Wikipedie:WikiProjekt GLAM/Akce/2015 European GLAMwiki Coordinators meeting

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Účastníci schůzky koordinátorů projektu GLAM na schodišti sídla Wikimedia France

Setkání evropských koordinátorů projektu GLAM 2015 (2015 European GLAMwiki Coordinators meeting) proběhla ve dnech 7. - 8. března 2015 v Paříži v sídle Wikimedia France.

Hostitelkou je Wikimedia France v osobě Anny-Laury, druhým organizátorem je Liam Wyatt z Europeany.

Kancelář WM France zabírá celé patro starého činžáku v ulici Rue de Cléry, ve druhém pařížském obvodu. To představuje halu, dvě velké místnosti jako jednačky a tři menší místnosti jako kanceláře, plus příslušenství.

Program prvního dopoledne je vzájemné představení se: stručná informace o pobočce, GLAMu v zemi a její úspěchy / neúspěchy v tomto projektu.

Nadpoloviční většina účastníků jsou zaměstnanci poboček (plní či částeční).

Mimochodem pod pojmem GLAM jsou myšleny galerie, knihovny, archivy a muzea, nikoliv tento Wikiprojekt, jak to obvykle používáme my.

Na každého připadá pět minut + pár minut na případné otázky. Někteří mají ale připraveny prezentace na 20 minut a nebo / navíc rádi mluví, i diskuse se protahují. Dopolední program má tedy nakonec dvouhodinové zpoždění. Anna-Laura je z toho dost nervózní, ale uklidňujeme ji: vždyť se v rámci těchto diskusí probírá i mnoho z odpoledního programu.

Odpoledne je brainstorming na tři témata:

  • Zkušenosti: Jak sdílet informace v rámci našeho projektu o naší činnosti?
  • Nástroje: Seznam všech kanálů, stránek, nástrojů, které používáme k šíření informací v rámci GLAM wiki komunity
  • Měření: Které jsou významné ukazatele pro měření dopadu v rámci projektu GLAM Wiki

Na flipboardech vznikají graficky velmi poutavá schémata, ale můj dojem je, že namísto aby se dospívalo k nějaké syntéze či názoru, všechna témata se jen rozbíhají do stále větší šířky. Dozvídám se ale mnoho o věcech, kanálech, nástrojích, projektech... o kterých jsem nevěděl nic nebo jen málo.

Velké podivení organizátorů budí fakt, že pouze tři účastníci tohoto setkání mají rovněž namířeno na GLAM konferenci příští měsíc v Haagu

Účastníci během jednání.

Program nedělního dopoledne je tréning zacházení s GLAMwiki Toolset (GWT). Provádí jej přes Skype Sebastiaan ter Burg. Jedná se o program (nástroj), který umožňuje GLAM organizacím či wikipedistům hromadné nahrávání souborů na Wikimedia Commons, přitom se přebírají potřebná metadata a ta se současně ládují do Europeany. Europeana to nechala naprogramovat a nyní:

  • by se ráda zbavila toho, že to má na starosti,
  • je zklamána, že se to nepoužívá tolik, jak původně mysleli.

Zvládneme ale prakticky jen úvod. Pak následuje debata nad přípustnými a nepřípustnými XML formáty, což je ale srozumitelné pouze těm, kdo s XML nějak blíže pracovali nebo pracují. Závěrem je apel, že bychom to všichni měli vyzkoušet – jakkoliv to na první pohled vypadá komplikovaně. Slibujeme.

Odpoledne má každý účastník doporučit jeden národní projekt, který je podle něj přenositelný do jiné země /zemí. Doporučuji Senioři píší Wikipedii, protože přesahuje i do jiných, zde diskutovaných oblastí:

  1. zvyšuje počet editorů
  2. zvyšuje procento ženských editorů
  3. je tu možnost spojit to s GLAMem (lokální patrioti, místní muzea a instituce, knihovny)

Některým se to líbí. Barbara ale říká, že v Německu takový projekt měli a po třech letech přestali, protože jen málo editorů se dostalo přes 50 editací (Projekt:Silberwissen).

Na závěr jsou rozděleny úkoly.

Jeden z návrhů zní, že bychom měli mít nějaký společný projekt, na kterém bychom společně pracovali.

Následuje společná komentovaná procházka po pařížských krytých pasážích. Velice milá průvodkyně nás vede z Královského paláce před pasáže: Vivienne, des Panoramas, Jouffroy a Verdeau. Zde se loučíme.