Wenceslao Pedernera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Wenceslao Pedernera
Portrét, namalovaný tužkou
Portrét, namalovaný tužkou
mučedník
Narození28. září 1936
La Calera
ArgentinaArgentina Argentina
Úmrtí25. července 1976
Chilecito
ArgentinaArgentina Argentina
Svátek17. července
Státní občanstvíArgentina
Vyznáníkatolicismus
Blahořečen27. dubna 2019, La Rioja, Argentina, papež František
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wenceslao Pedernera (28. září 1936, La Calera25. července 1976, Chilecito) byl argentinský aktivista a římský katolík, zavražděný během špinavé války. Katolická církev jej uctívá jako blahoslaveného mučedníka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se dne 28. září 1936 v obci La Calera. V roce 1961 se přestěhoval do Mendozy, kde začal pracovat ve vinařské společnosti. Roku 1962 se oženil s Martou Ramona Cornejo, se kterou měl tři dcery, Maríu Rosu, Susanu Beatriz a Estelu Martu. Roku 1968 se začal aktivně podílet na aktivitách katolické církve. Roku 1972 se setkal s biskupem bl. Enrique Angelellim, se kterým sdílel názory ohledně politické situace a pastorace zaměřenou na chudé. Spolu s rodinou se poté přestěhoval do chudé vesnice Sañogasta. Zde organizoval katolická hnutí chudých zemědělců a dělníků.

Časté konflikty a nespokojenost vedly k rozpoutání špinavé války v Argentině, při které docházelo za aktivní účasti státní moci k perzekuci a vraždám aktivistů. Dne 24. července 1976 večer vtrhla do jeho dumu skupina ozbrojenců a před jeho rodinou ho zastřelila. Zemřel o několik hodin později v nemocnici v Chilecito.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Jeho beatifikační proces započal dne 24. července 2011, čímž obdržel titul služebník Boží. Dne 8. června 2018 podepsal papež František dekret o jeho mučednictví.

Blahořečen byl spolu s dalšími třemi mučedníky špinavé války (Enrique Angelelli, Carlos de Dios Murias a Gabriel Longueville) dne 27. dubna 2019 ve městě La Rioja. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Giovanni Angelo Becciu.

Jeho památka je připomínána 17. července.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]