Wikipedie:Studenti píší Wikipedii/Jak založit kurz na Nástěnce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Co je Nástěnka?[editovat | editovat zdroj]

Nástěnka je kurzové rozhraní pro vzdělávací aktivity hnutí Wikimedia. Je to nástroj, který by měl všem organizátorům, lektorům či učitelům usnadnit organizaci kurzů a akcí a zároveň snadno vizualizovat výstupy jejich úsilí pomocí automaticky se generujících metrik. (Zde je přehled programů, které pomocí Nástěnky sleduje spolek Wikimedia ČR.)

Tento nástroj je vyvíjen globálně pod záštitou Wikimedia Foundation pro vzdělávací programy po celém světě.

(Pozor, Nástěnka nefunguje v Internet Exploreru; použijte jiný prohlížeč.)

Jak se zaregistrovat?[editovat | editovat zdroj]

  1. Zadejte do prohlížeče adresu: nastenka.wikimedia.cz
  2. Pokud máte účet na Wikipedii, přihlaste se pomocí svého již existujícího účtu pomocí tlačítka Přihlásit se účtem na Wikipedii (pokud náhodou ještě účet na Wikipedii nemáte, klikněte na Zaregistrovat se skrze Wikipedii).

Jak vytvořit kurz?[editovat | editovat zdroj]

Zakládání kurzu (výběr typu)
  1. Dostanete se na stránku pojmenovanou Moje nástěnka. Vpravo klikněte na Vytvořit nezávislý projekt.
  2. Objeví se stránka s výběrem tří typů projektů, ze kterých si jeden vyberte (viz obrázek). Pro studentský projekt používáme typ Základní Program. (Pozn.: pokud už jste v minulosti nějaký kurz na Nástěnce zakládali, po kliknutí na Vytvořit nezávislý projekt ještě dostanete na výběr, jestli chcete Vytvořit nový projekt – a pokračovat bodem 2 –, nebo Kopírovat předchozí projekt, což vám může ušetřit práci.)
  3. Zobrazí se okno Vytvořit nezávislý projekt, ve kterém vyplňte následující pole:
    • Název projektu: název předmětu, semestr a školní rok, např. Imunologie - jaro 2017
    • Instituce: název školy, např. PřF Univerzity Karlovy
    • Home Wiki: !POZOR! je třeba změnit na cs.wikipedia.org (nezadávejte cz.wikipedia.org, ale opravdu cs); en.wikipedia.org ponechte jen pokud studenti opravdu budou psát do anglické Wikipedie, ne do české
    • Tracked Wiki: není třeba doplňovat, sem se automaticky zkopíruje obsah předchozího pole (je možné sem přidat víc Wikipedií, pokud se dohodnete se studenty, že mohou psát třeba i na slovenskou Wikipedii)
    • Popis projektu: Veřejná anotace, čím se budete v rámci předmětu zabývat. Příklad: „V tomto předmětu se studenti seznámí s procesem tvorby hesel v otevřené internetové encyklopedii Wikipedie. Cílem předmětu je tvorba hesel z oblasti Deaf Studies.“ Pokračovat můžete (ale nemusíte) informacemi určenými už přímo pro vaše studenty. Tento popis projektu budete moci upravovat a doplňovat i později.
    • Soukromý program: nezaškrtávejte
  4. Klikněte na Next a na další stránce vyplňte Zahájení sledované aktivity a Ukončení sledování aktivity. Doporučujeme uvést začátek semestru až konec zkouškového období. Poté klikněte na Vytvořit můj projekt.
  5. Tím je projekt založen a stránka vám zobrazí odkaz, které je třeba zaslat účastníkům, aby se pomocí něj do předmětu přihlásili.
  6. Klikněte na Upravit podrobnosti, sjeďte na konec stránky k sekci Programy a pomocí tlačítka plus vyplňte program Wikimedia ČR - Senioři a následně pomocí tlačítka minus odeberte program Miscellanea.
  7. Přidání dobrovolníků. 1) zvolit ano, 2) až poté se nahoře objeví možnost vyplnit uživatelská jména dobrovolníků-wikipedistů
    V pravém sloupci máte také nepovinnou možnost zaškrtnout ano v políčku Online Volunteers enabled, tím se aktivuje možnost přizvat do kurzu online dobrovolníka (odkaz na wikipedistu, na kterého se můžete vy či účastníci obracet s dotazy). Pokud chcete nějakého dobrovolníka přidat, slouží k tomu tlačítko „plus“ vlevo nahoře u nápisu Online Volunteers, kam napíšete uživatelské jméno daného dobrovolníka
  8. Také zaškrtněte ano v posledních třech políčkách (Assignment edits enabled, Wiki course page enabled a Enrollment edits enabled), tím se ve Wikipedii vytvoří zrcadlová stránka kurzu na Nástěnce (příklad), která je editována automaticky podle toho, jak upravujete stránku kurzu na Nástěnce. Také díky tomu účastníci kurzu obdrží na svou uživatelskou i diskusní stránku šablonu s příslušností ke kurzu (příklad); příslušnost ke kurzu je vidět i na stránce Speciální:Příspěvky/JménoUživatele.
  9. Vpravo nahoře klikněte na Uložit.
  10. Pokud by se někomu ze studentů nedařilo se do Nástěnky přihlásit (slouží jim k tomu odkaz vygenerovaný v bodě 5), lze ho přidat ručně přes záložku Editoři nahoře na stránce. Tam stačí vpravo klinout na modrou ikonu Přidat/Odebrat účastníky a vepište do kolonky Uživatelské jméno daného studenta. Jména můžete přidat i hromadně kliknutím na Add multiple users at once. Přidané účastníky můžete odebrat kliknutím na ikonku „minus“ vedle jejich jména.

