Wikipedie:Článek týdne/2013/34

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sir David Bruce, objevitel původce brucelózy

Brucelóza (nebo také Maltská horečka, Bangova choroba) je celosvětově rozšířené, vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění zvířat a člověka. Původcem jsou gramnegativní bakterie rodu Brucella. Název choroby, respektive jejího původce, je odvozen od jména Sira Davida Bruce, jenž v roce 1887 poprvé onemocnění popsal u britských vojáků na Maltě.

Primárně jde o onemocnění přežvýkavců, prasat, psů a dalších zvířat. Člověk se může nakazit od infikovaných zvířat, nemoc se však mezi lidmi nepřenáší. Brucelóza u lidí je nejčastěji způsobena druhem B. melitensis, který je rozšířen v oblasti Středozemního moře, Blízkého a Středního Východu, Střední a Jižní Ameriky. Krom přímého kontaktu s nemocným zvířetem je častým zdrojem infekce pro člověka též tepelně neošetřené mléko a výrobky z něj. U zvířat se nemoc projevuje potraty, záněty pohlavních orgánů a je spojena se ztrátou plodnosti u obou pohlaví. U lidí se jedná o multisystémové onemocnění (postihuje více orgánových soustav) charakterizované horečkou, chronickým průběhem a postižením různých orgánů a může rovněž ohrozit plodnost mužů i žen.

Vzhledem k faktu, že se onemocnění na území ČR nevyskytuje u skotu ani ovcí a koz, ale je hlášeno z některých krajů u volně žijících zajíců, existuje riziko infekce na našem území pouze pro lovce manipulující s ulovenou zaječí zvěřinou. Je však doporučováno nekonzumovat tepelně neošetřené ovčí, kozí a velbloudí mléko a mléčné výrobky v turisticky oblíbených oblastech ve Středomoří. V minulosti patřila brucelóza mezi kandidáty na výrobu biologických zbraní.