Wiener Zeitung

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wiener Zeitung
Základní informace
Datum založení1703
Jazykněmčina
Formátbroadsheet
Země původuRakouskoRakousko Rakousko
Sídlo redakceVídeň, Rakousko
Klíčové osoby
MajitelRakousko
Odkazy
WebOficiální web
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wiener Zeitung je rakouský deník. Vznikl roku 1703 pod názvem Wiennerisches Diarium a je tak nejstarším nepřetržitě existujícím deníkem na světě.[1] Noviny vydává od roku 1998 Gesellschaft mit beschränkter Haftung vlastněná rakouským státem. Vycházejí pětkrát do týdne (úterýsobota) v nákladu okolo 24 000 výtisků. Mají také digitální verzi.

První číslo vyšlo 8. srpna 1703. Noviny vycházely dvakrát týdně a byly oficiálním věstníkem rakouské vlády. V roce 1780 byl jejich název změněn na Wiener Zeitung a od roku 1812 se staly deníkem. K jejich přispěvatelům patřili August von Kotzebue, Joseph Carl Bernard, Franz Carl Weidmann, Eduard Hanslick a Enrica von Handel-Mazzetti. Součástí vídeňské kavárenské kultury byla také četba Wiener Zeitung, které měli hosté k dispozici zdarma .[2]

Noviny si zakládají na seriózní žurnalistice s liberálním názorovým zaměřením.[3] Úzce spolupracují s Rakouskou tiskovou agenturou (APA). Wiener Zeitung funguje také jako promulgační list, kde vycházejí změny v obchodním rejstříku nebo účetní závěrky rakouských firem, má zákonnou povinnost informovat o výběrových řízeních ve státním sektoru. Archiv novin je chráněn v rámci programu Paměť světa.

V roce 2022 oznámila rakouská vláda, že směrnice Evropské unie 2019/1151 omezuje příjmy novin od inzerentů, a nedostatek financí proto povede k zastavení tištěné verze deníku.[4] Proti tomuto návrhu protestovala Asociace evropských novinářů, do kampaně za záchranu listu se zapojila i laureátka Nobelovy ceny Elfriede Jelineková.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Wiener Zeitung. eurotopics.net [online]. [cit. 2023-03-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. ONLINE, Wiener Zeitung. - In the beginning was the "Diarium" - By Barbara Ottawa. English News from Austria - Wiener Zeitung Online [online]. [cit. 2023-03-04]. Dostupné online. (německy) 
  3. The Austrian newspaper that can survive anything … except Sebastian Kurz? [online]. 2021-08-07 [cit. 2023-03-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. ACCARDO, Gian-Paolo. Is the oldest daily newspaper in the world about to close down? - VoxEurop [online]. 2022-12-02 [cit. 2023-03-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]