K čemu je dobré online dobrovolnictví?[editovat | editovat zdroj]

Ke kurzu se může zapojit někdo z Wikipedistů v roli online dobrovolníka, a studenti i učitelé tak mají možnost obrátit se na něj o pomoc s nástěnkou nebo editací Wikipedie. Zájemce o online dobrovolnictví může být do kurzu přímo zapsán učitelem v sekci Upravit podrobnosti.

Výhody Nástěnky[editovat | editovat zdroj]

Učitel[editovat | editovat zdroj]

  • v kurzu v záložce Editoři má kompletní přehled všech zapsaných studentů, které může i sám přidávat kliknutím na modrou ikonu Přidat/Odebrat účastníky
  • jednotlivým studentům může přiřadit jednotlivé články ke zpracování: v záložce Editoři vpravo nahoře kliknut na tlačítko Assignments & Exercises, vlevo vybrat studenta, vpravo kliknout na Přiřadit článek a tam zadat název článku
  • pokud v rámci kurzu žáci nahrávají i fotografie, jejich přehled nalezne učitel v záložce Načtené soubory
  • v záložce Aktivita pak učitel najde poslední aktivitu svých studentů
  • v záložce Domů má celkový přehled o výstupech kurzu díky automaticky počítaným metrikám (vytvořené články, editované stránky, celkový počet editací atd.)
  • v záložce Články může učitel kliknutím na Články k dispozici a Přidat dostupný článek libovolně přidávat další články ke zpracování, které si studenti mohou vybrat

Student[editovat | editovat zdroj]

  • si může sám přiřadit článek, nebo si vybrat z již vypsaných článků
  • v záložce Články může sledovat návštěvnost článku, na kterém pracuje
  • v záložce Domů vidí, jak si vede v porovnání se svými kolegy díky automaticky počítaným metrikám (vytvořené články, editované stránky, celkový počet editací atd.)

V současné době na Nástěnce stále pracuje tým vývojářů, proto je v testovacím provozu. Pokud byste tedy narazili na něco, co nefunguje či není nastaveno dle vašich představ, prosím, napište nám to na studenti@wikimedia.cz.

Omlouváme se také za mix českého a anglického jazyka. Nástěnka je tvořena v angličtině a v současné době nemáme dostatek dobrovolníků, kteří by nově přidané nástroje a popisky okamžitě přeložili. Věříme, že to pro vás nebude překážkou.