Wikipedie:Pod lípou/Archiv 2022/04

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Online setkání/call - Programy pro komunitu 13.12.

Ahoj, dne 13.12. od 18:30 budou probíhat online setkání/ cally k Programům pro wikikomunitu. V plánu týkajících se fotografických akcí se budou probírat například mikrosoutěže a akce Wikipedia Pages Wanting Photos. Odkaz na videohovor, kde se dozvíte novinky v této oblasti, je zde: https://meet.google.com/vqj-rjnd-kbo. Chcete se dozvědět nejnovější informace k akcím pro editory? Připojte se tady od 19:30: https://meet.google.com/vqj-rjnd-kbo. Diskuze bude třeba o Wikiprojektech Změna klimatu nebo Lidská Práva. Probírat se ale budou i komunitní minigranty - s tím souvisí třeba možnost nových editačních soutěží navržených komunitou. Tak neváhejte se zapojit a přijďte diskutovat. P.S. Kdo nemá na počítači kameru a může videohovor jen poslouchat, tak jen dávám vědět, že lze obvykle psát komentáře do chatu. KKDAII (diskuse) 3. 12. 2022, 22:58 (CET)

Jen připomínám, že zítra od 18:30 budou online setkání k Programům pro komunitu. Kdo máte chuť se připojit, tak odkazy jsou výše. Pokud se z jakéhokoliv důvodu nemůžete zúčastnit, ale chcete se zapojit, tak své dotazy, připomínky či komentáře můžete napsat radnímu pro komunitu Aktronovi. Nebo je uvést tady.--KKDAII (diskuse) 12. 12. 2022, 20:42 (CET)

Hlasování o zvukové logo Wikipedie - do 19. prosince

Pro větší přístupnost a podporu Wikipedie jako jedinečného projektu (možná si vybavíte zvuk Windows, T-Mobile či Netflix) zorganizovala Nadace Wikimedia od 13. září do 10. října 2022 celosvětovou soutěž o zvukové logo Wikipedie. Bylo do ní zasláno 3 234 příspěvků od 2 094 účastníků ze 135 zemí.

Nyní byla zahájena fáze hlasování, která probíhá od 6. do 19. prosince 2022. prosím, hlasování je otevřeno do 19. prosince, 23:59 UTC. Více informací se dozvíte na stránce Diff.

Díky, pokud si v adventní době najdete chvilku na poslech 10 finalistů a volbu toho, jaký zvuk Wikipedie sedí nejlépe právě vám. Zdraví --Klára Joklová (WMCZ) (diskuse) 12. 12. 2022, 18:25 (CET)

Překopání celé kategorizace u živočišstva na cswiki

Mám tisíce důvodů, proč bych se do toho neměl pouštět, ale vzhledem k tomu, že @JAn Dudík: a @Kacir: se teď pustili do robotické předělávky kategorií narození a úmrtí, nadhodím i svůj návrh, dokud je to čerstvé.

Oproti botanice, kde se o to výborně zasadil @Vojtěch Zavadil: (viz Kategorie:Flóra podle kontinentů, kvituji jakoukoli radu i pomoc) je kategorizace podle areálu výskytu u živočichů absolutně žalostná a nesystémová.

O co mi jde: máme zde rozpracován systém Kategorie:Fauna podle kontinentů, který je však jako dort pejska a kočičky. Podkategorie, jaké jsou k vidění na Kategorie:Fauna Evropy, jsou absolutně nesmyslné. Živočichové (až na jednu výjimku) neznají státní hranice a dělit tedy areál výskytu podle jednotlivých států je absolutně scestné. Nejvíc vtipné mi to přijde u zemí bývalé Jugoslávie. Výsledkem těchto kategorií je to, že jsou prakticky nezaplnitelné a veškerý obsah budou až na výjimky duplikovat.

Pak zde máme i takové výstřednosti, jako Kategorie:Savci Afriky, které sice někdo kdysi založil, ale už si zjevně nedal práci s jejich zaplněním. Takže se dozvím, že v Africe žije 23 druhů savců, a to takové klíčové druhy, jako je antilopa Sharpeova, o níž jsem dodnes nevěděl (taky toho dost nevím; článek je každopádně pěkný, to všechna čest) a objevím tam sifaku, co žije vlastně na Madagaskaru, který je spíš vlastním světem. Hrocha, buvola nebo slona ale hledám marně. Jaká je užitečnost takové kategorie je jasné.

