Vojtěch Erdélyi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vojtěch Erdélyi
Narození25. května 1891
Klimovitsia
Úmrtí19. září 1955 (ve věku 64 let)
Užhorod
Povolánímalíř, učitel, sochař, portrétista a umělecký pedagog
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vojtěch Michajlovič Erdélyi, také Adalbert Erdely[1] někdy uváděn rovněž jako Erdély nebo Erdéli ( 25. května 1891 Klymovycja19. září 1955 Užhorod) byl podkarpatský malíř, jedna z hlavních postav zakarpatského umění.

Erdélyi se narodil ve vsi Kelemenfalva[1] (ves byla později přejmenována na Klymovycja, ukrajinsky Климовиця) v Maďarském království v rodině Mychajla Hryca a Ilony Tsaiské. Od narození se jmenoval Ivan Michajlovič Hryc. Studoval na budapešťské Akademii umění v letech 19111915, poté učil v Mukačevu a Užhorodu, městech, která tehdy náležela Československu.[2]

Spolu s kolegou ze studií v Budapešti a s veteránem první světové války Jozefem Bokšayem založil Erdélyi v roce 1927 uměleckou školu, která se posléze transformovala do Užhorodské státní vysoké školy uměleckoprůmyslové, jež se dnes nazývá Zakarpatský institut umění. Erdélyi a Bokšay patří mezi hlavní postavy zakarpatské stylistické školy.

Mezi jeho studenty byl Fedir Manajlo. Zemřel v Užhorodu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Adalbert Erdeli na anglické Wikipedii.

  1. a b Adalbert Erdely: Ukrainian painter (1891 - 1955). peoplepill.com [online]. [cit. 2023-10-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. http://www.encyclopediaofukraine.com/display.asp?linkpath=pages\E\R\ErdeliAdalbert.htm

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]