuje. Jak je možné GLAM oslovit, jakým způsobem zaujmout a co nabízet, jak projekt spolupráce postavit. Jaké jsou příčiny toho, když instituce nereaguje a jak s tím pracovat. Jak se postavit k zamítavému stanovisku a co to značí. V případě pozitivního stanoviska se začíná vést jednání. Prezentace úvádí vyjednávací styly, jejich sílu a pravděpodobnost úspěchu. Dle lidské typologie je možné předpokládat, jaký styl bude použit a jak výsledek vyjednávání dopadne. Mám v prezentaci i příklady "ze života" z jednání a oslovování institucí. Čas zahrnuje i případnou diskusi v průběhu prezentace.--Juandev 29. 1. 2012, 19:47 (UTC)
  • Další věci
    • Reporty, propagace, rozvoj skupiny, atd.
  • Jak dál
    • Závěry ze setkání a dohoda na dalším postupu. Kdy bude další setkání? Nebudeme pořádat setkání pravidelně 4x do roka?

Návrhy[editovat | editovat zdroj]

  • Bylo by dobré vést záznam v EtherPadu, aby mohli být přítomni i nepřítomní. -Gampe 31. 1. 2012, 09:27 (UTC)
    • Není problém, pokud bude stabilní internet.--Juandev 31. 1. 2012, 11:45 (UTC)
      • Neznám, rád se seznámím. --31. 1. 2012, 15:44 (UTC), Utar

Třeba příklad zde. --Gampe 31. 1. 2012, 15:49 (UTC)

Navrhuji téma k diskusi kategorizace a statistiky.--Juandev 4. 2. 2012, 10:55 (UTC)

Ano, můžeme zkusit vymyslet lepší způsob než kategorie+šablonu+zapsat do udělaných článků TMB. --5. 2. 2012, 09:39 (UTC), Utar

Navrhuji též promluvit si o GLAMtématu, pokud dorazí někdo z Rady. Zatím mám pocit, že Reo On se k obecnému GLAMgrantu stavěl negativně. Můžeme tedy vymyslet a navrhnout jiné řešení.--Juandev 8. 2. 2012, 13:51 (UTC)

Zúčastnění[editovat | editovat zdroj]

Velké poděkování patří hostiteli, kterým byl opět Jirka O.! Jana zamrzla cestou, doufám, že to neodstoná... Další byli přítomni alespoň chvíli on-line.

Druhé pracovní setkání českého GLAMu (= spolupráce Wikipedie s kulturními institucemi) se konalo v Praze v neděli 12. února 2012 v dopoledních hodinách. Setkání se zúčastnilo aktivně celkem 8 Wikimedianů (4 prezenčně (v abecedním pořadí): Aktron, Gampe, Juandev, Utar, 4 online); řada dalších lidí se přišla podívat, protože se vedl živý zápis prostřednictvím EtherPadu: [1] Na akci jsme upozornili v mailinglistu českého GLAMu, na Wikipedii, IRC a Facebooku. Za necelých 5 hodin jsme se seznámili s aktuálním stavem jednání jednotlivých účastníků, prodiskutovali problematiku autorských práv a licencí (přednášející Mormegil) a věnovali se i otázce propagace a rozvoje iniciativy. Ostatní méně důležité body se odložily na jindy.

Aktuální stav českého GLAMu[editovat | editovat zdroj]

Co se týče stavu spolupráce s českými kulturním institucemi, tak většina projektů je v jednání, některé projekty jsou pak nejistého výsledku, protože v institucích není dostatek motivace se takových projektů účastnit. Z běžících projektů se jedná o spolupráci s malým regionálním muzeem: Třebechovické muzeum betlémů (TBM). Zde Wikipedisté ve spolupráci s pracovníky muzea vytvořili několik článků o betlému a regionu na české a cizích Wikipediích. Článek Probošt's mechanical Christmas crib (česky: Třebechovický betlém) se pak dostal na Hlavní stranu anglické Wikipedie a přesáhl 5000 zobrazení. Editace hesel bude pokračovat. V následujících týdnech je v plánu ukázat zřizovateli TBM výsledky a pokusit se je obměkčit k uvolnění fotografií. Vede Gampe.

Druhým již jedoucím projektem, který vlastně vznikl před vznikem české GLAM skupiny je spolupráce s Národní technickou knihovnou (NTK). Zde jedná Danny B. o využití/uvolnění polytematického strukturovaného hesláře. Ve spolupráci s Mormegilem snad bude programovat software, který by měl umožnit propojení. Software by měl být univerzální, aby se dal použít i u jiných kulturních institucí. Bližší informace nemáme.