Byl bych rád, kdyby se vymazaly kategorie podle států (snad s výjimkou Česka, pochopitelně) a sestavila se nová kategorizace podle zoogeografických oblastí, která by byla členěna na možné podoblasti/regiony nebo taxony, nebo kombinaci obojího. Např. Kategorie:Živočichové orientální oblasti > Kategorie:Živočichové Malajského souostroví atd., nebo naopak Kategorie:Savci orientální oblasti atd. Je to logičtější a přehlednější, podobně to máme i u těch rostlin. Jednotivé druhy lze ve velké míře dohledat podle Kategorie:Stupně ohrožení taxonů.

Ale sám bez robotické pomoci to dělat odmítám. Protože je to hypoteticky docela velký zásah, dávám to sem na diskusi a budu rád za jakoukoli připomínku/podnět. OJJ, Diskuse 29. 11. 2022, 07:34 (CET)

@OJJ Nejsem si jistý, jak si představuješ pomoc robota. Robot umí hromadně odstranit články z nějaké kategorie, takže není problém odstranit ze všech článků třeba kategorii Savci žijící v Německu. Nebo změnit Savci v Egyptě na Savci severní Afriky. Ale hromadné přidání kategorií je možné jen na základě nějakého seznamu. Pokud dokážeš poskytnout takový seznam, nebo je údaj o rozšíření dostupný v infoboxu v nějaké strojově čitelné podobě (tedy ne pomocí obrázku) nebo na Wikidatech, může robot pomoci. Ale u antilopy vidím pouze seznam států v úvodu, u sifaky na WD zjistím, že je endemický na Madagaskaru, kterážto kategorie už v článku je. U slona je v angličtině kategorie en:Category:Mammals of Sub-Saharan Africa, což už by nějakým způsobem šlo použít. --JAnD (diskuse) 29. 11. 2022, 08:18 (CET)
@JAn Dudík: Třeba nějaké hromadné smazy kategorií, vygenerování článků podle nějakého volání atd. To by se vidělo. Když třeba víme, že všichni lemuři žijí na Madagaskaru, články se slovem "Lemur" v názvu může rozkategorizovat robot. Dtto třeba různé vačnatce endemitní pro australskou oblast, (skoro?) všechny ploskonosé opice pro neotropickou oblast atd. OJJ, Diskuse 29. 11. 2022, 13:32 (CET)
@OJJ Zdravím, první a zásadní věcí je najít dostatečně robustní systém jako opěrný bod. Bez WGSRPD bych se do toho tenkrát asi ani nepustil. I tak ale bylo nutno systém trochu přizpůsobit a někde přes veškerou snahu zůstaly logické díry (např. kat. Flóra západního Indického oceánu versus kat. Flóra Madagaskaru). Čemu se ale následně jen těžko zabrání, je živelná kategorizace která zaváděný systém nerespektuje. Odstrašujícím (protože nesystémovým) počinem je například toto, dokonce se šablonou vyzývající k další podvratné činnosti :-). Je potřeba to hlídat a uvádět na pravou míru. A proto je vhodné zaváděný systém nejprve hodit do pléna, prodiskutovat a dojít k obecnému konsensu, na který se lze v případě kontroverzí odvolat. V záhlaví kategorie by mělo být specifikováno, co obsahuje a k jakému systému se vztahuje, což může také přispět k zabránění nesystémovým počinům. Jinak good luck, je to skutečně hromada práce a s nějakou robotizací bych moc nepočítal. Vojtěch Zavadil (diskuse) 29. 11. 2022, 09:29 (CET)
@Vojtěch Zavadil: Ano, to jsem právě chtěl. Vědět, jak by si to ideálně komunita představovala a získat nějaké rady od lidí, co už s tím mají zkušenosti. OJJ, Diskuse 29. 11. 2022, 13:32 (CET)
Hezkej počin. Ale na druhou stranu, moc bych to neřešil, je to spíš taková libůstka pro Wikipedisty. Troufám si tvrdit, že 90 % čtenářů netuší o existenci kategorií a už vůbec netuší, k čemu to tak jako je. --frettie.net (diskuse) 29. 11. 2022, 13:17 (CET)
