Vyšehrad (obec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vyšehrad
Вишеград
pohled na obec
pohled na obec
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška178 m n. m.
Časové pásmoUTC+2 / UTC+3
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastKyjevská
RajónBučský
Vesnická komunitaMakarivská
Vyšehrad
Vyšehrad
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha0,12 km²
Počet obyvatel16
Hustota zalidnění133,3 obyv./km²
Etnické složeníUkrajinci, dříve Češi
Správa
Adresa obecního úřadunachází se v Makovyšči
Telefonní předvolba+380 4578
PSČ08034
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vyšehrad (ukrajinsky Вишеград) je bývalá česká obec, dnes již čistě ukrajinská, v Bučském rajónu na střední Ukrajině. Obec má 16 obyvatel a rozhlohu 0,12 km². Centrum obce se nachází přibližně 5 kilometrů od centra vesnické komunity Makariv a přibližně 40 kilometrů od Kyjeva.

Historie obce[editovat | editovat zdroj]

Na území obce zde nejdříve založili kolonii němečtí přistěhovalci, kteří zde vybudovali obec a chovali zde dobytek.[1] Po zrušení nevolnictví v Rusku němci prodali své pozemky Čechům, kteří se zde mezi lety 1865 až 1867 usadili a pojmenovali toto uzemí Česká osada. Češi zde pěstovali a prodávali chmel.[2]

V roce 1901 se zde začalo, díky usílí Jaroslava Veselého, učit česky, jelikož ve vedlejší vesnici zakázali vyučovat češtinu pro malý zájem. Před výstavbou školy se učilo v sušárně na chmel a vyučoval zde Jaroslav Bouček, který také přejmenoval obec na Vyšehrad. V roce 1925 se podařilo pod obec sjednotit několik českých kolonií, a to Marjanivka, Oleksijivskyj chutir a Miškova puda.[2][3]

V roce 1937 byla česká škola uzavřena a sám Jaroslav Bouček byl odsouzen a poslán do gulagu, kde později zemřel. Obec byla součástí ukrajinského hladomoru a během druhé světové války zde čeští obyvatelé pomáhali sovětským partyzánům.

Po druhé světové válce se zde dochovalo pár českých domů a vztyčil se zde památník pro oběti sovětských a nacistických respresí.[2] Dnes již v obci žijí čistě Ukrajinci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Вишеград (Бучанський район) na ukrajinské Wikipedii.

  1. Історія кожного поселення ся Гає коренями у Глиб століть [online]. Makarivka: 2012-02-24 [cit. 2024-03-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  2. a b c Vyšehrad (Česká kolonie do r. 1920). www.volynaci.cz [online]. [cit. 2024-03-03]. Dostupné online. 
  3. Údaje o obcích pro historickou mapu o Češích na Volyni [online]. Praha: volynaci.cz [cit. 2024-03-03]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]