Wikipedie:AutoWikiBrowser/Template redirects

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tato stránka slouží k náhradám zastaralých, přejmenovaných nebo dočasných (cizojazyčných) šablon v rámci robotických kosmetických úprav.

Narovnání šablon zbytečně zatěžuje servery, které musí znovu uložit každou celou stránku a navíc ji znovu nahrát do cache pro všechny výskyty daných šablon, byť se víceméně nic nezměnilo. Přesně proto existuje tato stránka, která instruuje roboty dané změny provádět pouze v rámci kosmetických změn, kdy jsou tyto nenutné změny provedeny pouze naráz spolu se závažnějšími editacemi.

U článků se přesměrování snese, protože se projeví až při kliknutí na odkaz na přesměrování. U šablon se však přesměrování snese také, protože se stránka z wikitextu při uložení hned převede na výsledný vzhled. Ten vzhled se nahraje do paměti, a pak už se při otevření článku načítá je ten vzhled. Čili se s přesměrováním šablon pracuje jen při uložení článku a jediné, co se tak může zhoršit, je rychlost ukládání editací. Nepatrné zpomalení ukládání editací je ale mnohem lepší než zabírání paměti na discích a serverech Nadace novými verzemi článku s kosmetickými změnami a zároveň vytěžování editační brány Wikipedie pro roboty (tzv. API) na kosmetické změny.