@Frettie: Však na to moc náladu nemám a s velkou pravděpodobností to ručně dělat nebudu. Ale musíme přiznat, že současná kategorizace živočichů podle areálu rozšíření je zcela nepoužitelná pro kohokoli. Mít kategorie pro všechny státy světa a v každé jedno zvíře (samo o sobě je to třídit podle státních hranic nesmysl), nebo nějaké kategorie ve smyslu Savci Afriky, kde je těch savců dvacet, to už je fakt lepší to rovnou smazat celé. :D OJJ, Diskuse 29. 11. 2022, 13:32 (CET)
Jestli dobře koukám, tak interwiki nesouhlasí a živočichům normálně rozdává občanství :) Českocentricky aspoň české věci si separátní kategorii zaslouží, a není to tak dávno co by se lidi bili za Mravence České republiky. --Chrz (diskuse) 29. 11. 2022, 13:56 (CET)
Zajímavá úvaha. Trochu mi v ní chybí inspirace většími jazykovými sestrami s jejich zkušenostmi. Máme nějakou představu? Jinak mi přijde, že pokud se shodneme na tom, že pro Českou republiku kategorie smysl má, z logiky věci pak mají smysl i kategorie pro všechny ostatní státy, protože jsme právě popřeli argument, že zvířata neznají hranice. Ale klidně, dejme tomu, je možné vzájemně provázat kategorizaci podle zoogeografických oblastí s kategorizací podle států/kontinentů, ať je to vzájemně dohledatelné. Například od Kategorie:Vodstvo v Česku bych se rád dostal k vodním živočichům v Česku, podobně Kategorie:Příroda podle zemí by měla být nějak provázaná s faunou a flórou těch zemí, i kdyby jen zprostředkovaně přes nějakou spojující Kategorie:Fauna Palearktické oblasti. Ta vazba tam přeci reálně je. --Bazi (diskuse) 30. 11. 2022, 02:38 (CET)
@Bazi, Chrz: Česká kategorie má logiku a smysl z toho pohledu, že žijeme v České republice a čtou to tady čeští čtenáři. Tam bych chápal i podrobnější podkategorie třeba podle Čech/Moravy, pohoří atd. Jinak je členění podle států, pokud by se opravdu masivněji zavedlo, lidsky neudržitelné. Podotýkám také, že pokud by se dohnalo (byť tedy logicky) do absurdní podoby, budeme mít až ohavně překategorizované články ve stylu myš domácí či moucha domácí, které žijí prakticky po celém světě. Naproti tomu zoogeografických oblastí je podstatně menší množství, takže tam jsou kritéria jasná. Jak je vidět z té diskuse o smazání níže, tak už se o tom vlastně i rozhodlo, akorát to nikdo neimplementoval. Navíc si neuvědomuji, že by se ty současné kategorie nějak šířeji používaly. Když otevřu hned první Kategorie:Fauna Albánie, je tam jen jediný článek. V Albánii asi želvy okoupily všechny ekologické niky. :D OJJ, Diskuse 30. 11. 2022, 08:19 (CET)
Beru a záměru fandím. Vlastně by klidně mohly kategorie podle států existovat, ale neměly by obsahovat konkrétní zvířátka, ale články o rozšíření zvířat v různých oblastech daného státu (Fauna v horských oblastech Francie). A protože takové články nebudou tak jo, promazat a rekategorizovat. --Chrz (diskuse) 30. 11. 2022, 18:18 (CET)
Upozornuji na Wikipedie:Diskuse o smazání/Kategorie:Fauna podle zemí, kategorizace by měla být zlikvidována. --Wikipedista:BobM d|p 30. 11. 2022, 07:57 (CET) A ještě Wikipedie:Žádost o komentář/Kategorizace živočišných druhů podle geografických kritérií --Wikipedista:BobM d|p 30. 11. 2022, 07:59 (CET)
Jsem pro a hlásím se do kategorizačního týmu. Taky mám tisíce důvodů, proč to nedělat, ale někde bychom začít měli, současný stav je nedostačující a čím déle budeme čekat, tím to bude horší. Nedávno jsem vytvořil Kategorie:Ptáci podle oblasti, viz také Wikipedie:WikiProjekt Ptáci/Kategorizace ptáků. Samozřejmě jsem ty kategorie nakonec nezaplnil... Nevím nicméně, jestli budeme schopni nalézt nějaký systém pro všechna zvířata. Raději bych to diskutoval na Wikipedie:WikiProjekt Biologie než zde. --Podzemnik (diskuse) 30. 11. 2022, 08:32 (CET)