Dalšími slibnými projekty jsou jednání se Slezským zemským muzeem v Opavě (vede Podzemnik, příležitostně pomáhá Gampe), s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR (vede Chmee2, uvolnění fotek chráněných území), s Národním zemědělským muzeem (vede Juandev, uvolnění encyklopedie muzea, digitalizace fotoarchivu), jednání s Junákem (vede Frettie, fotografie, texty). Ostatní jednání se připravují, nebo usnula na vavřínech.

Přednáška o autorských právech[editovat | editovat zdroj]

Velmi důležitou součástí 2. setkání GLAMáků byla také přednáška a diskuse s Mormegilem na téma autorských práv. Získali jsme řadu informací na základě nichž jsme pochopili jak fungují projekty Wikimedia Foundation (WMF) v oblasti autorských práv a jak přistupovat k problematice AP v České republice.

Díla lze rozdělit na ta, které mohou na Wikimedia Commons a na ta která na Commons nemohou (mají nesvobodné licence). Ty, která na Commons mohou jsou buď díla, kde nepotřebujeme souhlas autora (PD-Art, úřední díla, PD-Old, anonymní/pseudoanonymní díla, díla umístěná na veřejných prostranstvích), nebo díla, kde souhlas autora potřebujeme (smluvní vzory CC-BY, CC-BY-SA, CC-0, freesoftwarové licence typu GFDL apod.).

Neméně důležitá byla diskuse o dílech, která na Commons nemohou. Bavili jsme se především o dílech typu ND (non-derivative, nesmí se zasahovat do díla) a NC (non-commercial, nesmí se používat pro komerční účely) – tedy o omezeních, které si vlastníci sbírek (=české kulturní instituce (GLAM)) dává na svá díla. Účastníci se shodli, že většina lidí nerozumí tomu co to je svobodná tvorba a myslí si, že díla na Wikipedii a podobných svobodných projektech jsou prostě „zadarmo“, což je sice pravda, ale nevystihuje to podstatu věci. Mormegil na tomto místě zmínil studii, kterou provedli Creative Commons, ve které se zkoumalo jak kdo chápe „komerční užití“. Výsledky ukázaly, že každý si pod tím představuje něco jiného, z čehož plyne, že lidé nerozumí principu svobodné tvorby. Zde Mormegil ještě připomněl, že je právě cílem GLAMu, vysvětlovat v kulturních institucích, co to je svobodná tvorba. Gampe pak vyzval k neúnavné osvětě mezi veřejností. Wikimedia Česká republika, by se k tomuto problému měla nějak postavit. Je možné spolupracovat i s jinými institucemi jako například Creative Commons Česká republika apod.

Propagace a reporting[editovat | editovat zdroj]

Účastníci se shodli, že je důležité psát reporty Radě, české spřízněné GLAM komunitě a světové GLAM komunitě. Zároveň je třeba práci propagovat. Byly rozděleny úkoly kdo v tomto smyslu co udělá a kdo například pomůže se stránkami na Facebooku či jiných sociálních sítích.

Juan v této souvislosti uvedl, že by bylo dobré se s představiteli českých kulturních institucí více seznámit. Zatím jsme byli schopni zjistit problémy a strasti institucí a dle těchto znalostí navrhovat projekty spolupráce. Insituce, ale nevědí nic o Wikipedii – těžko se jim tak vede kooperativní vyjednávání. O formě se bude přemýšlet – možná by bylo možné se zúčastnit setkání ředitelů GLAMu na které upozornil Limojoe. Gampe se tam pokusí dostat s přednáškou. Zároveň navrhuje zavést tematické přednášky na různá témata jako jsou pomocné vědy historické, motivace a vyjednávání, rétorika apod. hlavně pro Wikimediany.

Závěr[editovat | editovat zdroj]

Jednalo se určitě o přínosné setkání. Věříme, že další proběhne do 3 měsíců a budeme pokračovat v rozvoji českého GLAMu. Zveme všechny zájemce na stránky GLAMu a na Facebook, kde se můžete dozvědět víc a diskutovat vaše nápady apod.

Závěrem nutno ještě poděkovat Jirkovi O., který nám poskytl místo pro setkání, Mormegilovi za jeho čas a trpělivost, který nám věnoval, Utarovi za občerstvení a všem účastníkům, kteří přispěli informací i těm, kteří se přišli byť jen ze zvědavosti podívat. Jsme rádi, že je o český GLAM zájem.

Zapsal,
Juandev

Osobní hodnocení[editovat | editovat zdroj]

Gampe[editovat | editovat zdroj]

  1. Díky Jirkovi O. za pohostinství!
  2. Teprve tady dodatečně děkuji Chmee2ovi, Utarovi, Aktronovi a především Janě Lánové za obrovský kus práce, který udělali pro GLAM/TMB!
  3. Veliký dík Mormegilovi za skvělou přednášku!
  4. Celkově: výborná věcná a dělná atmosféra--Gampe 12. 2. 2012, 17:28 (UTC)