Technický dotaz: Jak bychom zdrojovali, které organismy kde žijí? Existují checklisty, nicméně kam kategorii přilepit referenci? A checklisty se samozřejmě vyvíjejí, někdo by to musel průběžně hlídat a aktualizovat. --GeXeS (diskuse) 30. 11. 2022, 22:21 (CET)

Zdroje se nepřidávají ke kategoriím, ale k tvrzením v textu článku. Tj. v článku má být napsáno "zvíře žije tam a tam[zdroj]" a na základě ozdrojovaného textu je článek řazen do patřičné kategorie. --Jann (diskuse) 3. 12. 2022, 11:17 (CET)
To by bylo technicky velmi čisté řešení, které ale není podle mého názoru reálně uskutečnitelné. Na wiki jsou tisíce zoologických článků, a to v různé kvalitě od plnohodnotných a perfektně ozdrojovaných článků po stěží akceptovatelné pahýly. Pokud se má toto množství smysluplně kategorizovat, nelze vycházet z informací v jednotlivých článcích uvedených. To prostě nedáte dohromady ani když se do toho pustí větší počet wikipedistů, a navíc v tom bude kolosální chybovost. Je třeba to opřít o hodnověrný externí zdroj. Já jsem pro kategorizaci botanických článků využil PWO, i zde ale bylo nutno některé zjevné omyly korigovat (a na pár nesmyslů jsem byl nucen autory databáze upozornit). Zdroj kategorizace vkládám alespoň do shrnutí editace. Kdyby se ale mělo rozšíření dle uvedeného zdroje zanést do každého kategorizovaného článku (ideální varianta), neuvidí na obzoru palmy oázy ani takový encyklopedický nadšenec, jako je kolega OJJ. Vojtěch Zavadil (diskuse) 14. 12. 2022, 02:56 (CET)
No, jedna věc je provedení kategorizace a druhá věc je odpověď na otázku, jak zdrojovat zařazení do kategorie. Odpovídal jsem na druhé. Je mi jasné, že reálně kategorizace, zvlášť při masovější akci, probíhá tak, že se vezme zdroj a nasází kategorie. (Právě teď provádím kategorizační+navboxovou akci u čínských komunistů, a doplňování textu článků není síla, ale aspoň z toho budu mít slušné povědomí o jejich stavu...) --Jann (diskuse) 14. 12. 2022, 19:27 (CET)

Pánové, pokud najdete nějakej rozumnej zdroj, tak by se asi kategorie daly zpracovat z Wikidat automaticky – pokud bude nějakej rozumnej zdroj, který se dá importovat do Wikidat. A teda bude potřeba vymyslet, jak to provést. Ale výhodou by bylo, že by to fungovalo po úpravě infoboxu automaticky. --frettie.net (diskuse) 15. 12. 2022, 01:23 (CET)

Pár poznámek, možná budu opakovat někoho z předchozích:
  • Je vhodné udělat shodně pro všechny eukaryotické mnohobuněčné organismy (tedy i pro rostliny, houby, chromistní řasy...), nejen pro živočichy; u prokaryot a mnoha mořských protist ztrácí kvůli globálnímu výskytu smysl
  • Nemá smysl dělat po zemích, ale po velkých biogeografických oblastech. Podrobnější by bylo rozumně proveditelné jen tehdy, že bychom výskyt měli digitalizovaný. Mělo by to ale být ve shodě s mapami výskytu, uváděnými v taxoboxech a branými z commons. Wikidata nesleduji, proto nevím, zda je nějaká obdoba na nich, která by tyto mapy digitalizovala do sítě výskytu (jako je např. český projekt Mapování výskytu druhů v Česku s mapou rozsekanou na malé čtverce). Také by možná šlo použít Wikispecies. U jednotlivých druhů mají oddíl Distribution, v něm častu i šablonu Native distribution areas, do podstaty jejího naplňování ale nevidím, Wikispecies nesleduji. Možná je také nějaký wikiprojekt na enwiki (našel jsem jen podobný en:Wikipedia:WikiProject Ecoregions).
  • Smysl má pro recentní druhy, z nich by šlo případně odvodit pro vyšší recentní taxony.
  • U vyhynulých druhů má kategorizace/mapování smysl jen pro naleziště fosilií (kategorie/mapy skutečného výskytu by měly smysl pouze v rámci paleomap a tehdejších biogeorafických oblastí, kontinenty vypadaly jinak, včetně horstev, vodstva i podnebí)
  • Jedinou oblastí, kde vidím smysl kategorizovat/mapovat podrobněji, až na úroveň států, jsou endemické druhy; kategorizaci podle místa v Kategorie:Endemity bych proto zachoval a nechal otevřenou pro doplňování. Zdraví Petr Karel (diskuse) 15. 12. 2022, 09:57 (CET)

Zelenymuzik – masivní přejmenovávání článků

@Zelenymuzik: začal masivně přejmenovávat články fotbalových soutěží ve formě např. z 2011/12 na 2011/2012. Tato změna nebyla nikde odsouhlasena – a je zde třeba jelikož se to týká prakticky všech sportovních soutěží. Zároveň nenarovnává přesměrování, zvláště v šablonách. Prosím o názor následného postupu. [1]. --Tayari (diskuse) 7. 12. 2022, 17:13 (CET)

Ahoj, řešilo se to již např. viz diskuse zde. Doporučení k názvům článků je zde. Jinak stovky přesměrování postupně narovnávám jak v článcích tak i v šablonách a článků k přejmenování zbývá asi už jen 6 stránek. Kolega se tedy mýlí. --Zelenymuzik (diskuse) 7. 12. 2022, 17:16 (CET)
Na české Wikipedii je nutno ohlašovat i hromadné napravování do stavu, který odpovídá doporučení. Ne každý jej zná a i přesto se najdou hlasy proč to nedělat. To jen tak propříště --Chrz (diskuse) 7. 12. 2022, 19:04 (CET)
Kolega postupuje dle shody a je potřeba jej za jeho snahu pochválit. @Zelenymuzik Spíš se jej zeptám, jestli nechce využít služeb robota? --VasekPav (diskuse) 7. 12. 2022, 20:23 (CET)
Robotem by to šlo, ale při ručním přesunu se dají snáze opravit i úvody článků. --JAnD (diskuse) 7. 12. 2022, 21:22 (CET)
Já to chápu že se to dotklo stovek článků a šablon, ale beru to jako přínos že to bude po těch letech jednotné nejen u sportů a nebude to přibývat, zkusím to nějak urychlit. Bot by pomohl na Wikidatech s přejmenováním názvů, případně by mohl odstranit mezery na konci řádků, nebo takové ty nadbytečné oddělovače řádků na konci tabulek (svislítko pomlčka enter), nebo opravit citaci encyklopedie od Horáka. Jinak když se na to dívám ručně mám komplexnější představu. Každopádně je neskutečné kolik práce si s tím dali fotbaloví fandové, je to kus historie. Ostatně když jsme u šablon sportovních a fotbalových sezón, mohly by si spoustu věcí brát z wikidat, třeba i předchozí a následující ročník. --Zelenymuzik (diskuse) 7. 12. 2022, 22:32 (CET)
Sjednocení zápisů bylo diskutováno nejméně sedmi wikipedisty, zde je vidět přibližný seznam dotčených článků. --JAnD (diskuse) 7. 12. 2022, 21:21 (CET)
Nejsem proti, jen jsem si nebyl jist, jestli je tato změna tak konsenzuální, jak dotečení tvrdí. Plus není zaručeno, že si všichni, kdo mohou přispět, diskusi u SK Slavie přečetli. Článků bude mnohem, mnohem více, jelikož se dotýká všech sportovních odvětví. --Tayari (diskuse) 8. 12. 2022, 19:29 (CET)
Tak to také nevím, jsem dosud v dobré víře. Jako nejzávažnější (dokategorizoval jsem, doplnil jsme spousty wikidat, z článků by měl být moudrý i laik...) kromě jiného bordelu i u fotbalu považuji to, že články nemají tak z poloviny kromě interwiki nebo možná commons žádné zdroje (viz např. fotbal na LOH 2020, přeci všude nebudu dávat šablony Neověřeno), nebo alespoň zmínku o překladu. Nebo k čemu jsou kopírované prázdné nadpisy Externí odkazy, nebo tagy na reference které v článcích neexistují... Šel by vytvořit nějaký seznam fotbalových článků pro jejich tvořitele které nemají žádné zdroje?? Přitom každého jiného pisatele čehokoliv nutíme články zdrojovat? --Zelenymuzik (diskuse) 16. 12. 2022, 11:47 (CET)

We are really sorry for posting in English

Voting in the Wikimedia sound logo contest has started. From December 6 to 19, 2022, please play a part and help chose the sound that will identify Wikimedia content on audio devices. Learn more on Diff.

The sound logo team is grateful to everyone who participated in this global contest. We received 3,235 submissions from 2,094 participants in 135 countries. We are incredibly grateful to the team of volunteer screeners and the selection committee who, among others, helped bring us to where we are today. It is now up to Wikimedia to choose the Sound Of All Human Knowledge.

Best wishes, --Arupako-WMF (diskuse) 15. 12. 2022, 09:34 (CET)

@Arupako-WMF: No need to be "really sorry" for posting in English, because the same invitation, in Czech, had been made in the post just above yours, already three days before yours. --Blahma (diskuse) 20. 12. 2022, 22:13 (CET)

Feminism and Folklore 2023

Prosíme, pomozte s překladem do svého jazyka

Dear Wiki Community,

Christmas Greetings and a Happy New Year 2023,

You are humbly invited to organize the Feminism and Folklore 2023 writing competition from February 1, 2023, to March 31, 2023 on your local Wikipedia. This year, Feminism and Folklore will focus on feminism, women's issues, and gender-focused topics for the project, with a Wiki Loves Folklore gender gap focus and a folk culture theme on Wikipedia.

You can help Wikipedia's coverage of folklore from your area by writing or improving articles about things like folk festivals, folk dances, folk music, women and queer folklore figures, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch hunting, fairy tales, and more. Users can help create new articles, expand or translate from a list of suggested articles.

Organisers are requested to work on the following action items to sign up their communities for the project:

  1. Create a page for the contest on the local wiki.
  2. Set up a fountain tool or dashboard.
  3. Create the local list and mention the timeline and local and international prizes.
  4. Request local admins for site notice.
  5. Link the local page and the fountain/dashboard link on the meta project page.

This year we would be supporting the community's financial aid for Internet and childcare support. This would be provided for the local team including their jury and coordinator team. This support is opt-in and non mandatory. Kindly fill in this Google form and mark a mail to support@wikilovesfolklore.org with the subject line starting as [Stipend] Name or Username/Language. The last date to sign up for internet and childcare aid from our team is 20th of January 2023, We encourage the language coordinators to sign up their community on this link by the 25th of January 2023.

Learn more about the contest and prizes on our project page. Feel free to contact us on our meta talk page or by email us if you need any assistance.

We look forward to your immense coordination.

Thank you and Best wishes,

Feminism and Folklore 2023 International Team

Stay connected  

--MediaWiki message delivery (diskuse) 24. 12. 2022, 11:23 (CET)

Standardizace poznámek

Na Wikipedie:Pod lípou (návrhy)#Poznámky značené písmeny probíhá diskuse o sjednocení formátu poznámek (Nápověda:Poznámky). V zásadě jde o:

  1. Standardní poznámky, které by měly být značeny pozn. a mělo by se – mj. pro lepší uplatnění doporučeného standardu – vkládat dvojicí Šablona:Poznámka a Šablona:Poznámky.
  2. Tabulkové poznámky, tedy nestandard/sekundární standard zejména pro poznámky v tabulkách. Jejich odlišení má dva důvody: prostorová úspornost v úzkých sloupcích tabulky a možnost jejich odděleného, samostatného seznamu pod tabulkou místo na konci článku. Jsou navrženy nové Šablona:Poznámka v tabulce a Šablona:Poznámky pod tabulkou a diskutuje se možnost jejich označení písmeny[a] malé abecedy[b].

Shrnout a nasměrovat diskusi ke konkrétním otázkám jsem se pokusil v 6 bodech na Wikipedie:Pod lípou (návrhy)#Mezishrnutí. --Matěj Orlický (diskuse) 30. 12. 2022, 22:26 (CET)